爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 MiniCooperS 於 09-8-26 02:04 發表

我04年考,都係棍波,斜路停車,3手掉頭,泊S位,不過係忠義街。都係學咗50個鐘,一次過pass﹗

你宜家都仲有20個鐘,努力呀﹗如果覺得唔得,學多幾個鐘先去考囉﹗

其實大家唔好咁緊張,放鬆D就無問題喇﹗

考果日的早上,再補多1個鐘,當溫習/ ...

你地講果d全部都係九龍, 咁請問知5知香港既會考邊度易d呢?
如果呢邊易d既話, 會5會有人專登過海考呢呢

複式洋房

我係8月12日一take pass 自動波私家車, 我都係非常騰雞既人所以報咗觀塘駕駛學院, total 揸咗22堂, 一堂11個字, 係考車果日補多一個鐘去考好騰雞之下pass, 我終於明白點解咁多人話係駕駛學院學pass機會率會高, 因為考試分開兩部份, 首先要pass咗斜路停車, 泊s位及三手軚至比你出路試考, 前果 part 全部都係佢車場入面學及考試完全集中精神學果d唔使驚比出面d車呠你過你頭, 所以我考果日差唔多所有同學仔都 pass, 到學第二 part 只係顧住路面係咁揸熟果三條考線唔使又泊車又掉頭真係爭好遠, 所以好似我咁都會一take pass其他同學仔都pass, 當然亦有唔好之處就係而家唔係好記得點樣泊位同掉頭, 真係要出去比人惡補下至得, 最後結論就係駕駛學院易pass但少路面經驗

思樂冰媽媽, 你可唔可以講下你 fail 邊到呀 ~

大宅

原帖由 kat2006 於 09-8-29 17:03 發表
我係8月12日一take pass 自動波私家車, 我都係非常騰雞既人所以報咗觀塘駕駛學院, total 揸咗22堂, 一堂11個字, 係考車果日補多一個鐘去考好騰雞之下pass, 我終於明白點解咁多人話係駕駛學院學pass機會率會高, 因為 ...

Kat,首先恭喜你,一take過pass!!
我好認同你的講法,駕駛學院較自己跟cf容易pass (kat唔好介意,我個人意見),始終泊車,掉頭等的步驟全部在學院內進行,始終 "未見過世面"...
所以我都建議,如果日後你會渣車的話,不妨找cf補一堂半堂,咁就渣得更心放心啦!!

複式洋房

臭臭你講得好啱呀, pass 係 pass 但係路面真係好鬼驚咖尤其 cut 線, 我揸咗一次出街都驚鬼咗真係要搵師父補多幾個鐘, 唔知有無好介紹呢? thanks

原帖由 臭臭 於 09-9-1 23:19 發表

Kat,首先恭喜你,一take過pass!!
我好認同你的講法,駕駛學院較自己跟cf容易pass (kat唔好介意,我個人意見),始終泊車,掉頭等的步驟全部在學院內進行,始終 "未見過世面"...
所以我都建議,如果日後你會渣車的話,不妨找 ...

大宅

好媽媽勳章

我都係新牌媽咪, 6月係油塘考到, 不過我考自動波私家車, 會容易好多, 而家時不時揸, 每次都好緊張

原帖由 好姐 於 09-8-17 23:27 發表
我比你地重難呀!考油塘,掍波,科路停車,3手掉頭,直位泊車,預學50個鐘,依家學緊第28個中,依家重係學車一片空白。

大宅

原帖由 kat2006 於 09-9-3 02:19 發表
臭臭你講得好啱呀, pass 係 pass 但係路面真係好鬼驚咖尤其 cut 線, 我揸咗一次出街都驚鬼咗真係要搵師父補多幾個鐘, 唔知有無好介紹呢? thanks

HI,KAT
係呀,渣上路面一定會緊張D,所以我都建議你補下鐘先!!已PM 左CF的INFO比你,希望你可以快D warm up啦

複式洋房

收到了, 唔該晒 ~~

原帖由 臭臭 於 09-9-3 23:50 發表

HI,KAT
係呀,渣上路面一定會緊張D,所以我都建議你補下鐘先!!已PM 左CF的INFO比你,希望你可以快D warm up啦

複式洋房

一 take 過的記得,多累積路面經驗,否則好危險

大宅

我16號考。。。成日同自己講,FAIL 左再黎過。。。
不過其實我而家係驚我老公笑我。。。
大家加油  

大宅

臭臭 ,我想搵你個cf ! 你可否pm你個cf 比我呀? 謝謝.

