爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 1300cc~~~每月養車支出...??

hkchina2000,

Cayenne的食油量真係....我同我老公講過發左達(發夢!!)就買部Cayenne渣下,佢竟然話"敗家"(沒有貶意!!!!!!不過呢部車的洗費的確驚人.<--對我這個窮c9來說. )

LeBlue,

失覺失覺!原來閣下係鍾意jeep的"靚太",我依家係鍾意jeep的大肚婆!

我手車好"jar",當時就係因為考完棍波VAN,但係又渣唔掂老公的棍波jeep,所以先至換左Pajero Jr.然後囡囡又準備出世,咁就換左長陣jeep(其實都只係5座位).渣jeep在泊車時唔難睇位!不過我渣親的車,老公都會安裝"後波雷達". 我地之前果部大jeep講唔上有型,只得行李架,車尾加把鏟,好"齋";我老公曾經想過升高,不過會有好多停車場入唔到,我話"咪搞!!"

我已經有一兩個月沒有渣車,腹大便便嘛!!!!上一胎就渣到預產期前一星期,今次就唔敢博了!!!

男爵府

琬晴B:

WOW..... 原來你快要tim 第二名啦....好geng ah !!
你係o米在職媽咪...??我成日覺得d雙職媽咪好叻...又養到家...又湊到小朋友.....
oic....原來係你老公渣開jeep, 所以你就"接棒"渣....hehe
其實, 係米多數男人都鍾意渣車o既呢...???
如果係, 我老公就真係例外.... :cry: 佢完全唔鍾意車, only覺得係香港渣車好麻煩,好waste $$, 成日話香港交通四通八達....駛mud渣車咁話....
所以, 我想講下車經o既話, 就惟有上bk lu.....
其實...你覺得渣車有d咩野樂趣呢...??
係米會多左一家人郊遊/family dayo既時間呢...??

大宅

LeBlue:

所謂"手停口停",唉,點敢唔打工?? :-( :-( :-( 而且我又不擅長做家務,飯唔識煮,湯唔識煲,要我成日係屋企,我都未必頂得順架!!!(我有時都懷疑自己係唔係女人!!!!
)
渣車最大的樂趣係可以"興之所至",隨時隨地周圍去,去D好"隔涉"的地方都可以,不用轉幾程車,沿途見到靚風景時,又可以停車望下.(e.g.去清水灣睇人放模型飛機)不過,渣車去旺角/銅鑼灣呢D鬧市就真係受罪,車又塞,泊車又貴.我覺得我老公除了享受駕駛樂趣外,另外就是為汽車DIY,整到身水身汗/件衫揩滿車油都在所不惜.

對我來說,渣車的最大"掃興"之處 就係當我收到老公俾我的"汽車維修單":CAM帶/迫力皮/換波箱油/偈油/火咀/換呔/冷氣喉........真係可以"水蛇春"咁長.(尤其是買新車回來時)

我依家住村屋,所以每天都在郊遊. 放假有時都會載埋屋企人周圍去,e.g.布袋澳吃海鮮...

琬晴B

大宅

清水灣有人放模型飛機咩? 我成日去都見唔倒, 飛鵝山就經常有.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

洋房

琬晴b,

same as u

男爵府

琬晴B:
Hehe.....我都唔擅長做家務架 無d賓賓咁pro 架...我其實不知幾想出番黎做野..唉.. :cry: 只不過”高不成低不就”咁lor...
我都覺得渣車o既感覺好"正"...一路渣車,一路聽自己鍾意o既歌,o個種感覺係超free,超自由~~
你話你唔似女人,係米因為你係"女強人"呀?? :lol: 真係羨慕你地d職業女性呀..事事可以自己話事 :-P
我呢挺全職媽咪,最緊要睇大細boss頭,邊有得話"興之所至"呀..... :-(
而家無養車,一到假期,例牌菜就係"行街食飯"..講真,行得多都悶啦,又唔駛返工,
買咁多靚衫"把鬼"咩.. 如果想去遠d行下玩下,好似想去下山頂�海灘咁,就要身水身汗排隊等巴士,轉幾程車咁;於是去完一次之後,
短期內都"o米攪"

大宅

我由細到大都好鍾意jeep,覺得 jeep 比人一樣好自由,舒適的感覺。二年前考到牌後,老公買了一部二手 RAV-4 比我,當時都要 1.5/km ,如油價升分分鐘唔止。

如有其他家庭成員,二門jeep 會比較麻煩,因為前座乘客經常要落車讓後座乘客上落。同埋上斜部 jeep 真係唔係好夠力。而且jeep 通常無尾箱,如買了一大堆野就要佔用後座乘客位了。

男爵府

琬晴B:
Pajero Jr.係米1100cc..??
上斜夠唔夠力??上網睇過d賣車庫,覺得幾cute,車頭好睇過jimny...
如果渣Pajero Jr.,後座比一個小朋友坐,會唔會夠o西寬敞?下下比佢上落車,我又唔覺得煩wor..因為我上�落時,佢都要跟埋我架啦...
我發覺都幾多人鍾意渣三菱,係米因為"好lin"呢??
另外,細Jeep個尾箱真係唔多理想,放多d野都唔得,要放後座..不過如果後座得一個小朋友坐,我稔問題不大卦??

