跳至

首頁

尾頁

洋房

BB仲未戒片, 唔願去POTTY WEE WEE, 應該怎辦?

禁止發言

禁止訪問

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我樓下D婆婆話半夜如果唔肯起身就拎個廁所仔去床邊, 抱佢去痾, 佢訓緊都唔好理, 叫佢痾啦就會wee wee嫁啦! 之後放返上床都仲係咁照訓過~

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 HeiJanice 於 09-10-2 22:54 發表
BB仲未戒片, 唔願去POTTY WEE WEE, 應該怎辦?

我個b係小便ok, poo poo一定要痾落片片
都唔知點先可以train到佢去potty 開大
夜片到午睡都要著片, 朝早塊片仲好重下添

大宅

囡囡仲未戒到片

複式洋房

原帖由 rubyplk 於 09-10-5 21:13 發表
我樓下D婆婆話半夜如果唔肯起身就拎個廁所仔去床邊, 抱佢去痾, 佢訓緊都唔好理, 叫佢痾啦就會wee wee嫁啦! 之後放返上床都仲係咁照訓過~

冇錯真係得架,列如BB十點訓著,我就十二點叫一叫佢起身,佢合上眼睛痾完,放返上床就訓過,好得架!!!

大宅

我個仔囉!

佢大大一定會講, 而且可以忍到, 但vv呢, 就死都唔肯出聲, 都唔知點解!
家下係屋企, 去短街, 午睡都唔用片, 但去長街同晚黑仲用緊, 前者因為佢唔出聲, 係街度好煩架嘛, 晚黑已經成個星期無濕, 分分鐘晚黑呢條仲易戒過日頭呀!
有冇bb係咁既呢????

子爵府

2018復活節勳章

我囡囡識得講去poo poo, 已經好耐無係片片到poo poo la.
wee wee方面, 唔係訓覺果陣, 佢都識得講wee wee la. 有時佢懶, 唔肯訓前wee wee, 訓醒後, 片片有時會濕. 我都煩緊點幫佢介, 因為佢比較高大, 再大d, 都唔知買咩size既片片啤佢lor.
Monkey媽媽

男爵府

原帖由 依花 於 09-10-9 15:06 發表

冇錯真係得架,列如BB十點訓著,我就十二點叫一叫佢起身,佢合上眼睛痾完,放返上床就訓過,好得架!!!

你地咁好, 用 lee d 方法......12點我自己都瞓到唔願起身law!!!!!

複式洋房

咁我就要曬下命la 我囡好奇 人人都話冇可能 好多人叫我生多個tim 佢滿月就再冇飲夜奶 佢係3月17日出世 4月17日就冇起身飲 而介片仲驚人 一歲半前未試過同佢去過廁所 仲只係買左個談冠諗住比佢試下 試左兩次 (兩次都係我坐大人廁 all 比佢睇 然後話佢知 ma ma 幾叻 向廁所all ) (之後除左佢條片 叫佢坐談冠試下 同佢唱下歌 佢all 左就同佢講好叻wo 又教佢咁叫 ng ng ) 仲文下佢條片 又叫佢文下 同佢講好臭 好核凸 佢去過2次後 當時仲係1歲半 之後就冇再著過片la 佢開頭都有時向屋企 nine 下尿 但就冇笑佢 仲用d好擔心o既樣同佢講 唔怕la mama 同你去all la 就係咁連夜晚同佢鴨片 佢就講 ~~臭臭 no no la 夜晚試過一次nine 尿 果時好似介左片10日 到依家都唔係晚晚會叫我同佢all 大約3日一次all一次夜晚尿(次次都會叫我起身同佢去all tim) (佢巳經好耐冇著過片片la)(好耐冇用錢買片片 )

複式洋房

很羨慕!我還在努力中.........

原帖由 coffeetam 於 09-11-17 15:31 發表
咁我就要曬下命la 我囡好奇 人人都話冇可能 好多人叫我生多個tim 佢滿月就再冇飲夜奶 佢係3月17日出世 4月17日就冇起身飲 而介片仲驚人 一歲半前未試過同佢去過廁所 仲只係買左個談冠諗住比佢試下 試左 ...

