單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: **有無22歲以下的媽媽!*part two *

kathychoi:
點解你生左我唔知嫁??真係唔夠老友... :-( :-(

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘻嘻,所以話呢我個bb一定會係個乖仔黎姐~
kathychoi
我依家谷緊奶,好辛苦+好痛~ :-( 你唔好咁唔開心la,其實我依家都好唔開心,因為我呀婆又入左院,今次好嚴重,唔知有無機會出院,但一諗起自己已經有個仔,望住佢傻下傻下個樣,就無咁唔開心ga la,因為我知道我就算再唔開心都改變唔到事實,只會令自己照顧唔到bb,所以你全心全意諗住呀b,就會好d ga la~

我想請教各位餵人奶o既媽媽:谷奶會谷幾耐ga?我依家谷緊奶,就算"hi"一"hi"都好痛,所以呀b一啜o個陣我簡直想暈低....我試過用暖毛巾按摩,但都好似唔多有用,請問仲有咩方法可介紹一下?

伯爵府

牛年勳章

fongfonglover
當時我大約谷左一個星期到la
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

男爵府

請問各位媽媽:出左院之後幾時去健康院做檢查ga?

子爵府

你出院個時姑娘有無提你返到屋企就要盡快打電話去健康院約時間呀~我個時出院番到屋企就打電話去約時間,第二日就帶bb返健康院睇喇!

大宅

我都係谷奶谷一個禮拜喥啦! 妳一係泵緊啲奶出嚟囉~ 我嗰
陣按摩吓就ok, 不過當然都係會痛啦! 我個fd有用冰袋敷過,
妳可以試吓~
健康院好似係出院嗰陣, 個姑娘會話妳知幾時去o家! 如果妳
仲未去, 咁快啲打去約期啦! BB要check吓睇有冇面黃o家!
2個寶貝~雅詠&灝泯

大宅

哈佬:
都好耐冇上黎啦...見到好多人加入左呀...
大家近況如何呀???

伯爵府

牛年勳章

出院第二日就好去健康院la

男爵府

唉.....今日先知出院第二日就要去健康院,仲要o係人地臨close時去tim,真係趕頭趕命~行到我腰酸骨痛!
我個左邊乳頭俾呀b啜損左,仲流血ar,點算好ar?

大宅

fongfonglover,

我諗你出左院之後第2日好去啦~我o個陣時好似第3日先去, 呀仔面黃都幾勁, 攪到我又要去e院, 冇得抖~
我o個陣時谷奶好似谷左兩日ja~我呀e 話唔好用暖毛巾, coz 咁樣會谷得勁d ga~用冰就ok 囉~

angelmak,

我真係忙到連去睇e生既time都冇.......
我上黎都只係夜晚先得..........

大宅

畀面勳章

彤彤mama 寫道:
哈佬:
都好耐冇上黎啦...見到好多人加入左呀...
大家近況如何呀???

hi~好耐冇見la~你近排做咩唔上嚟a~好忙a?
我近掛忙緊bb揾學校^^

伯爵府

牛年勳章

你bb食奶既姿勢唔岩先會損架~~
你可以用d人奶查下

大宅

CutieSo 寫道:
你bb食奶既姿勢唔岩先會損架~~
你可以用d人奶查下

fongfonglover ,
係喎~ 姿勢唔啱先會損o家! 妳要等佢個口張開晒至餵佢呀~
我之前都試過比佢整損, 不過都係照比佢食, 因為唔比佢食嘅
話, 可能會令乳腺塞o家! 妳問姑娘佢會教妳o家啦!
加油呀~

彤彤mama,
我都真係好耐冇同妳吹水啦!
2個寶貝~雅詠&灝泯

大宅

我想門問下餵人奶頭個幾日係咪一定要埋身GA?
因為我想用奶泵,泵左出黎先再餵佢食
我個B今個月尾就出世啦 ?-(
小b仔晉熙相簿 傻豬晉熙BB 26/10/05 3:02AM 係屯門醫院出世啦 出世 ~ 2.97KG 轉身:21/03/2006 31/10 ~ 3.18KG 1ST牙:13/05/2006 10/11 ~ 3.57KG 識坐 :17/06/2006 26/11 ~ 4.66KG 識行 : 13/01/2007 31/12 ~ 5.85KG 出水豆:19/02/2007 03/02 ~ 6.96KG 14/03 ~ 7.96KG 09/05 ~ 8.66KG 28/10 ~ 10.48KG 22/01 ~ 11.6KG 80CM 27/04 ~ 12.5KG 86.5CM

大宅

nicole84913 :
我而家通常都係開msn多呀..好少上bk啦...
不過都會抽時間黎呢度傾嫁...
幫大用搵學校搵成點呀...

大宅

angelmak:
係呀....都好少係msn同你傾下計...
近排好嗎????
你得閒既話開msn記得叫下我吹水啦

伯爵府

牛年勳章

CATHY_0122
咁當然唔一定要埋身la~~
但埋身餵就好d law , 因為埋身餵可以刺激多d會多奶d , 又方便好多喎

呢排我都幫我個仔搵幼稚園 , 但我真係唔想個仔咁快番學 , 我唔想個仔番到黎日日對住果兩個人~~一見到佢地同我個仔玩, 就好憎

大宅

CutieSo 寫道:
CATHY_0122
咁當然唔一定要埋身la~~
但埋身餵就好d law , 因為埋身餵可以刺激多d會多奶d , 又方便好多喎

呢排我都幫我個仔搵幼稚園 , 但我真係唔想個仔咁快番學 , 我唔想個仔番到黎日日對住果兩個人~~一見到佢地同我個仔玩, 就好憎

因為初頭幾日會谷奶好痛,所以我就唔想埋身餵,加上我覺得泵出黎可以知同阿b食左幾多ma,佢唔夠飽我都可以比奶粉佢食
小b仔晉熙相簿 傻豬晉熙BB 26/10/05 3:02AM 係屯門醫院出世啦 出世 ~ 2.97KG 轉身:21/03/2006 31/10 ~ 3.18KG 1ST牙:13/05/2006 10/11 ~ 3.57KG 識坐 :17/06/2006 26/11 ~ 4.66KG 識行 : 13/01/2007 31/12 ~ 5.85KG 出水豆:19/02/2007 03/02 ~ 6.96KG 14/03 ~ 7.96KG 09/05 ~ 8.66KG 28/10 ~ 10.48KG 22/01 ~ 11.6KG 80CM 27/04 ~ 12.5KG 86.5CM

子爵府

fongfonglover~
我同阿b 去健康院時順便book 埋產後檢查呀~~ 果度d 姑娘好好人..而且你有咩餵人奶既問題都可以問佢地..我依家已經無貼身餵人奶啦..因為阿b 唔肯點食..所以依家轉左pumb d 奶出黎餵佢..不過兩邊既乳頭都幾痛下..但我諗我既無損到~~ 你痛就用返你d 奶搽下個乳頭..等佢乾左先著返衫..依個係健康院既姑娘教既..而你既乳頭損左..亦可以問果度d 醫生..之前我見有個媽咪都係損左..仍然係教母乳室既姑娘搵左個醫生黎睇佢..再教佢用咩姿態黎餵阿b 無咁痛..你下次返健康院時問下呀!!
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

子爵府

angelmak~
我依家pumb 奶兩邊加埋都只係有3~4 安..係唔係好少呀??
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

首頁

尾頁

跳至