男爵府

Longman 寫道:
...二年前考到牌後,老公買了一部二手 RAV-4 比我,當時都要 1.5/km ,如油價升分分鐘唔止。
jimmy jeep so cute, i like it too...

大宅

噢!原來改左Topic名!!!

LeBlue:
Pajero Jr.係1100cc,上斜唔敢講話好夠力(二驅),不過都ok啦.Jeep其實可以用來off-road,攀山涉水.夠扭力.如果好斜好斜,用四驅應該就沒問題,不過係比較"side"油.Jr.個樣係幾cute架,我到依家都仲有d懷念.(我以前渣棕紅色)

後座坐一個小朋友當然夠闊落,但係如果兩個大人就會無咁舒服.而且小朋友長得比大人矮,坐後座的話,出入不用彎低身,大人就真係麻煩d.細Jeep的尾箱一般不能放太多物件

我就覺得香港人比較鍾意Toyota,Honda(可能是性能方面比較夠穩陣卦!),三菱呢個品牌,有d人話個波箱唔夠"襟".不過,為左迎接小B的出世,最近買左部七人車,都係三菱,(touchwood!)so far都好滿意.

Longman:

Rav-4都曾經是我的考慮之列,因為佢長時間四驅,天雨路滑都無咁驚!

你依家渣邊款七人車啊???我渣三菱Super Exceed.

大宅

飛鵝山果邊我睇過一次,見到d人好似"好危險"咁去執飛機,我就驚驚,佢地就好似駕輕就熟.

我最近好少去清水灣果邊,之前去親都會見到,有時仲會見到兩機相撞,好慘!!!!

hkchina2000 寫道:
清水灣有人放模型飛機咩? 我成日去都見唔倒, 飛鵝山就經常有.

大宅

我試過去下城門水塘度見人放, 兩架機炒埋一牒, 兩架加埋即時唔見左萬幾蚊.

[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

男爵府

琬晴B 寫道:
Pajero Jr.係1100cc,上斜唔敢講話好夠力(二驅),不過都ok啦.Jeep其實可以用來off-road,攀山涉水.夠扭力.如果好斜好斜,用四驅應該就沒問題,不過係比較"side"油.

琬晴B:
其實我真係超新手黎架ja...真係唔好意思..學人講Jeep經...
點樣先係二驅同埋四驅??係米細Jeep就一定係二驅呢?
你兩公婆係米鍾情三菱..??點解咁鍾意渣三菱呢??

大宅

LeBlue:

我都係聽老公講,一知半解!!! 希望唔好答錯你,有錯歡迎糾正.

一般汽車都係二輪驅動車(二驅(2WD),只有兩個轆輸出動力),又可以叫做前轆OR後轆車;而四驅車則是指四輪驅動車(4WD),如Rav-4是長時間四輪驅動,而Pajero Jr.則是二輪驅動,必要時可以調節至四輪驅動.大細jeep都有四驅系統!!

四輪驅動的好處應該有好多,我就覺得會"咬地"d,行駛上會更穩定.(打風落雨時,開四驅行車就穩陣得多)

我地唔係特別鍾意三菱(其實屋企仲有部韓國大宇車),當時選擇Pajero Jr.係因為外型吸引,二手價亦比Jimny平一萬元左右.今次選擇三菱七人車是因為鍾意佢中排座位可以反轉,最後排座位出入上落時亦較方便;而且99年車只需要四萬多元,經濟實惠.

遲d再傾!!!

LeBlue 寫道:
[quote]
琬晴B 寫道:
Pajero Jr.係1100cc,上斜唔敢講話好夠力(二驅),不過都ok啦.Jeep其實可以用來off-road,攀山涉水.夠扭力.如果好斜好斜,用四驅應該就沒問題,不過係比較"side"油.

