爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個人會有以下做法,可以參考吓:

1) 泊車時留意泊位的角位,當倒後時用 "追角"的方法,跟到個角入,絕大多數OK(除非你兩邊部車泊過界)

2) 兩邊側鏡可在角位加個小圓突鏡,有助自己側邊是否與旁邊的車太近,同埋落得係唔係好深/淺(尤其泊S位).尤其我部車,就算裝FISHEYE都睇唔晒兩邊.

3) 行車行響中間好重要,因為好多時都係太側響一邊,而過了另一條線(尤其轉彎),或者上了"薄".但好老實,這是一個習慣,功多自然藝熟.

4) 至於GPS,個人認為在香港有好大限制,因為香港高樓大廈多,有好多時收得唔好,所以我會在去某個唔太熟的地方前去GOOGLE MAP先看行程.我無裝過機(例如拍拍高),但係我聽聞有時有D路都唔啱(例如有D路,去到唔可以轉左/右,但地圖上話可以)

別墅

honestly you should not drive or you should have more practice since you are causing danger to everybody including yourself.

男爵府

引用:你可能望得唔夠遠,+加上用左自己做中心,所

原帖由 Ironwaiyin 於 13-07-07 發表
你可能望得唔夠遠, 加上用左自己做中心,所以成部車偏左. 新手多數有偏左或右,揸多D就ok,可以去買支輔左棒係 ...
多謝你意見

男爵府

引用:我個人會有以下做法,可以參考吓:1)+泊車時

原帖由 sfli 於 13-07-08 發表
我個人會有以下做法,可以參考吓:

1) 泊車時留意泊位的角位,當倒後時用 "追角"的方法,跟到個角入,絕大多數O ...
多謝你意見

男爵府

引用:honestly+you+should+not+drive+or+you+sho

原帖由 yinyeah 於 13-07-08 發表
honestly you should not drive or you should have more practice since you are causing danger to every ...
請問我唔在路面揸車,又點練習??

別墅

you don't need to catch every word i wrote. it was just my advice and remember your children are on your car.

大宅

引用:Quote:原帖由+yinyeah+於+13-07-08+發表hon

原帖由 oooCeciooo 於 13-07-08 發表
請問我唔在路面揸車,又點練習??
或者選擇係非繁忙時間,去一d冇咁多人多車既地方兜下,如果家人識揸車,可以陪你俾d意見你,如果冇唯有搵師傅補補鐘。

大宅

個人認為,揸車係要有實戰經驗嘅,所以鼓勵你唔好唔揸.
不過,當然練習之時,可以搵一D自己比較熟嘅路段/泊位去練,到了熟一點就可以再選更多地方.
個人認為,女人揸車會有利一點,因為就算自己揸得太慢或者唔係太好,只要個女司機唔係諗住鬧返人轉頭的話,好多都會算數.好似有一日,我在一間幼稚園門口,見到有個女司機停了自己部車(LAND ROVER)在其正門口(在司機位等小朋友放學).期間其實有好多部車都覺得佢阻住門口上落校車,但都因為佢係女人,已經"寬待"了她(起碼唔會一開始係粗口).

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

alsi 發表於 13-7-7 22:42
呢個又知喎!有jm講過,睇住地下條黑線車痕黎行,試下

係呀, 我都揸返車差唔多成年了, 初時怕偏左偏右, 全靠喺高速睇住前面地下啲車痕嚟行, 又唔駛成日望左右鏡(除非要cut線)嚟調較中間, 樓主可以試下.

至於路線, 我主要係行專線, 但如果要行新路, 雖然我車有內置GPS, 但唔好用, 我好小用佢, 都會喺早一日上google map行街景一次, 完全冇問題, 但如果臨急臨忙叫我揾路, 就麻煩了, 唯有睇路牌嚟行.

男爵府

引用:Quote:原帖由+oooCeciooo+於+13-07-08+發表

原帖由 wsjoeyyip 於 13-07-08 發表
或者選擇係非繁忙時間,去一d冇咁多人多車既地方兜下,如果家人識揸車,可以陪你俾d意見你,如果冇唯有搵師 ...
我呢2次都係老公坐我隔離,不過佢成日都嚇親我.....
呀女未開學,9月先開始,我都未熟習部車,當然唔敢車仔女住啦,所以要係呢2個月內一定要好好練習

男爵府

引用:個人認為,揸車係要有實戰經驗嘅,所以鼓勵你

原帖由 sfli 於 13-07-08 發表
個人認為,揸車係要有實戰經驗嘅,所以鼓勵你唔好唔揸.
不過,當然練習之時,可以搵一D自己比較熟嘅路段/泊位去 ...
我諗我主力都係練習來回屋企到仔女學校的路都比較好啲,路程其實只有10分鐘,但朝早繁忙時間多車,真係大壓力。加上係停車場出車泊車,同埋係路面泊車真係我死穴

禁止訪問

回覆:新手揸車

別墅

Re: 偏左/偏右

你只要坐直望住個右邊車頭, 當你對眼同車頭同埋條白線係一直線既時候就自然啱架啦

大宅

引用:Quote:原帖由+wsjoeyyip+於+13-07-08+發表

呀女未開學,9月先開始,我都未熟習部車,當然唔敢車仔 ...
一直都係我爸爸train我,開頭係好惡,好嚴架,因為練唔好分分鐘撞到人撞到自己,最緊要我地載小朋友一定要好小心。

大宅

引用:Quote:原帖由+wsjoeyyip+於+13-07-08+發表

呀女未開學,9月先開始,我都未熟習部車,當然唔敢車仔 ...
agree!C6成日多多野講,佢唔起度我又驚

大宅

引用:Quote:原帖由+sfli+於+13-07-08+發表個人認

我諗我主力都係練習來回屋企到仔女學校的路都比較好啲,路程其實只有10分鐘,但朝早繁忙時間多車,真係大壓 ...
me2 我地點算呀

大宅

引用:揸車時偏左或偏右,通常是你的視線運用不正

原帖由 mimi00chung 於 13-07-08 發表
揸車時偏左或偏右,通常是你的視線運用不正確及你左手同右手角力(因為你緊張)。

行直線的視缐運用是你要望 ...
好詳細thx.

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+oooCeciooo+於+13-07-08+發表

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+mimi00chung+於+13-07-08+發

大宅

唔好意思, 我見各位泊車又驚, 行車又驚唔係中間, 又話唔睇左邊(其實呢個很危險, 有時d電單車會在左邊過, 你唔睇, 佢就歸西)

其實多口問句, 你地個牌係點考番黎? 如果有以上既現像, 我覺得各位真係要去補下鍾, 而唔係在網上問人點揸. 我明白有人會話唔在路上練車點會識, 我完全同意, 不過應該係搵師傅補到你有信心在路上控制你架車先好自己揸出條街.

錯既知識練幾多年都係錯既, 我試過有個奇人在70咪落斜時剎停讓小路出, 我差d就推左佢架車落山.

又有d過班馬線唔停仲要呠人.

駕駛....並不同溜冰, 踏單車. 不要心存僥倖, 駕駛不當, 會冇命架!!!!!! 撞死自己仲算, 撞死人地點賠番條命比人? 真係第三保果d錢就可以?

我在路上行駛二十多年, 見過唔少交通意外. 死既死, 傷既傷, 大好家庭一朝散既亦都唔少. 真係唔好累己累人 , 政府講得冇錯, 一次意外, 足以致命!

以上純粹個人意見, 不喜請插

journeyman    發表於 13-7-9 11:58

首頁

尾頁

跳至