爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:多謝各位提醒,我一般一家4口,有時車埋629

原帖由 tinyp 於 13-04-16 發表
多謝各位提醒,我一般一家4口,有時車埋6299,咁有冇邊隻車款又好d? 我之前揸stream!

...
我岩岩換了日產serena,之前都想換toyota哈佛,大霸……,但覺豐田車好貴設備又冇曰產齊全,大家08年一架estima要二十幾萬,一架serena十三,四萬,最終選擇了日產,屋企人都相當滿意。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+tinyp+於+13-04-16+發表多謝

原帖由 889388 於 13-04-16 發表
我岩岩換了日產serena,之前都想換toyota哈佛,大霸……,但覺豐田車好貴設備又冇曰產齊全,大家08年一架es ...
完全唔同feel,唔同grade,無得双題並論!

大宅

引用:Quote:原帖由+889388+於+13-04-16+發表我岩

原帖由 moball 於 13-04-17 發表
第三排座位舒適度, serena 完殺大霸!

樓主有budget的話, 必選Alphard, 舒適度一流, 非大霸可比

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+moball+於+13-04-17+發表完全

男爵府

引用:Quote:原帖由+889388+於+13-04-16+發表我岩

原帖由 moball 於 13-04-17 發表
師兄講得岩……cheap同高級係唔可以双題並論,師兄座咩車?

大宅

引用:Quote:原帖由+moball+於+13-04-17+發表完全

原帖由 889388 於 13-04-17 發表
師兄講得岩……cheap同高級係唔可以双題並論,師兄座咩車?
cheap ? 大霸賣緊$50萬 !

大宅

引用:Quote:原帖由+889388+於+13-04-17+發表師兄

原帖由 ypchana 於 13-04-17 發表
cheap ? 大霸賣緊$50萬 !
買唔起嗰d先係cheap!

男爵府

大霸同Serena....我都LIKE SERENA...
撐SERENA...YEAH YEAH....

別墅

回覆:請教買Alphard

其實都幾矛盾,老公就鍾意alphard嘅外型同埋舒適度,雖然我哋諗住買嗰部唔係中港車,但係聽各位講又好似唔係咁好!我自己覺得Noah都ok!所以真係要慢慢諗!mouth:

大宅

由Previa轉vellfire, 超like vellfire!
原來又大好多,阿囝都大愛

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

個人諗為hybrid alphard ok wo…個籠夠闊夠舒服 最緊要慳油 我地本身揸緊alphard 都心思思想換hybrid 你係邊度睇ga?可以pm我嗎?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

但係hybrid係勝在慳油, 弊在損耗電池, 新車~起碼喺慳油度攞咗先機, 3幾年後換電池叫打個和, 但如果2手hybrid車, 要換電池的話, 即係未慳油已經俾咗錢出去, 到真係慳咗油, 都係幾年後先打返個和咋喎! 條數係咪唔啱計?

大宅

引用:但係hybrid係勝在慳油,+弊在損耗電池,+新車

原帖由 DoReMi媽媽 於 13-04-18 發表
但係hybrid係勝在慳油, 弊在損耗電池, 新車~起碼喺慳油度攞咗先機, 3幾年後換電池叫打個和, 但如果2手hybri ...
為地球出钱出力,環保野係有代價既

大宅

引用:Quote:原帖由+DoReMi媽媽+於+13-04-18+發表

原帖由 bvlswsp 於 13-04-18 發表
為地球出钱出力,環保野係有代價既
你點定義環保? 兩三年換舊電池比入油環保? 電池生產, 棄置毒到殺死幾多生物植物,你知道嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+bvlswsp+於+13-04-18+發表為

原帖由 ypchana 於 13-04-19 發表
你點定義環保? 兩三年換舊電池比入油環保? 電池生產, 棄置毒到殺死幾多生物植物,你知道嗎?

...
願聞其詳

大宅

ypchana: 你D回覆都幾惹火喎! 大家都係冷靜討論為上。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實如果要講環保, 腳踏車係最環保, 否則, 乘搭公車都係不錯之選, 駕得私車, 同環保係有啲距離了.

別墅

alphard 夠舒服 , 同大霸完全冇得比 , 係輸個樣

大宅

DoReMi媽媽 發表於 13-4-18 15:40
但係hybrid係勝在慳油, 弊在損耗電池, 新車~起碼喺慳油度攞咗先機, 3幾年後換電池叫打個和, 但如果2手hybri ...
哩D 電池又唔使3幾年換咁密,如果冇記錯應該有約八至十年壽命,但五六年效能應開始下降,冇新個陣慳到咁多油

象牙宮

zippyzgs 發表於 13-4-19 17:15
哩D 電池又唔使3幾年換咁密,如果冇記錯應該有約八至十年壽命,但五六年效能應開始下降,冇新個陣慳到咁多 ...
有咁長壽都好啲, 起碼值回票價.

首頁

尾頁

跳至