爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

別墅

老公想買Alphard Hybrid 2400cc,2007年車,約22萬,好唔好?慳油嗎?有咩要留意?
定係其他7/8人車好d?

大宅

引用:老公想買Alphard+Hybrid+2400cc,2007年車

原帖由 tinyp 於 13-04-16 發表
老公想買Alphard Hybrid 2400cc,2007年車,約22萬,好唔好?慳油嗎?有咩要留意?
太似貨Van, 買大霸王型太多了

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+tinyp+於+13-04-16+發表老公

大宅

回覆:請教買Alphard

如果家庭自己用,Previa好啲,至少唔使擔心入唔到停車場。

大宅

引用:老公想買Alphard+Hybrid+2400cc,2007年車

原帖由 tinyp 於 13-04-16 發表
有老人, 小朋友就八人, 易坐易上落, 冇就七人舒服d!
另外八人少天窗版, 七人多d !

公爵府

too big and not easy to park

大宅

小心hybrid,慳油費但蝕修理!

大宅

回覆 tinyp 的帖子

之前有留意過,分享下。有錯請指正。

Alphard / Elgrand 較大食,一般要$2.50 / Km。Hybird可能會平D。
車身高,與客貸車相若,並不是所有停車場都入到。
八座可能仲唔方便,因每次後座出入都要摺櫈。視乎需要。如少坐五人以上就OK。

另外可注意是否需要電趟門。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alphard就後座乘客坐得舒服,如果係請司機揸,係不錯的選擇,因為自己可以坐得舒服,亦唔駛煩停車場問題,但如果係自己揸,我會揀previa,唔駛煩入唔入到停車場。

Hybrid我聽我老公講,係慳油的,但同樣哋電池損耗大,可能用3幾年就要換,計落條數差無幾。

大宅

如果你經常座多過兩個人,同經常要上落斜路就唔好買佢,因上一代 Alphard hybrid 車好重同超冇力,經常多人坐同上落斜油費其實同買普通版差唔多,相反如果經常行市區平路底負荷就買得過。其實先上網睇下架車既資料先,覺得岩自已用就搵二手盤睇下試下車,唔好急慢慢睇。

別墅

Alphard2008新款慳油D!
另外, Hybrid一換電池就要3-4萬, 同埋選擇少, 可能會俾人開天殺價!小心!

大宅

DoReMi媽媽 發表於 13-4-16 11:11
Alphard就後座乘客坐得舒服,如果係請司機揸,係不錯的選擇,因為自己可以坐得舒服,亦唔駛煩停車場問題, ...

Agree.

別墅

多謝各位提醒,我一般一家4口,有時車埋6299,咁有冇邊隻車款又好d? 我之前揸stream!

大宅

我之前換車都係考慮alphard 同 Estima/Previa, 最後買咗 Estima 2008 3500cc (日本bid過反黎約 20萬), 油錢比想像中平, 大約 10L /100km. Alphard 車身高, 不過空間比Estima 再大d. 買7人車最好買大 cc , 尤其二手車, 3500唔會貴好多, 但係力水就差好遠, 有時間去豐田安排test drive 睇下邊部岩自己.

別墅

引用:我之前換車都係考慮alphard+同+Estima/Prev

原帖由 bryan811 於 13-04-16 發表
我之前換車都係考慮alphard 同 Estima/Previa, 最後買咗 Estima 2008 3500cc (日本bid過反黎約 20萬), 油錢 ...
咁請問bid返嚟,上會手續麻煩嗎?

別墅

小弟都係渣ALPHARD,樣就睇你個人鐘意,我屋企人LIKE ALPHARD多過大霸,
油錢就2/KM左右,左右電門真係必須要有.中排位一定係ALPHARD舒服過大霸,夠晒闊.
其實,07同04分別唔大,差成10萬,唔洗晒呢D錢.買部04玩下好過.(前其仲要少野壞D)
停車場而家好少低過1.8.低過1.8仲好,可以泊貨車區.

Mcmanaman    發表於 13-5-30 14:21
unkujoh    發表於 13-5-29 11:58

大宅

回覆 tinyp 的帖子

借P loan 好過上會, 前排有稅貸仲平, 廿萬分18個月還都係二千幾利息 .

大宅

Hybrid 車買二手,小心D個電池同維修費

大宅

Hybrid 車個電池

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

zippyzgs 發表於 13-4-16 17:18
Hybrid 車買二手,小心D個電池同維修費

首頁

尾頁

跳至