大宅

我係0705b's ma, 路過講幾句, he he
我個b都係咁, 早幾個月, 約兩歲一個月大時開始同佢介片, 由第一天介片起, 佢d夜片及午睡片已經冇濕, 但之前everymorning 佢條片都係濕到淋的. 過左一星期如是, 我便同佢介埋夜片, okay wor. 但到上個月天氣凍佢就有d失手, 於是我便晚上叫佢起身呵vv, 最近同佢唱隻歌仔, 仲work "大個仔, 介左片, 瞓覺唔呵v" . he he he.
但反而日片仲難介, 用了一個月時間先好d.

原帖由 朱寶 於 09-10-18 22:36 發表
我個仔囉!

佢大大一定會講, 而且可以忍到, 但vv呢, 就死都唔肯出聲, 都唔知點解!
家下係屋企, 去短街, 午睡都唔用片, 但去長街同晚黑仲用緊, 前者因為佢唔出聲, 係街度好煩架嘛, 晚黑已經成個星期無濕, 分分鐘晚黑 ...

複式洋房

複式洋房

係呀, 我呀女都係咁, 夜晚飲完奶瞓, 過多1個鐘度就抱佢去痾, 佢瞓緊都會痾架.....
佢瞓覺時基本上都唔鐘意痾係片片度, 除非戈日超眼瞓, 一般佢如果瞓到一半想痾尿, 就會轉來轉去,咁就抱去痾.....

原帖由 rubyplk 於 09-10-5 21:13 發表

大宅

原帖由 coffeetam 於 09-11-17 15:31 發表
咁我就要曬下命la 我囡好奇 人人都話冇可能 好多人叫我生多個tim 佢滿月就再冇飲夜奶 佢係3月17日出世 4月17日就冇起身飲 而介片仲驚人 一歲半前未試過同佢去過廁所 仲只係買左個談冠諗住比佢試下 試左 ...

我相信, 因為我個仔都係一個月多幾日已經冇飲夜奶, 瞓成7個鐘!
最奇係同時(一個多月)我亞媽同佢抖屎又抖到, 之後已經冇再柯(屎)喺片, 17個月介日片, 夜片就兩歲半先介到, 不過佢唔係起身柯, 而係成晚都唔柯.
不過人地話一個好湊一個難湊架wor!

大宅

好媽媽勳章

仲未介夜片呀...呀b仲要飲支奶先訓...同埋冬天唔想叫佢起身vv, 朝早條片好重下....

別墅

me too

原帖由 angelaJJ 於 10-2-6 10:03 發表
仲未介夜片呀...呀b仲要飲支奶先訓...同埋冬天唔想叫佢起身vv, 朝早條片好重下....

大宅

一個好湊一個難湊...我同意!!

大女歲半就戒片, 7個月就識叫人, 未夠10個月已識行,
細女就到而家仲未完全戒晒夜片, 歲幾先叫人, 歲半都未識行, 不過...一識行就好快識跑...而家仲跑得快過家姐...hehe.

最煩都係夜片既問題, 幾日唔濕...又會無拉拉濕返一次, 天寒地涷換片鋪好煩架嘛>_<-

原帖由 喵媽 於 10-1-29 12:30 發表

我相信, 因為我個仔都係一個月多幾日已經冇飲夜奶, 瞓成7個鐘!
最奇係同時(一個多月)我亞媽同佢抖屎又抖到, 之後已經冇再柯(屎)喺片, 17個月介日片, 夜片就兩歲半先介到, 不過佢唔係起身柯, 而係成晚都唔柯.
不過 ...

大宅

我個囡都係啱啱呢個月0係屋企冇用片, 今個星期開始返學都唔用, 我每日都有問住工人佢有冇'賴', 真係'等'佢緊張

首頁

尾頁

跳至