跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Re: Hello

Thanks!

我個囡眼光都幾準, 返學頭一個月, 我已經問佢, 班中邊個同學比較叻, 佢話係 Miffy, 佢識很多英文, 有D深的生字都會識, 我就叫她多D跟 Miffy 玩, 我自己覺得跟好的同學一齊, 可以互相影響, 對學習有所裨益。

其實真的很佩服你, 教到個囡咁叻, 又安排各樣課外活動妥妥貼貼, 可能就係做全職媽咪的好處。

我個囡眼光咁準, hee hee.......佢夠十八歲, 就叫佢去買馬仔。
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

男爵府

Charitymami 老師幾時家訪

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

ireneirene,

佢跟阿囡講會來之前一日電話通知, 應該係 Easter 假期其中一日, 佢住係新都城。

勞氣還勞氣, 你個囡成績好, 已經係你的驕傲, 有件"優之良品", 已經係你呢個全職媽咪最好的 bonus 喇!

老老實實, 見到其他媽咪留言, 話教仔教女教到嘔晒血, 所以自己亦深感慶辛, 女兒亦聽教聽話, 如果唔係, 白頭髮都多幾條。 :-P

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

男爵府

Charitymami 我而家同亞女睇緊無X台個節目,一路同佢分析內容等等。

男爵府

Charitymami 成績好?而家先係小一啫,你個女留力啫,你個女一發力,真係叻過我個女多多聲啦!
我學歷唔高最多咪教到佢p.3,到時我又勞氣,又無bonus,就真係激死我啦!

侯爵府

ireneirene,

你睇睇係咪我地個囡做緊個D功課:

安徒生問題

我仲以為 KRS 得我地兩個媽咪, 原來仲有其他人, 反而 kindergarten 人多勢眾。

男爵府

直情係嗰十條問題!

侯爵府

ireneirene,

你真係謙虛, 教女有方關鬼學歷高低事咩? 最緊要你呢個總司令指令清晰, 個囡又肯跟你的步伐走, 如果唔係, 點會有件 [size=xx-large]嘔心瀝血 嘅傑作丫!

男爵府

緊係唔係啦,我學歷低,好多英文我都唔識,唔通我逐隻字查字典咩,所以我買咗部字典機幫手囉,我個女都唔係好肯跟我的步伐走,不過我迫佢啫,嘔血嗰個係我個女

侯爵府

ireneirene

假期就完結, 下星期囡囡又要上課喇! 有冇同D女出外遊玩呀?

男爵府

男爵府

Charitymami 唔好意思,想請教你,如果我諗住買藍籌股長揸,請問係邊度買股票,手續費及"全倉費"最平呢?
邊間服務最好?
銀行? 股票行? 網上銀行買股票好嗎?
定好似啲老人家話囉啲股票擺係屋企個夾萬到呢?
Thanks!

侯爵府

ireneirene,

我都無外遊, 只是留港消費。

我係中銀證券網上理財開有戶口, 手續費間間差不多, 佢唔係最貴, 冇收存倉費及年費; 但匯豊有收, 你可以參考下列:

CLICK HERE

依家買賣股票都經網上平台, 方便快捷, 梗係網上銀行買賣穩陣安全D喇!

我自己唔會將D股票擺係屋企個夾萬, 因為做買賣過戶都要三日, 反正網上戶口又可代收股息, 股息留在戶口又可收取利息, 免卻去銀行排隊麻煩。

如果你係新手, 可參考下列財經網站:
http://www.quamnet.com
http://www.e-finet.com
http://www.hk6.com

其實買賣股票並不是想像中咁困難, 開左戶口, 就會很容易執行賣買, 咦! 你想買藍籌股長揸, 有冇心水選擇呀?

男爵府

我以前都有做"羊太"係股票行買過吓啲股仔嘅,啲錢輸得七七八八咪開始識諗囉!都係想買藍籌股長揸(講緊5-10年嗰隻), 都冇セ心水,咪又係5、11、1、16、941and857 ect.....

侯爵府

我自己會諗 #5 & #857

男爵府

有無買

侯爵府

恆指回落13000點, #5--到$120位會入, #857 入左少少。

男爵府

你係諗住長揸?

男爵府

857 今日升咗喎!你應該$$嘻~~~嘻

侯爵府

長揸就好難講, 不過保本收息就唔錯。

首頁

尾頁

跳至