爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

晌Toyota showroom 出咗架 SPADE,2星期後收車。新仔乜都唔識,所以全部晌Toyota度搞晒。

我十年前揸過短時間2個轆;4個轆嘅經驗基本上係零(反而去旅行有揸過)。今次買架假日車,比太太、3歲哥哥同2個月細佬可以出街出得舒服啲。

請問各位前輩,有冇特別建議比我呢個新手?

禁止訪問

回覆:今日終於買咗車!

別墅

Spade外型好,想問下出車有咩優惠送?

複式洋房

引用:Spade外型好,想問下出車有咩優惠送?

原帖由 samchan168888 於 15-10-10 發表
Spade外型好,想問下出車有咩優惠送?
減咗2千幾燕梳,跟咗個泊車cam,無喇⋯⋯

大宅

wonghakkan 發表於 15-10-10 18:54
晌Toyota showroom 出咗架 SPADE,2星期後收車。新仔乜都唔識,所以全部晌Toyota度搞晒。

我十年前揸過短 ...
安排下車位。
申請張油咭。諗定一d有車先方便的行程。

男爵府

引用:晌Toyota showroom 出咗架 SPADE,2星期後

原帖由 wonghakkan 於 15-10-10 發表

我十年前揸過短 ...
新車其實冇咩搞,後泊鏡有,我有留意過這款車用鐵鈴同條呔好細條,轉灣吾好太急,可以的話換過四條闊D既車呔

男爵府

買哂兩張car seat 未?

複式洋房

回覆:sorman 的帖子

屋企樓下停車場重有位,不過一定要牌簿副本先批,所以都無得搞。
油卡就呢幾日去附近嘅油站問下,不過係唔係都要有牌簿先得?
Car seat就有啲頭痛。細佬呢就一定買個0歲開始嘅car seat,但係就唔知應該比3歲嘅呀哥用乜好(大張car seat 定booster seat);同埋如果兩張car seat 都放後座,太太應該坐唔到中間⋯⋯

複式洋房

引用:Quote:原帖由+wonghakkan+於+15-10-10+發表

原帖由 889388 於 15-10-10 發表
新車其實冇咩搞,後泊鏡有,我有留意過這款車用鐵鈴同條呔好細條,轉灣吾好太急,可以的話換過四條闊D既車 ...
呔就唔搞住喇,用住先。不過想換鈴,原廠鈴個樣好蠢⋯⋯

男爵府

引用:Quote:原帖由+889388+於+15-10-10+發表新車

呔就唔搞住喇,用住先。不過想換鈴,原廠鈴個樣好蠢⋯⋯
換鈴唔換呔?用條呔個size就鈴?都係用下先啦,玩一排一起換

大宅

wonghakkan 發表於 15-10-10 23:17
屋企樓下停車場重有位,不過一定要牌簿副本先批,所以都無得搞。
油卡就呢幾日去附近嘅油站問下,不過係唔 ...

大car seat有排用,不過要train哥哥一定要坐,好多小朋友唔肯坐car seat

別墅

恭喜恭喜,多口問句,唔教慮7人車?

諗過兩大兩細,出街買多少少野都塞唔落

別墅

引用:Quote:wonghakkan+發表於+15-10-10+18:54+

原帖由 大頭爸爸 於 15-10-10 發表
安排下車位。
有咩行程推介?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 wonghakkan 的帖子

恭喜!討厭區話出車18萬幾,有優惠加錢換合金軨喎!

大宅

引用:屋企樓下停車場重有位,不過一定要牌簿副本

油卡就呢幾日去附近嘅油站問下,不過係唔 ...
叫sales出牌後即時交個牌簿副本俾你,因為出牌到交車都要啲時間,你總要預備好車位先收車。

複式洋房

引用:恭喜恭喜,多口問句,唔教慮7人車?諗過兩

原帖由 keithfok 於 15-10-11 發表
恭喜恭喜,多口問句,唔教慮7人車?

諗過兩大兩細,出街買多少少野都塞唔落
太太唔鐘意7人車,太大架。我呢個雪臧牌都驚自己揸唔掂。就係見架SPADE內裏空間算大,太太又鐘意個外型,所以先做決定。

複式洋房

引用:回覆+wonghakkan+的帖子恭喜!討厭區話出車

原帖由 SIRIABABY 於 15-10-11 發表
回覆 wonghakkan 的帖子

恭喜!討厭區話出車18萬幾,有優惠加錢換合金軨喎!
Toyota 個Sales 反而話,响佢度加錢換隻鈐唔抵,因為唔係日本製,又得一款選擇。同埋買車時換鈴,加咗嘅價錢係要打埋税,所以個車價又會貴咗。

大宅

引用:Quote:wonghakkan+發表於+15-10-10+18:54+

原帖由 大頭爸爸 於 15-10-10 發表
安排下車位。
去油站申請油咭,我覺得最抵是Esso. 不定時有優惠價。

複式洋房

引用:Quote:wonghakkan+發表於+15-10-10+23:17+

原帖由 eltontth 於 15-10-10 發表
大car seat有排用,不過要train哥哥一定要坐,好多小朋友唔肯坐car seat
請問有邊款建議嘅car seat好用?當然唔想太貴,最緊要舒服!

大宅

引用:Quote:原帖由+大頭爸爸+於+15-10-10+發表安

原帖由 assado 於 15-10-11 發表
去油站申請油咭,我覺得最抵是Esso. 不定時有優惠價。
我都係用Esso咭,每星期都有一日減$1.9-2.1,車隊咭我仍然冇信心用。

首頁

尾頁

跳至