爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實d人見到P牌就有先人為主的問題, 一有少許慢就boot你,所以唔使理, 安全就得

珍珠宮

好媽媽勳章

kwai5 發表於 14-11-6 11:39
路面80, 行80, 唔會影喎
不過咁講, P 牌捉到咪加P, 捉唔到咪好采囉
係喎, 睇錯左..

伯爵府

引用:有個stupid question....上highway, P牌仔

原帖由 Teresa 於 14-11-06 發表
有個stupid question....

上highway, P牌仔要限速70km同埋如果有3條行車線時唔可以行最右線。 後者容易做 ...
p牌係限速100,唔可以過100,即去機場人地可行110,p仔只可100,
當然如果條路係70,大家都係限速70,但一般捉超速都有10km走盞位,即唔過80都未必捉

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Teresa 於 14-11-06 發表有個

原帖由 ivythepooh 於 14-11-06 發表
p牌係限速100,唔可以過100,即去機場人地可行110,p仔只可100,
當然如果條路係70,大家都係限速70,但一 ...
我記無論highway係最高行80km 定100km, P牌都只可以最高行70km.

別墅

回覆:P 牌自己出街

其實係高速公路上無論行70或70幾80,好多時都會頂住後面的快車。所以,可以的話盡行左線,比D快車可以係右邊走。
另外,入停車場時可以就讓一讓熟手出車先,我自己多數打左燈行埋一邊比人係右手面過。駕車,合理地行自己條線,留意下四圍車輛的反應而有所準備。P牌出車都唔係咁難的。

Working hard; Playing hard

伯爵府

引用:Quote:原帖由 ivythepooh 於 14-11-06 發表

原帖由 Teresa 於 14-11-06 發表
我記無論highway係最高行80km 定100km, P牌都只可以最高行70km.
岩岩睇左運輸署,p牌係限速70,係邊度都係,所以真係阻住後車都無計

ps,我仲成日以為限100tim
好多時我行80tim

以後都行返70至得………

仲有幾個月先甩p

大宅

我考左個牌就出架車搵食周圍去
熟能生考既啫
小心啲 無把握就唔好去 多留意周圍環境同地線
小心駛得萬年船就得既喇

珍珠宮

畀面勳章

引用:其實d人見到P牌就有先人為主的問題, 一有少

原帖由 oopapa 於 14-11-06 發表
其實d人見到P牌就有先人為主的問題, 一有少許慢就boot你,所以唔使理, 安全就得 ...
直情啦!頭先想過線, 2行啲車都行30左右, 我只係打右燈都未轉線, 後面架benz已經砵我, 擺明恰我P牌。

大宅

砵你咪再慢d

大宅

引用:Quote:Teresa 發表於 14-10-26 23:03 我覺

原帖由 mawanppl 於 14-11-01 發表
我想問google map點睇呀??係咪要下載??

別墅

回覆 小李的媽媽 的帖子

不用下載, 還有導航功能, 但在市區GPS接收會不穩定

大宅

引用:回覆 小李的媽媽 的帖子不用下載, 還有導航

原帖由 oopapa 於 14-11-13 發表

不用下載, 還有導航功能, 但在市區GPS接收會不穩定 ...
是地圖呢個嗎?請問按入去點睇路線cut左定cut右??thanks

別墅

在地圖上是不會顯示cut左還是cut右, 只會在導航以聲音提示, 如『300米後轉左 or 前面分支路口靠右駛出』所以如你知道將會轉左就要開始準備靠左線行, 也要時刻留意地下的白色箭嘴可否轉左或右。
如在高速公路就要預早睇定路上的藍/綠大型路牌,牌上地方的排列亦會同行左或右線有關。
有時要轉入一些橫街小行前就要留意停在路邊的車的方向就知道可否轉得入去了。
多些留意各種路牌或交通指示就能慢慢掌握了。

珍珠宮

畀面勳章

我上星期日由港島揸左入大埔。 之前睇左好多次google map, 要踏出第一步就唔驚喇!

珍珠宮

畀面勳章

要時刻同自己講, 行錯路唔好驚, 順方向行左先, 最多兜路行返岩。

oopapa    發表於 14-11-14 14:31

大宅

puipuiyan 發表於 14-10-1 15:14
考完牌既你地,用左幾耐時間先夠膽自己揸出街?
我拎左牌2星期,揸左約4,5 次,但次次老公在旁陪住,觀塘- ...

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:puipuiyan 的帖子

攞牌半個月,老公陪住揸咗1次,未控制得好個油門,老公架係七人大車,我揸時有d緊張,始終同揸師傅車好大分別

專登揾條靜d路揸,好少車,但後面架車有位又唔爬頭,係都要喺後面boot我

珍珠宮

畀面勳章

引用:攞牌半個月,老公陪住揸咗1次,未控制得好

原帖由 Koala_Chu 於 14-11-15 發表
攞牌半個月,老公陪住揸咗1次,未控制得好個油門,老公架係七人大車,我揸時有d緊張,始終同揸師傅車好大分 ...
唔怕, you are not alone. 我都係揸7人車, 仲要成家得我一個識揸! 初初行西隧我行60km, 後面架車嫌我慢boot我, 咪踩快少少囉!

其實真係要摸熟架車, 我迫自己練, 搵個識車嘅朋友磅下我。 而家揸過東廊, 入過欣澳, 車埋屋企人去大埔。

始終要放膽一啲!只要做足功課先出車, 揀啲人少車少既時間練車, 揸揸下就會快。 加油哦!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 Koala_Chu 於 14-11-15 發表

原帖由 Teresa 於 14-11-16 發表
唔怕, you are not alone. 我都係揸7人車, 仲要成家得我一個識揸! 初初行西隧我行60km, 後面架車嫌我慢boot ...
要多練習,否則唔敢自己一個人揸

香港人揸車好心急,冇乜耐性 見你行慢少少都boot你

禁止訪問

回覆:Koala_Chu 的帖子

首頁

尾頁

跳至