爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 1300cc~~~每月養車支出...??

果部令我一殼眼淚的jeep已經沒有渣,"鑑"平"鑑"賤"賣出去;唉,只可以話,呢部車是一部"敗家"車.(只怪我地唔好彩!!!!)

買車的事通常由我老公渣fit,但係我一定會一齊出去睇車.其實買部大宇車之前,我想買Ford的Fiesta,不過我老公叫我買大宇,價錢平,車齡新,唯一問題係試車時睇唔慣倒後鏡(因為我有車牌以來只渣jeep,私家車好似淨係渣過一次;而私家車的倒後鏡一般比jeep細.)

兩公婆沒所有謂啦!有時候就係互補不足,各取所長,好似砌圖咁嘛!!!唔鍾意"車"都好架,真係洗少d錢!!!

我都算係"兩年抱兩",囡囡04年9月出世,依家肚入面果個的預產期都係9月.

琬晴B

LeBlue 寫道:
[quote]
琬晴B 寫道:
LeBlue:
正如我之前講過,買左架二手油渣jeep(成十年車,車價接近8萬元,我可是窮c9啊:-( :-( :-(,買左之後更加窮...),最後搞到一殼眼淚:-( :-( :-()

oic~~~ :cry:
發生咩事攪到"一殼眼淚"呀..??
而家係米仲渣緊呢架車呀...??
你地買車係米多數都係由老公去攪...?? 有無人好似我老公咁...一d 都唔鍾意車...??? 佢真係好另類...完全無男人對車
o個種"癮"... :cry: 次次同佢講親'車經'...佢都無mud反應....所以我惟有係度同人吹下水,講下'車經'.....
有d人話....mud你兩公婆d喜好,好似男女倒轉咁得意geh...??? 我就鍾意周圍去,佢就only鍾意"睇書,上網,打機.."..... :cry:
至弊就係....佢先係breadwinner呢.... :cry:
所以你話我係米超悶...??
hey...~~~你係o米"兩年抱兩"呀...?? [/quote]

大宅

phoebe^^:

我覺得渣到大車的媽咪好叻啊!!!依家另一部三菱七人車,買左番黎幾個月,我都未渣過.:-( :-( :-(

渣左幾年車,覺得自己的距離感都係唔好;有時覺得會"high"到,但我老公就話"仲有成呎位啊!!!!" 所以都係細車"o岩"我多d.

Alphard應該坐得好舒服啊,不過,對我來說,油錢太貴了.

子爵府

琬晴B,
你2年抱2,我都係呀,我大囡大1仔1年2個月囉
我其實覺得如果就甘揸,大車仲好睇位,加上alphard冇頭冇尾,都唔難揸,唯一問題係泊位,因為車身大,如果車場d位細就好難泊,所以到而家為止,我未去過果d地方泊車我係唔會自己揸車去,alphard真係好舒服呀,油錢都真係幾甘,因為我一日要行好多km ga呢,但相比起甘大架車黎講,都係差唔多

大宅

phoebe^^:

嘩,你的囝囡的年齡好接近啊!!!相差兩年,我都已經覺得辛苦到嘔,不過囡囡自出世後一直跟我們同房睡,依家為了迎接細B,囡囡要搬去另一間房,我都有d唔習慣同唔捨得.

"冇頭冇尾"的車的確睇位容易,jeep就有頭冇尾,睇位都幾好.

我有車牌幾年,不過仲係唔識泊S位,失敗!!!!!

子爵府

琬晴B,
而家我仔仔囡囡都係同我一間房,我怕我囡唔肯自己1間房,所以我打算遲d將佢同細佬都一齊搬去另1間房,希望有細佬陪佢會肯啦
alphard頭好短,,所以頭我唔怕呀,我都有牌4年喇,但我因為之前一直冇揸,我點泊位完全唔記得lu,而家要慢慢學下

男爵府

jackie_jensen 寫道:
Hi LeBlue,
You are not the one who has 另類 hubby la. my husband doesnt like car too. ................. [quote]

jackie_jensen :
So...do you feel sometimes you have changed the role with your hubby....? :cry:
Since I love to drive and I like also to talk about cars...everytime I talk of it, my hub. would have no comments at tall...so I would be very 'bored' for that...how would you feel anyway ?
Hey...so u get used to drive in another country ? When you didnt drive, what would your hub. do? Go to call a taxi...? how inconvenient...
One thing you're better is that, though your hub. doesnt like drivg, he still affords a car for you and the family....while my hub.....will not be that 'considerate'....
He simply doesnt want to think about it, so you can imagine how I feel... :cry:
:-(

男爵府

琬晴B:
oic~~真係好鬼慘情wor...當買個教訓lor...而家你地兩公婆一定比以前更加精明架啦... :-P
"唔鍾意"車"都好架,真係洗少d錢!!!"~~~係咩...又唔多覺儲多左$呢... :cry:
有時覺得,就算佢唔鍾意車都唔係最緊要, 反而係佢o個種好"自我"o既稔法令我好"無癮"...only稔自己o既喜好...什麼我又唔鍾意車...香港搭車好方便jeh...買車容易養車難.... :tongue: 跟住就唔會稔下...車其實只係一個工具,為你帶來更多家庭樂...
所以其實講到尾....一句講o西,如果想老婆個女開心d,假期攪多d新意思...經濟上afford到..o米養番部平平地o既車仔lor...只係佢永遠唔會將呢樣野放係佢o既優先次序上... :tongue:
所以...真係好sin mo你地d在職媽咪,買唔買車一定有say...

複式洋房

Hi LeBlue,
Oh! Although I love to drive, but I dont really have much knowledge about car . But when we have to decide to buy a new car or whatever, he will search on the internet and give me advise, actually, he is the one to pay, that's why he wants a good value and reasonable one. heheee
yes, actually, i love to drive in Bahrain, since I love speed driving, I can go up to 180 in the highway easily. so far, no ticket for us yet . But since we are moving back to HK soon, so I have to adjust the speed la. :-( :-( :-(
Actually, my husband drives by himself at least once a week. But only to the golf course. Otherwise I am the official driver la.
By the way, do you have any idea about Honda CRV?

首頁

尾頁

跳至