爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 dylantsai 的帖子

之前唔係有司機俾人拉左咩?

大宅

aztecs 發表於 17-6-6 16:57
uber 唔合法
但香港的確有呢個需求, 政府應訂立制度管理呢個市場

呢班人肯申請營運牌照嗎? 肯買營運保險嗎? 肯交稅嗎?

需要都要用正途手段, 唔係求其用句新科技就扮傻用歪理去蒙騙市民.

香港的的士的出現, 就係當年白牌車大倡狂, 政府才立法管理呢個市場, 現在管唔好, 又比一班自命所謂新科技的盜賊任意踩踏香港政府法律.

我係極力建議政府放蛇捉一班損害的士正常運作的黑司機, 罰佢停牌罰佢錢, 人, 係會計算, 罰得咁重, 點會搏!!! 但係罰呢班黑的司機之餘, 一定要捉Uber司機, Uber公司, GoGoVan公司及司機

大宅

werty 發表於 17-6-5 21:57
新乜科技?說穿了只係由以前聽電話變左做個apps.

由比現金變左信用卡之嘛。

無錯, 只係改過包裝, 就好似超市買菜咁, 以前散修修, 依家叫阿姐入落袋, 秤一秤, 貼返個價錢, 咪又係一樣的菜.

大宅

的士服務同uber 真係爭好遠...唔係包裝問題...

大宅

雖然uber 唔合法, 但有得揀我一定揀uber

的士遠唔去近唔去, 過海唔去, 左西右怨...欠左佢咁

大宅

aztecs 發表於 17-6-8 08:41

的士遠唔去近唔去, 過海唔去, 左西右怨...欠左佢咁 ...
香港有二萬多台的士, 只係你未坐到一個滿意的, 但唔代表全部都係唔好的司機, 一竹高打一船人的態度, 就完全抺殺了正規運作的的士司機, 唔通有"七警", 全港警察就係咁差? 唔通人地老公出軌, 就所有男人都信唔過?

平心而論, 唔係要你坐過晒全港的士先知, 但係本人坐過的, 或者我認識的的士司機大佬, 都好好人, 當然, 我亦試過有唔好的, 但係我唔會話全部都係. 況且, Uber未出事, 萬一有交通意外, 到時先知道真章, 會太遲囉

大宅

zzzzchu 發表於 17-6-8 19:01
香港有二萬多台的士, 只係你未坐到一個滿意的, 但唔代表全部都係唔好的司機, 一竹高打一船人的態度, 就完全 ...
以前亦有林過雲, 係咪所有的士司機都係?????

男爵府

aztecs 發表於 17-6-8 08:41

的士遠唔去近唔去, 過海唔去, 左西右怨...欠左佢咁 ...

有無法律責任問題呢?

大宅

wendybruce 發表於 17-6-8 23:07
有無法律責任問題呢?

乘客如果遇到拒載, 司機態度不好, 可以係的士門邊有一張黃色標示, 有一個投訴電話可以打去投訴, 當然呢個電話亦可以打去讚賞.

呢個電話係可以投訴及讚賞全港所有公共交通工具的司機. 唔可以姑息壞司機.

如果社會上任何一個行業有不良份子, 但唔用正當手法去處理, 只係搵一班新人去代替, 咁只係密屎臭冚, 治標唔治本. 當年六七十年代警察的貪污, 唔通要搵一班人去代替佢地? 如果他朝Uber做得唔好, 係咪又搵一間Vber出來代替? 小朋友做得唔好教唔到, 生多個代替?

大宅

的士有好有差...但差佔大多數....服務差係普遍現象...
的士係服務性行業, 我搭車要等個態度好先上車 ?

另外, uber 唔係取替的士...從來都覺得uber 同的士係2個不同的市場

大宅

aztecs 發表於 17-6-9 09:08
的士有好有差...但差佔大多數....服務差係普遍現象...
點樣兩個不同市場?

大宅

搭的士既唔會搭UBER的話就可以叫不同市場,就好似我買左件傢私要CALL VAN,的士冇可能上到

男爵府

aztecs 發表於 17-6-9 09:08

其實uber有無違法? 佢有無載客許可? 佢有無乘客的保險?

大宅

zzzzchu 發表於 17-5-28 19:35
的士的出現, 係因為幾大年前白牌車無王管, 後來政府發牌管理, 由幾大財團擁有, 之後再演變成有單頭車主可 ...
就引用番閣下第一段:的士的出現, 係因為幾大年前白牌車無王管, 後來政府發牌管理

如果現在已經沒有幾十年前的問題, 那政府是否仍需發牌管理呢?還要控制發牌數量, 引發炒賣。既然當初的問題已經消失, 政府根本唔需要規管。

只要有車有牌有保險, 人人都可以做載客服務。政府硬要收回這權利, 根本唔合理, 令人覺得政府正維護一班既得利益者。

假如政府要規管麪包舖, 全港只發100個牌, 冇牌就唔准開, 你們覺得合理嗎?當然,有人會偷偷地無牌經營, 然後就會有上面一班衛道之士走出來大叫, 犯法呀!無牌經營呀!

看問題要看其根本, 只識大叫攞牌照, 犯法嗰班, 繼續做其愚民吧。

大宅

cheungkaki1 發表於 17-6-14 10:49
就引用番閣下第一段:的士的出現, 係因為幾大年前白牌車無王管, 後來政府發牌管理

如果現在已經沒有幾十年 ...

如果每事都按你所講, 要法律來幹嗎? 要道理來幹嗎? 揸的士要去學習的士知識, 去考試, 考三個部份, 只要有一個部份唔合格, 就全部唔合格要再考.

