爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:P 牌自己出街

我多數行慢線,好小比人boot.

Working hard; Playing hard

大宅

回覆:P 牌自己出街

而家拎左牌兩個月,已經keep 住自己揸喇,但就揸專線多,試過自己車埋對仔女由觀塘來回粉嶺,其實淡定D 揸真係ok,反而有泊位恐懼症,唔敢泊d 唔熟既停車場!

大宅

Koala_Chu 發表於 14-11-16 00:47
要多練習,否則唔敢自己一個人揸

香港人揸車好心急,冇乜耐性 見你行慢少少都boot你
因為路面多搵食車, 的士, 紅VAN, 貨VAN......比的士, 貨VAN推得多就慣架喇

複式洋房

我尋日終於第一次, 唔使男友係旁邊的情況下, 自己楂車出街喇

因為BF出左TRIP, 我就係唔通知佢的情況下, 自己出車.
先由沙田出油麻地, 之後係油麻地去青衣, 諗住係機鐵站接佢機,
跟任就係青衣返沙田.

大宅

引用:我尋日終於第一次, 唔使男友係旁邊的情況下

原帖由 stitchhy 於 14-11-17 發表
我尋日終於第一次, 唔使男友係旁邊的情況下, 自己楂車出街喇

因為BF出左TRIP, 我就係唔通知佢的情況下, 自 ...
好叻喎,咁遠都識路!

複式洋房

puipuiyan 發表於 14-11-17 22:49
好叻喎,咁遠都識路!
我唔識路架, 都係靠GPS,
最搞笑係我搵唔到位上去機鐵站個停車場入口,
搞到係果度又上又落左兩次先入到停車場

BF超驚喜,
佢絕對估唔到我會出車去接佢.

有諗過直接出機場接佢,
但青馬車速太快,
我唔敢出去.

大宅

引用:Quote:puipuiyan+發表於+14-11-17+22:49+好

原帖由 stitchhy 於 14-11-18 發表
我唔識路架, 都係靠GPS,
最搞笑係我搵唔到位上去機鐵站個停車場入口,
搞到係果度又上又落左兩次先入到停車 ...
好叻女!第一次自己出街可以揸甘遠。我由官塘去土瓜灣再返秀茂坪時,車速60,睇路牌睇唔切,過左上曉道的口,又過埋彩紅,結果逼住直落官塘顧住路面情況又顧唔到路牌,請問要點先可以操控自如?我平時最多一星期揸一次,但都係將軍澳官塘短路程,旺角都唔敢去,太多車,最怕小巴

大宅

心雨 發表於 14-11-18 11:16
好叻女!第一次自己出街可以揸甘遠。我由官塘去土瓜灣再返秀茂坪時,車速60,睇路牌睇唔切,過左上曉道的口 ...
熟能生巧, 揸得多就知咩位CUT 定線
唔熟路就揸慢D 同用 GPS 啦, GPS 會提示你仲有幾多米要轉彎, 出提示已經要CUT 定線

複式洋房

慢慢來,新手好快變高手

大宅

引用:Quote:心雨+發表於+14-11-18+11:16+好叻女

原帖由 kwai5 於 14-11-19 發表
熟能生巧, 揸得多就知咩位CUT 定線
唔熟路就揸慢D 同用 GPS 啦, GPS 會提示你仲有幾多米要轉彎, 出提示已經 ...
GPS提示講前面幾多米要點⋯我成日搞唔清到底要行幾多米先轉?同埋聽講Google map有時都唔準,試過去深水埗,跟住Google map 轉好耐先入到西九龍。請問一星期揸一次係唔係會好難熟練啊?你揸幾多次可以甘叻自己行甘遠呢?

複式洋房

心雨 發表於 14-11-20 09:54
GPS提示講前面幾多米要點⋯我成日搞唔清到底要行幾多米先轉?同埋聽講Google map有時都唔準,試過去深水埗 ...
你要習慣下佢講的野,我通常係佢一提, 我就已經打燈轉線,
唔會考慮佢講幾多米去轉線
因為我唔想預太遲先轉,
所以佢一講, 我已打燈, 有機會就轉.

唔好預每個GPS都準,
我用果個同GOOGLE MAP都會SUGGEST唔同的路線,
所以建議係開車前, 要先睇一下次GPS建議的路線,
唔好去到先覺得條路唔岩

除非你好熟路, 如果唔係, 都係建議你信個GPS,
最多都係行多左路,
如果你行到出去, 先唔信佢, 但你自己又唔熟路, 個人會好慌,
咁樣好易出錯架.

我覺得你大膽D, 小心D就可以
我一星期都揸唔到一次.

加油.

大宅

謝謝! 我真係好鬼驚青, 多車同唔熟的地方都唔敢去, 過遂道又擔心車行唔夠快同偏一邊, 路面太慢又驚後面快車.....唔知幾時先熟

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Teresa 的帖子

今日由九龍塘揸去葵涌,cut線唔夠快,有d騰雞,好彩有好心人讓我,要練習多d,去到人多車多地方就驚青

首頁

尾頁

跳至