爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

20K 買到 PREVIA 講真唔係一個問題 , 睇年份而已 .

樓上有人分享可能質素有問題 , 但買得二手車 , CHECK 清楚就可以了 .

利申一下 , 本人就係二手車車主 , 都係買 PREVIA , 夠闊 , 夠大 , 樓主要放三個 CAR SEAT絕對理想 .

而油耗方面 , 本人渣左一年 , 又的確係1.5 - 1.6/KM (折扣後) , 7成高速 , 3成市區 .

但不得不承認 , 如果樓主主要行市區既 , 估計2蚊就應該走唔甩了 .

另外 , 七人車油耗無疑是相對耗油的 , 樓主想用大車 , 又要省油 , 只可以取個平衡 , 行市區 , 用到2蚊已經算平 .

大宅

引用:20K 買到 PREVIA 講真唔係一個問題 , 睇年

原帖由 guatma 於 14-05-27 發表
20K 買到 PREVIA 講真唔係一個問題 , 睇年份而已 .

樓上有人分享可能質素有問題 , 但買得二手車 , CHECK ...
多謝你用心分析,我放carseat主要是長度問題所以選previa,試放noah好頂腳,三個會踢來踢去,我用緊舊estima行緊唔開冷氣$2.5,好貴,所以想換新款d,希望慳油,請問你部車咩年份?

大宅

引用:Quote:原帖由+guatma+於+14-05-27+發表20K+

原帖由 豬C奶 於 14-05-27 發表
多謝你用心分析,我放carseat主要是長度問題所以選previa,試放noah好頂腳,三個會踢來踢去,我用緊舊estima ...
講真,其他款既七人車我就未揸過,要等其他用家分享。

我架只係2000年既舊車。

大宅

引用:Quote:原帖由 豬C奶 於 14-05-27 發表多謝

原帖由 guatma 於 14-05-27 發表

我部03estima,點解同你油費差咁多

別墅

引用:Quote:原帖由 guatma 於 14-05-27 發表講真

原帖由 豬C奶 於 14-05-27 發表
我部03estima,點解同你油費差咁多
講過七成高速,三成市區!
全市區$2.5正常

禁止訪問

回覆:abd1751 的帖子

別墅

回覆:20k買previa定Estima?

我揸sienta1500cc七成市區三成高速都要9km/L,計油咭減兩蚊要$1.7/km

大宅

回覆:abd1751 的帖子

咁1500cc要$1.7又好似貴咗D

大宅

回覆:20k買previa定Estima?

如果estima hybird有機會1.5嗎?

男爵府

guatma 發表於 14-5-27 21:40

我架Mazda8, 新車8成市區$2, 如Hybrid應該$1.5冇問題, 行市區多Hybrid有着數

禁止訪問

回覆:豬C奶 的帖子

大宅

引用:首先你用車密度有幾高

原帖由 bikes_deals 於 14-05-28 發表
首先你用車密度有幾高? 如果日日行長途就有數圍,否則除返開各樣使費其實未必有著數。
唔好只著眼於眼嗰少 ...
師兄,多謝你問題,令我再好好想自己要咩?我每日要出車接送4次於市區行40-50km/h,我想慳油有電門冇野整,你會買咩?我用車好多

大宅

回覆 豬C奶 的帖子

Estima 即 日本水貸車。

早前架車(04Estima)機油有問題,換了4次都先得。

按車房講(佢噉講我噉聽,唔知真定假),在日本換機油係唔會清舊油,只會加滿,原因是舊機油處理費好貴。舊油積聚影響效能。

經過4次換機油後,燃油費用明顯減少,由原來2.0減到1.6~1.7。

嘅然你用七人車,可以試試再決定。

禁止訪問

引用:回覆 豬C奶 的帖子Estima 即 日本水貸車。

大宅

引用:回覆 豬C奶 的帖子Estima 即 日本水貸車。

原帖由 benfamily 於 14-05-28 發表
回覆 豬C奶 的帖子

Estima 即 日本水貸車。
唔該哂你,我試下

禁止訪問

回覆:豬C奶 的帖子

大宅

回覆 bikes_deals 的帖子

係Estima 四驅版。佢噉講我噉聽,其實我都有疑惑。所以先特別聲明。

禁止訪問

引用:回覆 bikes_deals 的帖子係Estima 四驅版。

別墅

回覆:bikes_deals 的帖子

其實好多日本車廠,都有專門for北海道雪地既的四驅版,(本土限定) estima 4驅既廠 編號 係"dba-acr55w"
http://www.goo-net.com/car/TOYOTA/ESTIMA/DBA-ACR55W.html

http://hd.stheadline.com/car/car_content.asp?contid=94320&srctype=g

豐田Estima Hybrid規格

汽油引擎﹕2,362c.c.直四

馬力﹕150ps/6,000rpm

扭力﹕19.4kgm/4,000rpm

前輪電馬達

馬力﹕143ps/

4,500rpm

扭力﹕27.5kgm/

0- 1,500rpm
v
  1- 後輪電馬達

2- 馬力﹕68ps/

3- 4,610-5,120rpm

4- 扭力﹕13.3kgm/

5- 0-610rpm

傳動﹕無段變速,四驅

尺碼﹕4,800 x 1,800 x 1,760mm

平均耗油﹕20km/L

大宅

豬C奶 發表於 14-5-27 10:16
我問一個Alphard車主話1.6/km,所以要問下各位用家,幾錢一公里,我主要接送仔女,一日出入4-5次市區,所以 ...

"我問一個Alphard車主話1.6/km "

我計佢係 20 系 (即第二代 Alphard 2008 - 今) 再 2400cc 版本.
大部份行高速有可能.

大約做到 9km/L, $17.1/L 油價, $1.9/km.

首頁

尾頁

跳至