無牌, 可以去做技工維修電器? 起樓都要有技工牌, 維修車都要攞牌, 教書都要, 做醫生律師甚至祖傳中醫醫術都要攞牌.

子爵府

zzzzchu 發表於 17-5-25 19:16
非常同意, 我都想補充一下, 因為呢個社會太多歪理了

如果個個都話唔使合法的話, 就嚟唔使考車牌都可以揸車 ...

同意!從來冇坐過,亦唔打算坐uber!原因好簡單,uber係完全唔合法,司機可以剛甩個P牌,亦唔一定係職司機,保險又唔包。平過的士坐靚車?講真,拎部Tesla、BMW 7、S Class出來炒更做Uber, 司機係乜人,心中有數啦,真正車主點會貪個幾百。其他個D車,仲細過的士,坐黎做乜?

民房

hunterml 發表於 17-5-23 14:52
Uber 阻咩人搵食? 如果的士服務係優質既, Uber 又點生存到?
唔好講笑
搭過UBER真係唔會想再搭的士

大宅

zzzzchu 發表於 17-5-28 19:35
的士的出現, 係因為幾大年前白牌車無王管, 後來政府發牌管理, 由幾大財團擁有, 之後再演變成有單頭車主可 ...

我唔抗拒亦會偶然搭下 uber, 但認同 uber 目前係違法, 被人拉都無可厚非...

其實就好似無牌小販一樣, 擺到明係違法, 但都一樣有人會做, 亦有人幫襯, 好多野係需要有法律規管, 但法律亦有佢既限制, 所以執法需要有空間去 judge 事情的輕重緩急, 須知道立法速度永遠追唔上時代進步。我認為類 uber 應該被規管, 亦應該要有相應出牌制度, 但不應與目前的士牌制度混為一談, 的士牌係舊社會產物, 除非作大幅度改變, 否則永遠不能滿足社會需要~

今時今日乘客要求唔同以前, 作為乘客, 我希望對乘車體驗有更多元化選擇, 而唔係下下為了方便管理而只提供倒模式既標準, 例如我想坐下 Benz, BMW, Tesla 得唔得先? 我想車上有小食飲品提供得唔得先? 要有各種優質服務既出現, 其實必要有高度競爭既開放市場, 同埋公平而有效的汰弱留強機制, make sure 服務差的司機會被盡快淘汰, 服務好的有相應獎勵, 宜家的士界偏偏相反, 為何要揀客﹑拒載﹑濫收車資? 因為咁先賺得多, 做好司機的反而冇乜錢賺...

大宅

codeblue 發表於 17-6-19 19:25
我唔抗拒亦會偶然搭下 uber, 但認同 uber 目前係違法, 被人拉都無可厚非...

其實就好似無牌小販一樣, 擺 ...
同意必須規範, 但唔可以歪理變成合理. 競爭幾時都要, 咁樣消費者先會得益, 亦會進步.
現時的士行業問題, 唔能夠只治標, 係要用更大力度去令服務差的司機淘汰及改變, 再多發600個所謂優質的士牌, 只會加劇路面的負荷, 亦都無補於事, 所以政府一定要將揀客﹑拒載﹑濫收車資等等問題上作根本的重治.

其實早於幾十年前, 香港的士就係用Benz, 點解現在幾乎清一色日本車, 近年Ford又出返, 但都係日本車主導, 原因就係成本, 平, 以現在豐田金豐的士車價, 要廿多萬, 係今年年底會全面淘汰金豐的士, 轉用新的4座位, 估計車價接近30萬, 市場何解咁多金豐的士, 易維修, 同款車的佔有率, 就只係香港都九成係金豐, 全港兩萬多部的士, 有數得計, 所以保養費就自然經濟好多, 此乃為何同款車咁多的原因.

另外, 其實好多司機都發覺到, 可以係車上提供飲品及小食, 但為何又唔做? 皆因香港人都會怕司機係食物或飲品上做手腳, 什麼迷暈藥之類, 所以, 又無晒下文.

講真, 不單係Uber, 還有GoGoVan, 都係一樣非法載客取酬, 用手機app代替"台姐"接call, 出call, 其實同電召咪一樣, 現在好多的士團體都自發做app, 我見佢地的車隊都做得好好, 而且我算係好彩, 無點坐過衰人的士司機.
所以, 要對揀客﹑拒載﹑濫收車資的的士司機重罰之餘,同樣要重罰Uber, GoGoVan, 無牌經營的所謂豪華七人車.

香港人自命要公平公正, 法律乃香港核心價值, 無公平競爭, 無合法經營, 顛倒是非, 先斬後發難更大義澟然的話新科技, 政府進唔上潮流......, 政府, 真係要對症下藥, 一定要對犯法的白牌車, 包括揀客﹑拒載﹑濫收車資的的士司機重罰.

大宅

hchu06 發表於 17-6-16 22:34
同意!從來冇坐過,亦唔打算坐uber!原因好簡單,uber係完全唔合法,司機可以剛甩個P牌,亦唔一定係職司機 ...
非常同意, 唔識路, P牌, 所謂豪華車, 我聽聞係有D私人司機用老闆車去做生意, 趁老闆唔係香港, 或者熟知老闆的作息時間, 就偷偷接Uber客, 真係出咗事, 唔知點算, 不過我真係聽聞, 是否真實就無考究.

早排先有個貼住P牌的新牌仔, 接載友人於吐露港出事, 又死人.

我仲聽聞過, 好多炒散出來做一兩單Uber的司機, 佢地話去尖東, 老蘭等call, 睇下會唔會有機會接到醉酒的靚女, 可以搵機會一親香澤........

當然, 我相信任何行業都有壞份子, 包括的士司機, 大家的價值觀不同, 坐唔坐Uber, 自己去衡量.

首頁

尾頁

跳至