自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

琥珀宮

肥婆媽 發表於 24-5-19 21:46
因為好多人話吾可以,只可以接受留級,或者轉校

唔好信其他人講,而家12年免費教育,學生可以讀到中六,而且留班要家長簽名同意先得,你唔簽學校都冇符架

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-5-19 21:50
學校運用機制要你仔留班
你無得say no

你錯了
家長唔簽名同意留班,學校係唔可以要學生留班
絕對不是冇得say no
如果學校用一切方法去令學生唔好過,咁就必須要向教育局投訴

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-5-19 22:04
正常size既學校的確每級有10個留班位
啲學校會用盡每年10個留班位
對啲眼中釘學生留完又留

留級位應該係全級5%左右
要全級有200人先有10個留級位
唔一定係10個

男爵府

mandy952 發表於 24-5-19 22:39
你錯了

咁樣年青人會開心咩?點解唔可以尋求其他出路呢?所以咁多年青人自殺其實係家長造成

水晶宮

肥婆媽 發表於 24-5-19 21:08
佢想讀埋中六,吾想去VTC
係全班20呀!因為佢個班有3個已決定轉左,學校亦講明今年有10個位留位
...

咁轉校,由佢讀埋中6,成績唔重要,完成中6就出嚟做野

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

vtc 唔係絕路,既然讀唔到就唔好浪費時間,唔好執著係唔係中6畢業 比自己行一條生路啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

肥婆媽 發表於 24-5-19 21:12
係全級10個,所以我覺得吾知點解學校咁講
佢全級後面仲有30幾人

會唔會其實係另類「鼓勵」,叫佢俾心機讀可升班

琥珀宮

liverpool2023 發表於 24-5-19 22:51
咁樣年青人會開心咩?點解唔可以尋求其他出路呢?所以咁多年青人自殺其實係家長造成
...

睇個細路自己想點就點,佢想讀未讀,轉校未轉校
我意思係學生有權自己選擇,而學校係冇權用迫嘅手段要學生轉校或留級咁解
好多家長以為仲係以前咁學校有無上權力,其實唔係架,學生係有權讀至中六

侯爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 24-5-19 22:39
你錯了

大部分學校留班只係通知家長
唔需要徵求家長同意
就算問完教育局佢都只會話交由校方同家長傾

同埋留班位係每班2個
依家啲學校每班減少學生到minimum人數
一級開到4-5班都仲有
8-10個留班位好平常

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

已經中四,道理應該好易明

唔想留班,唔想轉走,咪就係應該比心機,出盡力考好個final囉,仲有時間可以努力,聽幾句說話就只係喺到無心機,都解決唔到問題

同佢好好傾下,比d鼓勵佢,亦等佢自己都思考下

大宅

mandy952 發表於 24-5-19 22:48
留級位應該係全級5%左右
要全級有200人先有10個留級位
唔一定係10個

正常每班兩個留班位,5班嘅學校就可以有十個。唔需要有200人架。

而且學校係唔一定放最差果10個就去留班,會全面咁睇各個因素。

琥珀宮

yauchuchu 發表於 24-5-19 23:00
大部分學校留班只係通知家長
唔需要徵求家長同意
就算問完教育局佢都只會話交由校方同家長傾

冇可能亦唔可以唔徵求家長同意,如果家長同意學生留班係必須簽一份同意書 ,如果冇家長同意而要學生留班,咁做已經可以向教育局投訴
因為教育局有文件白紙黑字寫清楚唔可以因為學生成績要學生留班
意思係家長有權唔同意留班,唔係一切由得學校話晒事
即是考包尾都可以唔同意留班,冇必須留班呢件事存在

男爵府

畀面勳章

鼓勵仔仔努力考好學期尾個試,但都要作出最壞打算!

雖然最壞打算都係留班,但向好方面諗就係打好基礎,才升上中五/六,咁考DSE就可以一take過有好成績!

希望你仔仔擁有好心態去面對一切,增強抗逆能力!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

liverpool2023 發表於 24-5-19 22:51
...

其實大把細路成績麻麻地都想讀埋個中六,完成人生一個階段
總有離別的時候

複式洋房

肥婆媽 發表於 24-5-19 20:47
今日15歲小朋友跳樓單新聞,我想講其實吾一定係家長要仔女叻,呢幾日我都面對緊阿仔學校問題,早2日,學校 ...

同佢傾下,等佢自己講

大宅

mandy952 發表於 24-5-19 22:35
唔好信其他人講,而家12年免費教育,學生可以讀到中六,而且留班要家長簽名同意先得,你唔簽學校都冇符架
...

其實每間學校都有留班機制,你唔達標就係要留班,家長只可以接受。12年免費教育的確係你有權利讀到中六,但並無白紙黑字講明一定係邊一間中學完成12年免費教育,假若你搵唔到學校,EDB係有責任幫你去搵間學校俾你。
當然你都可以堅持唔走,上街寫血書,甚至報上東張,但講到底都係應該搵一個適合學生嘅方向,唔係一尾我唔會走就大哂。

翡翠宮

減齡達人勳章

liverpool2023 發表於 24-5-19 21:06
你要佢讀埋中六,咪就係個壓力囉!
佢都升唔到班,仲點解要堅持讀埋中六?學校有升班機制,你達唔到咪留班 ...

同意,唔係阿媽想個仔讀到中六,阿仔就一定讀到的,我覺得呢個情況,應該同仔坐低深入傾下,睇下佢意願,如果佢都接受出去讀vtc,未嘗唔係一條出路呀!

BTW,我覺得你間學校都幾衰,最尾果3名都已經被勸讀vtc,仲要同你仔咁講野,仲要係考試前。

男爵府

我覺得今日先唔講留唔留班定轉校,事件根源係佢讀唔讀得上。排名呢樣嘢好浮動,應先了解佢宜家邊樣唔明/讀唔掂而成績唔好,例如係咪一科特別弱?英文唔理解而睇唔明題目?數學唔識做定純粹無記性?認清問題喺邊先針對性私補。唔係一句我有努力同補習,或我唔想留班就讀到,要搵啱方法讀,再睇下改善讀書方法後如何。
樓主都要同個仔講,世上大把賤人鍾意踩到你一文不值嚟滿足自己,人生中總有機會遇到,如果好似樓上講學校為自保而趕佢轉校,咁老師睇死佢,佢就更加無理由放棄。有咩理由做d嘢令自己失敗傷心,去換d賤人心涼?
我識幾個中學讀唔到書嘅朋友,最終一關又一關咁過,讀到碩士畢業。年輕人有嘅係時間,既然有正確目標,理得人點講,自己搵個啱嘅方法一步步向前行。

大宅

mandy952 發表於 24-5-19 23:07
冇可能亦唔可以唔徵求家長同意,如果家長同意學生留班係必須簽一份同意書 ,如果冇家長同意而要學生留班, ...

我小朋友學校係有清楚講明留班嘅準則同機制,學生同家長都非常清楚,當然事前會有warning letter,所以我都想睇下教育局唔會因為學生成績而要留班嘅指引文件。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Calaci 發表於 24-5-19 23:17
其實每間學校都有留班機制,你唔達標就係要留班,家長只可以接受。12年免費教育的確係你有權利讀到中六, ...

全級後面重有3 x 人, 咁叫唔達標,間學校太過分喇
總有離別的時候

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