爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 我架車在上星期六, 換左4條新汰, 換左頭皮後, 呔盤好吾妥, 有冇人可比意見我

星期一我會致电消委會投訢.

別墅

Re: 我架車在上星期六, 換左4條新汰, 換左頭皮後, 呔盤好吾妥, 有冇人可比意見我

佢一定有問換呔要三個鐘...去呔店15分鐘就得啦,
不過馬後炮講土瓜灣係好多黑店..小心
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

子爵府

換一條連 Wheel Balancing 約15分鐘, 不過如果佢同你調 Alignment 就可能需要2, 30分鐘. 一般小型車房無電腦, 只憑拉線來調 Alignment, 但如果師父有經驗, 誤差都唔應該好大.

大宅

chuiiris,

你連單據都無?! 佢淨係識收你錢, 連單都費事開呀?! 有冇搞錯呀!

您, 是我一個遙遠的夢~~~

大宅

除左話自已蠢, 都吾知可以講乜了.

子爵府

你唔係蠢, 你都係信任你個教車師父嗟, 一個可能性係你個師父收人佣介紹生意過去, 古惑車房又覺得新牌仔最易呃. 你係唔好彩嗟.

我估佢可能有呃過其他人.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我直覺你個師傅都有問題, 以佢經驗點會唔知你部車有乜問題呀, 一定唔係條新 tyre 問題.

一般換 tyre 30分鐘內多數搞掂, 下次問多幾個朋友, 得多d經驗呀.

大宅

chuiiris,

下次去車房, even 係原
您, 是我一個遙遠的夢~~~

大宅

間車房既手法極之有問題啦,不老實車房好多,令我驚訝係教車師傅同車房打龍通去屈d唔識車既新手.
我個仔好得意架

大宅

昨天取回架車, 原廠一直勸我做全身檢查 ( 指架車 ), 我話銀包己大出血, 遲些再講.

吾知點解, 總是覺得盤軚手感同以前吾同, 路面感覺無以前咁好,可能換左軚, 感到輕左, 轉彎時, 總覺得要扭得多左.

但我老公試過, 又話差吾多, 可能真是自已心理影嚮吧!

子爵府

請問你部係乜車?

大宅

三菱 GDI

子爵府

chuiiris 寫道:
吾知點解, 總是覺得盤軚手感同以前吾同, 路面感覺無以前咁好,可能換左軚, 感到輕左, 轉彎時, 總覺得要扭得多左.

應該是心理因素多d, 新輪汰影響唔會咁大, 況且你部車已經在環宇check過.

大宅

剛剛又揸左一轉, 感覺已好好多了, 有番些路面感覺, 我都相信是心理因素居多的.

我想請問, 上斜鉻停車, 是否先轉 N 波, 拉手制, 開車時, 轉 D 波, 踩油門, 再鬆手制, 对嗎?

別墅

間野居然坤妳話換o太要3粒鐘

其實唔理咩地區
開得門口做生意好多舖頭都係蝦d唔識既
以後有咩老虎都搵朋友或同男性去
至於果個師傅
萛吧喇...佢食呢行飯有乜理由感覺唔到架車有問題
仲同妳講冇野
呢樣已經可以唔洗再搵佢

別墅

自動波唔洗理...入左D波係邊都是踩停車掣就沒問題,除左你停很長時間就去N啦...不過新手係斜坡就唔好啦,係波踩停佢啦......GDI唔好入平油呀,一定要油站油...係呢邊個型號呀
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan

大宅

icy_chung

不是很明, (係波踩停佢啦)

是 2000年 space wegon ( 吾知有冇串錯呢)
(GDI唔好入平油呀,一定要油站油).....不明白.

入油當然是到油站入.

我問過原廠, 他話入平或貴油, 都不是問題, 但就要 keep 住入開边間, 就入番個間油公司, 因每間油公司的化學成份都不同, 更不要溝油用. 咁就 keep 到 engine 哦!

他說得对嗎?

別墅

打留左是係D波踩停佢就得啦.....
七人車來的...平油是指鬼油,一定要係油站入油,油站就入邊種都得,他說得沒錯呢....係咪新買的,如是記得跟下D偈油..此車一定要定期保保養才可以,提多你小小.去到邊到整都好,此車的波箱波一定要用原廠唔係好快打柴....

大宅

icy_chung

多謝你的指導

係呀! 架車在 11月頭買的, 主要用來接送個仔補習, 假日車.

初買時, 架車好靚仔, 完全無花, 但比我2日就整花左小小車頭, 都幾肉痛, 偈油, 火咀, 風油隔全部換過原装, 現在全車唯一不是原装就是車軚同頭皮, (幸好原廠話 4 條新軚真係日本貨, 無問題.)

出車第 2 日就 join 埋挑戰者汽車美容服務 奪餐, 定期同架車清潔. 扮靚.
未比車房搞壞軚盤前, 好好 feel, 我很喜欢的, 但現在就算修理好後, 我仍然好驚架車, 總覺得吾自然, 本身是一個細膽的人, 現在一边揸一边同自已講, 架車無事, 只是自已心理問題.

我老公揸左 2 轉高速公路, 都話架車無問題.

大宅

icy_chung

你对車都好熟, 好勵害

首頁

尾頁

跳至