爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

Re: 我架車在上星期六, 換左4條新汰, 換左頭皮後, 呔盤好吾妥, 有冇人可比意見我

有聲多數係 brake 碟有坑紋或者生了秀.

[quote]
tommythumb 寫道:
聽落都幾多問題!!

dup 車有尖叫聲,咁應該聽到係前輪定後輪有聲,佢無理由唔知!!而有聲既原因,可能係 brake 皮,亦可能係brake 碟有坑紋,咁就要光碟(磨平) !!

dup 車有尖叫聲,點會關車
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

大宅

Re: 我架車在上星期六, 換左4條新汰, 換左頭皮後, 呔盤好吾妥, 有冇人可比意見我

今天一早就揸架車去原廠檢查, 下午報价埋單

車房說, 最重要軚盤裏的 4 支和尚頭鬆左, 零件費 2Kxx, (必需換)
檢查費 + 人エ = 1300 ( 必需比)
要換避震器 = 2500 ( 可拖, 但也诀定換埋)
托住 enginee 其中一塊膠皮裂左, 更換 = 500 ( 必需換 )
換頭皮 = 800 ( 雖然剛換過新, 但用了雜牌, 可拖幾個月, 但雜声會照有, 决定吾換住, 但要求磨碟, 鄧粉)
鉄尺度軚盤 = 幾佰

埋單好甘, 好肉痛. :-( :-( :-(

致电比補鐘師傅, 講比他知, 他叫我吾好在原廠整, 再返去個間車房, 搞過架車, 我話他連軚盤都不能較番正, 重比他整什麽?

他叫我致电到那車房鬧他一餐, 出下氣, 我話吾需要, 因我根本吾識他, 只因信你才去那車房, 我只是講比你知, 有件咁既事, 跟住就收線了, 我知道也不需再找那補鐘師傅了.

好貴的一課,

大宅

好肉赤, 好吾開心, 昨晚更為了這件事失眠, 亂咁信人, 覺得自已好蠢 :-( :-(

幸好老公無怪我, 只說當上了一課, 很感激也很欣賞他的氣量

現在我同自已講, 當上了一課基本軚盤課程, 同埋吾好咁易信陌生人, 但學費真係好貴

大宅

the prices quoted aren't that expensive for a main agent. engine mount and shocks are probably something that need to be changed anyway. now at least you know what has been done to your car and you know you have something that is better than before.

cheer up. may be you want to disclose the bad garage and the instructor to help others to avoid going thru' the same drama.

大宅

lcflks

你講得岩, 最少我知道發生了什麽事, 因軚盤鬆, 扭軚無反應, 我只懂得說 感覺吾岩, 行高速公路, 架車很飄, 因拿不到重心, 架車飄左又飄右, 我仲以為自巳技術差. (現在想起都一額汗),
整車師傅曾同我一起試車, 那時候他仲話無問題, 話識揸車的人喜欢軚盤輕的感覺, (他將鬆叫做輕), 叫我揸多一個月就知道了.
初初吾習慣, 又吾知發生什麽時, 驚到腳都震埋, 用20米速度揸回家, 我今天只敢用 40米 車速去原廠維修.
原廠的人解釋, 因 4支軚盤裏的和尚頭鬆左, 再加上未度好軚盤位置, 所从就有鬆的感覺, 如果吾理, 個軚盤會越來越鬆得嚴重.
原廠的人在零件上比左 8 折, 仲話人エ费裏已打得很便宜, 我初時吾信, 聽你講完他收得吾算貴, 咁我現在信了.
雖然說肉痛, 但在原廠維修有番信心, 現在個心比昨天定了很多.

我老公叫我繼續找那位師傅鋪鐘, 他說既然滿意師傅教車方法就繼續學, 但我覺得會很不自在了. :cry: :cry:

仲揾吾揾他鋪鐘好呢?

大宅

well, if you like the way he taught you, like yr hubby said, continue and may be he would give you free lessons as a compensation. sounds like he didn't do this on purpose. treat him extra nice so that he would feel extra guilty for what he had done.

or if he is not that kind of person that will feel sorry and you feel you have learned enough to drive from now on, get rid of him!

hope you will get yr car back soon and in good shape.

