爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

因學校地點搭車唔方便,諗住揸車送仔女番學,所以買左架車揸。但真係好驚,呢幾日揸左2轉車,發覺自己真係唔為意左邊車身,成日都差啲hi到左邊柱位或停係左邊路面的車,有冇人可以比啲建議呀

大宅

引用:因學校地點搭車唔方便,諗住揸車送仔女番學

原帖由 oooCeciooo 於 13-07-07 發表
因學校地點搭車唔方便,諗住揸車送仔女番學,所以買左架車揸。但真係好驚,呢幾日揸左2轉車,發覺自己真係 ...
咩車黎架,7人車?我刀係初哥,無理側邊喎,只要望前面條行車線,反而泊位及認路就好困難,仲未敢揸車周圍去吖覺得自己好廢,好無用架

大宅

回覆:新手揸車

我都係新仔,主力接女返放學,個人我覺得行車時除望前外,可以多留意中間倒後鏡同左側鏡。而轉彎時唔好太心急,等死物過膊頭先扭呔,留意側鏡會知道會唔會太貼死物。

男爵府

引用:Quote:原帖由+oooCeciooo+於+13-07-07+發表

原帖由 alsi 於 13-07-07 發表
咩車黎架,7人車?我刀係初哥,無理側邊喎,只要望前面條行車線,反而泊位及認路就好困難,仲未敢揸車周圍 ...
我係4人車,我地呢啲新手,控得掂部車都難,仲要認路

男爵府

引用:我都係新仔,主力接女返放學,個人我覺得行

原帖由 wsjoeyyip 於 13-07-07 發表
我都係新仔,主力接女返放學,個人我覺得行車時除望前外,可以多留意中間倒後鏡同左側鏡。而轉彎時唔好太心 ...
我經常係左車頭就黎hi到

別墅

你可能望得唔夠遠, 加上用左自己做中心,所以成部車偏左. 新手多數有偏左或右,揸多D就ok,可以去買支輔左棒係左車頭試下

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

我都想知如何解決偏左或偏右?thx

大宅

引用:Quote:原帖由+wsjoeyyip+於+13-07-07+發表

我經常係左車頭就黎hi到
你試下較下個左鏡,會5會接返學放學車多停呀/迫/路窄吖,慢慢呀,“hight”花人地/自己車都唔掂,不過呢d陰影好影響我地每次揸車信心

大宅

引用:我都想知如何解決偏左或偏右?thx +

原帖由 hohobma 於 13-07-07 發表
我都想知如何解決偏左或偏右?thx
呢個又知喎!有jm講過,睇住地下條黑線車痕黎行,試下

大宅

泊位呢?你地點呀!我簡直叫救命

大宅

引用:Quote:原帖由+hohobma+於+13-07-07+發表我

呢個又知喎!有jm講過,睇住地下條黑線車痕黎行,試下
即係點呢?

複式洋房

當初學車時師傅教,你既視線(即軚盤正中)對正條路中間(或前車既車牌),甘你架車基本上就行緊條路既正中間

聽落唔合理,但試過並落車睇,架車又真係在條路中間

若你掌握到後,揸車基本上唔使理左右兩邊,自己行正條路中間就得,當然如果要通過好窄既路就要睇左右兩邊慢慢通過

其實條路係好闊,貨櫃車同私家車都係行同一條路(你諗下貨櫃車闊過你架車幾多?)

宜家揸左成年車,都係用依個方法做reference

大宅

引用:當初學車時師傅教,你既視線(即軚盤正中)

原帖由 elinelin 於 13-07-07 發表
當初學車時師傅教,你既視線(即軚盤正中)對正條路中間(或前車既車牌),甘你架車基本上就行緊條路既正中間 ...
你意思係個視缐放係遠處路正中間。 還是當望住個呔既時候,個視角係個呔係路中間?

複式洋房

When you sit on driver seat. Look at the wind shield's right bottom corner and match it with the road line

then your car should be in the middle of the lane.

about turning left/right, I think you should feel your car for that. I'll research and tell you if I get any results

大宅

引用:Quote:原帖由+oooCeciooo+於+13-07-07+發表

咩車黎架,7人車?我刀係初哥,無理側邊喎,只要望前面條行車線,反而泊位及認路就好困難,仲未敢揸車周圍 ...
無理側邊????咁都得架咩??

大宅

引用:Quote:原帖由+alsi+於+13-07-07+發表咩車黎

我係4人車,我地呢啲新手,控得掂部車都難,仲要認路
大路其實路牌已經好清晰。。。仲係驚既就買部gps....
我自己都係揸左半年左右。。。自己認路都真係好屎。。。但揸慣左其實都無乜問題。。。最緊要睇定先好cut線。。打燈。。了解自己部車既反應。。。揸一排。。。無問題架啦

大宅

揸車都係工多藝熟姐,要架車行得正我會看地線,條線係我視線前方右少少就ok

複式洋房

Hmm.. I can't upload pictures...

大宅

回覆:hohobma 的帖子

亦可以用兩邊側鏡,會睇到車同地線間既距離,兩邊平均即係車係中間囉。

別墅

因應架車長定短先轉灣,因為一般私家車司機係向車正中間位置,而有d 7/8人車司機位會前左車尾會長左。

首頁

尾頁

跳至