別墅

臭臭, 我想偠你cf個contact, 可唔可以post比我呀?

大宅

原帖由 QooB 於 09-9-28 01:07 發表
臭臭, 我想偠你cf個contact, 可唔可以post比我呀?

hi,Qoob,
已pm左比你,check下

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都係一TAKE 過呀, 我響元朗考....我勁好彩,個考官好好人......我又係AUTO 私家車...HAAHA......但依家都唔係好識PARKING=.=
原帖由 臭臭 於 09-8-9 15:48 發表
DEAR ALL,
你們好呀,我在8月7日一TAKE過考到個新牌呀,雖然係自動波,但都有壓力的!!
我那天考培正道,時間11:45,我自問係個膽小,又怕事的小女人,因我老公買左架新車,我一心想一架車兩份渣先化算,於是我就膽粗粗咁去學! ...

複式洋房

回覆 52# 臭臭 的文章

我想請問一下報車的程序呀.....

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kimora 於 09-9-28 10:45 發表
我想請問一下報車的程序呀.....

我係報鏗鏘架~
佢地會代排期,唔使自己排~
筆試pass,就會兩個半月後考路試~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wingcrown 於 09-9-28 10:44 發表
我都係一TAKE 過呀, 我響元朗考....我勁好彩,個考官好好人......我又係AUTO 私家車...HAAHA......但依家都唔係好識PARKING=.=

我都係考到牌無耐,但我考o左兩次~
我都覺泊位好難,真係要練習多D先得囉~

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係呀....我識頭入..唔識尾入,仲要頭入左之後,唔駛出返黎...=.=駕駛學院果時,ONLY死記就泊到車.....出到car park 都冇得死記GA....

我唔駛掛""牌架...因為我2月頭報名 ^^
原帖由 w.c.chong 於 09-9-28 10:56 發表

我都係考到牌無耐,但我考o左兩次~
我都覺泊位好難,真係要練習多D先得囉~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wingcrown 於 09-9-28 11:00 發表
係呀....我識頭入..唔識尾入,仲要頭入左之後,唔駛出返黎...=.=駕駛學院果時,ONLY死記就泊到車.....出到car park 都冇得死記GA....

我唔駛掛""牌架...因為我2月頭報名 ^^ ...

我就尾入多,因為頭入真係唔識出呀~
真係要練多D先得架~
我多數等停車場無咁多車就練囉~

珍珠宮

我練過一次,MUMMY坐車入面,老公響CAR PARK ,2個一齊教我PARKING, 我DRIVE過10次左右啦,但次次一到PARKING,我就落車,叫佢地PARK啦...有一次響海港城就自己PARK, 因為我上露天,果時得5-6架車...都冇車GA..我就慢慢PARK, 老公落車,話我知....AHAHAHA....但都PARK得唔靚....
原帖由 w.c.chong 於 09-9-28 11:59 發表

我就尾入多,因為頭入真係唔識出呀~
真係要練多D先得架~
我多數等停車場無咁多車就釜囉~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wingcrown 於 09-9-28 12:30 發表
我練過一次,MUMMY坐車入面,老公響CAR PARK ,2個一齊教我PARKING, 我DRIVE過10次左右啦,但次次一到PARKING,我就落車,叫佢地PARK啦...有一次響海港城就自己PARK, 因為我上露天,果時得5-6架車...都冇車GA..我就慢慢PARK ...

係咁架~我都要兩、三手先泊到架~
所以渣就唔太難,我好怕泊位呀~

首頁

尾頁

跳至