爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:hohobma 的帖子

當你個軚盤對正路中間,你架車就會行得正,若前車好貼,睇唔到條路,就對前車車牌,你睇下張相片

唔使太執著對得勁正,差唔多都ok架喇,因條路好闊的

你對正後,在安全情況下望下左右側鏡,你會睇到車左邊車身和地下白缐既距離,會同右邊車身和地下白缐距離是差不多一樣的
甘即係行緊條路正中

複式洋房

回覆:elinelin 的帖子

補充一句,不要望住軚盤揸車呀,一定要望前面,望下遠又望下近,直路時又望下後鏡,像雷達一樣不斷接收路面情況,甘樣應該好安全

大宅

引用:唔好意思,+我見各位泊車又驚,+行車又驚唔係

原帖由 RayEE 於 13-07-09 發表
唔好意思, 我見各位泊車又驚, 行車又驚唔係中間, 又話唔睇左邊(其實呢個很危險, 有時d電單車會在左邊過, 你 ...
贊同

大宅

引用:Quote:原帖由+alsi+於+13-07-08+發表好詳細

原帖由 mimi00chung 於 13-07-08 發表
唔洗客氣,大家都會做過新手嘛。

如果你想自己望前後左右的密度多啲丶有趣啲,你可以咁諗--->哈,&#15185 ...
初初四周圍望,我覺自己好似做賊咁

大宅

回覆:新手揸車

新手想架車行得直,唔偏離行車線,視線一定要望遠,千其唔好只望實前面架車。望遠仲有個好處,係知道周圍情況,萬一有突發事可以提早作出準備

珍珠宮

作為一個司機, 妳吾係操縱緊部車,係管控車上的生命。

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

引用:當初學車時師傅教,你既視線(即軚盤正中)

原帖由 elinelin 於 13-07-07 發表
當初學車時師傅教,你既視線(即軚盤正中)對正條路中間(或前車既車牌),甘你架車基本上就行緊條路既正中間 ...
非常同意。

其實視線望中間已經可以,我揸咗幾年都冇話傾左傾右問題,同埋視線要望遠啲,因為前路有事可以應變。

複式洋房

多多慶 發表於 13-7-9 12:03
新手想架車行得直,唔偏離行車線,視線一定要望遠,千其唔好只望實前面架車。望遠仲有個好處,係知道周圍情 ...
認同!
盡量訓練自己望遠d
其實你個焦點越遠,反為架車唔會左右擺,你越系focus系個太盤,就越緊張,越擺得嚴重

好多時望遠d可以避免好多意外
例如高速公路封左行車線、有壞車、前面慢車打緊死火燈,望得遠你有多d時間作出反應。
有時都唔明d人,明明快線有箭咀車,佢見到中線慢車,3-4個車位就到箭咀車,佢都可以抽頭出快線...好明顯望得唔遠,淨系望前車。

個時雪藏牌3年我去駕院補鐘,師傅教我望住前車車牌啦,你就唔會左搖右擺啦。
我覺得初初慢車渣都可以試下呢個方法,同買可能搵d無禁多車的時間訓練下先,但長遠一定要訓練自己望遠

禁止訪問

引用:唔好意思,+我見各位泊車又驚,+行車又驚唔係

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+mimi00chung+於+13-07-08+發

禁止訪問

引用:Quote:多多慶+發表於+13-7-9+12:03+新手想

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

alsi 發表於 13-7-7 18:37
咩車黎架,7人車?我刀係初哥,無理側邊喎,只要望前面條行車線,反而泊位及認路就好困難,仲未敢揸車周圍 ...
唔好咁話自己喇. 渣車都係一種學習, 邊有人一生出黎就識.
我都渣翻差不多一年, 都唔多點.
總之勤d渣, 同小心, 小人的時候先出去行多轉, 練大個膽. 再唔係找cf.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

oooCeciooo 發表於 13-7-7 18:15
因學校地點搭車唔方便,諗住揸車送仔女番學,所以買左架車揸。但真係好驚,呢幾日揸左2轉車,發覺自己真係 ...

左右鏡要成日望先得, 同要shoulder check. 盲點位好危險.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

oooCeciooo 發表於 13-7-7 20:44
我係4人車,我地呢啲新手,控得掂部車都難,仲要認路
認路, 就要先上google map望左條路線先, 然後第一次行個時慢一點, 最多行慢線囉. 人地bi你都奈你唔何

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

Edosan 發表於 13-7-8 08:53
When you sit on driver seat. Look at the wind shield's right bottom corner and match it with the roa ...
我都係咁做. 條線對正個右下角, 一般左右兩邊的空位就不多.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

sfli 發表於 13-7-8 11:24
我個人會有以下做法,可以參考吓:

1) 泊車時留意泊位的角位,當倒後時用 "追角"的方法,跟到個角入,絕大多數O ...
[size=15.454545021057129px]4) 至於GPS,個人認為在香港有好大限制,因為香港高樓大廈多,有好多時收得唔好,所以我會在去某個唔太熟的地方前去GOOGLE MAP先看行程.我無裝過機(例如拍拍高),但係我聽聞有時有D路都唔啱(例如有D路,去到唔可以轉左/右,但地圖上話可以)

我都覺得係, 成日見到佢都重係2011年拍的...... 唔多準.

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

oooCeciooo 發表於 13-7-8 17:28
我呢2次都係老公坐我隔離,不過佢成日都嚇親我.....
呀女未開學,9月先開始,我都未熟習部車,當然唔敢車仔 ...
我之前第一次都係搵老公同我練下自己條專線, 點知佢之後勁話我, 之後我唔俾佢再坐我架車

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

引用:Quote:oooCeciooo+發表於+13-7-8+17:28+我

原帖由 kat0318 於 13-07-10 發表
我之前第一次都係搵老公同我練下自己條專線, 點知佢之後勁話我, 之後我唔俾佢再坐我架車 ...
咩係專線?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+kat0318+於+13-07-10+發表我

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

mimi00chung 發表於 13-7-10 09:47
專線係指一條常用指定的定點路線,例如你打算日日接送小朋友返學,坩屋企去學校就係你的專線,你啲小朋友米 ...
無錯....

首頁

尾頁

跳至