爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

考完牌既你地,用左幾耐時間先夠膽自己揸出街?
我拎左牌2星期,揸左約4,5 次,但次次老公在旁陪住,觀塘-粉嶺/觀塘-元朗/尖沙咀。。。暫無大問題,但始終新手,cut 線反應較慢,路面經驗又唔足夠。。
唔知要幾耐先可以自己揸車出街呢?

大宅

回覆:P 牌自己出街

你已經好勁!!我拎左牌兩個月,只夠膽揸自己嗰區!!

大宅

拎完P牌一個月後買左車
收車第一晚由旺角去葵涌再去深水埗食糖水

珍珠宮

好媽媽勳章

拎完牌, 1個月, 自己拎車, 自己去遊車河

大宅

我攞完牌雪咗兩年,跟住兩年後有一次租車連續揸七日無人傍住,第一日就喺九龍灣攞車去中環(我一直住新界)
其實大家唔需要咁驚,等於啱啱學識踩單車都係兩邊搖,踩一陣就會定,如果真係怕就先揸自己平時行人去開嘅路
仲有,考到牌之後,坐車時多留意路面,咁大概會知邊啲路段多車少車,邊啲路段快慢,多cut線(cut線係新牌一大障礙,因為學車無乜機會,慣咗邊啲位要cut線你就會學識邊啲位要提早cut,就唔會有臨到cut線先收慢架車再cut嘅危險場面)

複式洋房

我新牌一個月 而家揸van仔周街跑緊

大宅

我P牌兩個月,已揸左三千条公里!

大宅

嘩,你地全部都好勁呀!
我其實好想自己揸出街,但總覺得自己未夠穩陣,尢其泊位,學車考試同出到街泊完全兩回事。。。
講真揸真係冇大問題,但cut 右線特別弱,因為學車同考試時都唔需要用右鏡!

民房

回覆 puipuiyan 的帖子

點解唔駛用右鏡?

大宅

引用:回覆 puipuiyan 的帖子點解唔駛用右鏡?

原帖由 jharden 於 14-10-02 發表
回覆 puipuiyan 的帖子

點解唔駛用右鏡?
因為需要你擰頭睇,望盲點,而果塊鏡俾亞sir /考官 較到個角度只會for 佢睇!

侯爵府

嘩,你好勁呀,我只係夠膽車我個囡返學放學,其他地方唔敢揸。

大宅

引用:嘩,你好勁呀,我只係夠膽車我個囡返學放學

原帖由 athruzala 於 14-10-02 發表
嘩,你好勁呀,我只係夠膽車我個囡返學放學,其他地方唔敢揸。
唉…我仲廢…冇人夠我廢…考完牌即買車,買完到宜家2個月,只揸左十幾次,而且未試過一個人渣…頭十次渣車係冇膽,各樣野都ok,但自從一次要cut埋去好多車好密既線,比後車狂boot後,之後渣果幾次都唔多敢cut線,除非架車離我好遠先夠膽cut,,,唉……………

大宅

puipuiyan 發表於 14-10-2 14:51
因為需要你擰頭睇,望盲點,而果塊鏡俾亞sir /考官 較到個角度只會for 佢睇!

...
下!應該唔會架喎,正常學車每種鏡應該有兩組,一組學生睇一組師父睇,唔係咩?

大宅

我只係敢由九龍城返黃大仙屋企,仲要男朋友在旁,佢話我cut線唔掂,唔敢俾我單拖揸

cklok  same  發表於 14-10-11 12:21

男爵府

我最廢,攞左p牌個半月,重未試過自己揸出街,一定要老公係隔離先敢揸,老公話我cut線唔掂,未完全控制到架車,我又唔識泊位,學車同真係係街泊位好唔同囉!

大宅

我而家攞左p 牌接近一個月,雖然揸左好多地方喇,但每次都係有老公在旁,仲未試過自己單拖出去,最怕都係泊車,唔係次次ok, 所以都唔知點算!仲要等幾耐先可自己出街呢?

伯爵府

引用:考完牌既你地,用左幾耐時間先夠膽自己揸出

原帖由 puipuiyan 於 14-10-01 發表
考完牌既你地,用左幾耐時間先夠膽自己揸出街?
我拎左牌2星期,揸左約4,5 次,但次次老公在旁陪住,觀塘- ...
我拎左牌後,老公跟車約十次,而家日日車仔返學來回,新手要俾信心,揸得多自然得心應手,加油

伯爵府

引用:我而家攞左p 牌接近一個月,雖然揸左好多地

原帖由 puipuiyan 於 14-10-11 發表
我而家攞左p 牌接近一個月,雖然揸左好多地方喇,但每次都係有老公在旁,仲未試過自己單拖出去,最怕都係泊 ...
泊車要靠練習,係自己屋企停車場練多d就得

伯爵府

引用:嘩,你地全部都好勁呀!我其實好想自己揸出

原帖由 puipuiyan 於 14-10-02 發表
嘩,你地全部都好勁呀!
我其實好想自己揸出街,但總覺得自己未夠穩陣,尢其泊位,學車考試同出到街泊完全 ...
擰頭最好,鏡始終有死角

珍珠宮

畀面勳章

8月初考到車, 8月尾買車。 暫時揸“專線”去某幾個定點。

最大困難係屋企個car park係好獄車場。 車房師傅同補鐘師傅都話高難度。 初初朋友磅我喺停車場練, 1個月花左3撻位, 連車房師傅都怕左我, 走嚟教我點偷位轉彎同泊位。

肉赤自己錢整車, 令我唔認輸, 死都要克服地獄車場。

而家仲算掌握到, 5分鐘內出到停車場。 出到去, 原來其他泊位真係唔算好難。

首頁

尾頁

跳至