大宅

lcflks

很多謝你仁慈的回應, 好, 聽你講, 再揾番那位師傅鋪鐘吧!

也很感謝各位保貴的意見.

因我老公不在 HK, 冇人可商量, 只知道生氣同想哭, (我老公成日話我小小事就亂曬籠) 這幾日就靠 各位仁慈的網友幫我比意見

老公話既然已解决件事情, 就不需再想了, 叫我想下去边間酒店食聖誕大餐好過

我也多謝老公

架車可能今天下午可取回.

洋房

after reading all the posts, still don't understand how this problem could happen. btw, what was the brand / model of the car ? i could not see it mentioned.
我最愛我老婆  :-)

大宅

我都有問過原廠, 點解架車會咁?

原廠說吾知道整車個度, 搞過什麽, 只是找到幾件零件損耗很嚴重, 一定要換.

我老公估計是該車房, 換左架車的零件, 等我架車有事時, 會再返去, 那時候該車房可以收錢再同我整過架車,

大宅

chuiiris,

您, 是我一個遙遠的夢~~~

大宅

我可以肯定就是整車師傅, 他也知道架車有吾妥, 但他就口口声声說無問題, 仲叫我揸多一個月才找他, 可能到時他可以更大声叫我再整架車吧!

換軚擺明比他騙了. :tongue: :tongue:

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁佢幫你換果幾條 tyre 係咩牌子同 model 呀?

另外, 原廠幫你 check 完車之後, 有冇 comment 話係咩野原因會導致有咁多部份既 parts 出左問題呢?

照睇呢間車房好有問題, 你試下大下佢, 叫佢賠償你既損失

大宅

車房同我換的軚是 good year, made in 日本, 原廠話條軚無問題, 但換軚价就同原廠收的一樣, (即是車房收我的价都吾平)

原廠只是說吾知車房搞過セ, 但就吾會肯定地說車房做過什麽, 因要負责任.(但 4 支和尚頭一齊鬆曬, 不是突然間的事. 無理由車房吾知同吾出声.)

我老公推斷是車房換了壞的和尚頭, 等我渣得一段時間後, 覺得吾妥又返去整, 到時又換回原來的零件, 咁車房就可以又收零件費和維修費.

車房唯一計算錯了, 就是問題 2 日後就發現了, 也想吾到我會揸架車返原廠 check.

軚盤不是一下子鬆曬, 而是慢慢地鬆多些和 T 字走曬位, 好彩我揸車吾快, 否則行高速真係好危險.

好嬲車房吾在孚別人的生命.

我連單據都沒有, 想投訴也不能.

那些車房的人, 不是講道理的人, 難又難吾過他, 無本事大他了, 我只希望車房無塙過架車其他地方, 己經很開心.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁佢幫你換 tyre 既時候, 你有冇在場睇住佢換?
另外, 可否 PM 話比我知呢間車房名稱及地址呀, 等我唔使去錯黑店呀

大宅

黑店名稱是: 江記車房,
地扯 : 土瓜灣鹿鳴街 9 号地下
老板姓温

大宅

我以為 pm 左 Sonic, 點知搞錯左, 吾知點取消添, 有冇問題呢?

大宅

車房換呔話要 3 hours, 所以無想過留底睇.

基本上土瓜湾整車個條街, 吾識人都無謂去, 真係屬於高風險地帶.

子爵府

chuiiris 寫道:
我以為 pm 左 Sonic, 點知搞錯左, 吾知點取消添, 有冇問題呢?

可按"編輯"修改, 不過 post 佢個名出來都無所謂, 希望大家以後唔好幫趁佢. 有無嘗試同消委會傾過?

子爵府

呢間車房真係離曬普, 因為較鬆和尚頭同 T 字位係對駕駛者有危險的, 搵錢搵到摞別人一家大細的生命來教飛就實在是太離普了. 如果我係你, 會報警備案, 下次佢再咁整人地架車, 差人就會做野, 又或者你可能已經唔係第一個.

洋房

由 chuiiris 於 2006-12-09 11:32:37
車房換呔話要 3 hours, 所以無想過留底睇.
-------------------
if no other business, 30mins okay !!!!
我最愛我老婆  :-)

首頁

尾頁

跳至