琬晴B:
其實我真係超新手黎架ja...真係唔好意思..學人講Jeep經...
點樣先係二驅同埋四驅??係米細Jeep就一定係二驅呢?
你兩公婆係米鍾情三菱..??點解咁鍾意渣三菱呢??
[/quote]

男爵府

琬晴B 寫道:
一般汽車都係二輪驅動車(二驅(2WD),只有兩個轆輸出動力),又可以叫做前轆OR後轆車;而四驅車則是指四輪驅動車(4WD),如Rav-4是長時間四輪驅動,而Pajero Jr.則是二輪驅動,必要時可以調節至四輪驅動.大細jeep都有四驅系統!!

琬晴B:
wow..... 你對車o既認識...真係多我好多呀.....我真係太"斗膽"啦...係度同你吹"車經"... hehe...
聽你咁講....Pajero Jr.好似比較慳油wor....right??因為佢唔係長時間四輪驅動,如果天雨/上大斜時先用...都幾flexible wor....
我其實都幾鍾意Pajero Jr.架....個外型幾cute....同jimny相比,比女人渣(好似我呢挺靚c9..... ..hehe)會好襯lor....
講多d比我聽啦.....你以前渣Pajero Jr.個時有咩野要特別留意架...??? :-P

大宅

LeBlue:

我地"霸住""爸爸專區"講車經,會唔會俾d爸爸"炳"架?

聽我老公講,Rav-4以長行四驅來說,耗油量不算太高;可能同一般Jeep行二驅時差不多.至於點解?我都唔知.

Jeep仲有兩個好處,就係車身會較一般私家車"硬淨",("車陣設計",有些車只是車殼lup上去,沒有車陣<--Again,有錯請糾正.)而且車身較高,(touchwood講句!)發生意外時人地部車會比較傷(我唔係咁黑心架,Sorry,各位車主!!!!)

我都唔係好記得果時渣Pajero Jr.有什麼特別注意事項,咁都係好事,即係"問題不大".唯一記得的是,渣左半年Jr後,老公覺得車的"避震"有問題(後轆其中一邊略為墮低),打算更換"吸震筒",但quote完日本原廠後,發現要4條換晒,盛惠HK$6000;適逢囡囡就黎出世,就索性換車,以"友情價"賣給老公的朋友的朋友(賣車時同佢講明避震要換,不過果個人好似渣左成年都沒有換 ?-( ?-( ?-( )

琬晴B

複式洋房

Hi LeBlue ,
I have driven a Suzuki Vitara before , let tell you some experience ~ Suzuki Jeep is quite "Come" , no need to pay much in maintainance except you want to upgrade it , it fuel consumption is similar to a 1500 cc car . The best point of Jeep I think is siting in a high position , so you can look clearly when driving . Of cource it also can let you offroad when you like . But it have something to remember , Jeep usually run slower then car and person 上落 not 方便. And also Jimny 4WD is different from 三菱 . You can only use 2WD in normal road , the 4WD is for offroad (泥路) only. Wish you can enjoy your Jeep later !

男爵府

琬晴B 寫道:
LeBlue:
我地"霸住""爸爸專區"講車經,會唔會俾d爸爸"炳"架?

琬晴B:
hehe... 我稔唔會卦...??!!呢度d daddy 好斯文...好有文化架bor....hehe......其實我set 呢個topic係比d鍾意jeep仔o既朋友入黎吹下水geh....邊有分mummy定係daddy架....

男爵府

琬晴B 寫道:
LeBlue:
我都唔係好記得果時渣Pajero Jr.有什麼特別注意事項,咁都係好事,即係"問題不大".唯一記得的是,渣左半年Jr後,老公覺得車的"避震"有問題(後轆其中一邊略為墮低),打算更換"吸震筒",但quote完日本原廠後,發現要4條換晒,盛惠HK$6000;.............

琬晴B:
yee.... 咁呢個問題,係唔係一個好common o既問題呢..??即係話, Pajero Jr.係米經常會發生呢個問題呢...??
另外, 上大斜時...會唔會唔多夠力, or 會無冷氣咁呢....??
:-P

男爵府

WJ914KIU 寫道:
Hi LeBlue ,
I have driven a Suzuki Vitara before , let tell you some experience ~ Suzuki Jeep is quite "Come" , no need to pay much in maintainance except you want to upgrade it , it fuel consumption is similar to a 1500 cc car . ...... Wish you can enjoy your Jeep later !

WJ914KIU :
wow.... :mrgreen: 你係米jeep友...??你咁鬼屬jeep o既....!!hehe
"Jimny 4WD is different from 三菱 . You can only use 2WD in normal road" ...係米即係話, 大部分時間只需要用2WD 行咁呢..??咁米慳油好多lor...??但係會唔會行得比較慢呢..??
"it fuel consumption is similar to a 1500 cc car"...係mud野意思呀...?? 請指教指教....

首頁

尾頁

跳至