跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

自由行比較適合我們 - 要帶住BB慢慢玩。坐什麼交通工具好呢? 有媽媽話坐船(2個鐘)快過直通巴(3個鐘) 。BB 要佔一個位,因為她鐘意自己坐。

不過我兩樣都未試過,感覺上好象坐船舒服D,不知會不會容易暈船浪呢?

如果住長隆酒店會不會方便D?有需要可以立刻打道回俯。BB的麻煩野好難預料的。

龍珠媽,我再send 了PM 給妳,上一次忘記加埋個英文名,因為ID Card 上是有我的中文+英文名。

原帖由 dragonpork 於 09-12-3 18:32 發表
我見到有個blog 講長隆2日之旅.
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!FDzpoWWFBw5sWhaMQ3fT_A--/article?mid=881

個小朋友3歲. 同我地個b差不多..
睇下啦... 我諗呢個行程都幾好 ...

別墅

原帖由 dragonpork 於 09-12-3 18:32 發表
我見到有個blog 講長隆2日之旅.
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!FD ... A--/article?mid=881

個小朋友3歲. 同我地個b差不多..
睇下啦... 我諗呢個行程都幾好 ...

龍珠媽, 我諗大家未必會見到喇! 因為28號一早我哋就入長隆, 所以你來到時我哋都係動物園囉! 我哋package 選左馬戲團, c6話差不多價錢! 如果天氣唔好, 可以唔去長隆喎(全程露天!) 我哋上年12月已去過一次, 亞仔玩得好開心呀!
有d 野提下你, 中旅同我講狩獵房無浴缸嫁, 只有企缸, 所以我哋選野趣房囉! 你問多次係唔係, 如果龍珠可以用花灑就無所謂, 亞仔c都唔肯用花灑呀! 次次要亞媽洗浴缸洗餐c !
其實第一日去到都下晏, 如果出去食埋野返來,休息一陣就要去睇馬戲團, 7:30pm 開始, 但如果要靚位要預早一個鐘去霸位嫁! 所以都無咩時間四圍去囉 !
希望大家都玩得開心喇 ~~
仲有上年經驗, 走個日酒店要你預早差不多兩個鐘頭前搭車去碼頭嫁, 即係差不多四點你一定要返到酒店大堂等車呀~~ 所以第二日入動物園要早d, 好大嫁, 有排你行, 仲有照顧我地d仔仔, 要預多d時間囉!

別墅

原帖由 spysiub 於 09-12-4 14:18 發表
自由行比較適合我們 - 要帶住BB慢慢玩。坐什麼交通工具好呢? 有媽媽話坐船(2個鐘)快過直通巴(3個鐘) 。BB 要佔一個位,因為她鐘意自己坐。

不過我兩樣都未試過,感覺上好象坐船舒服D,不知會不會容易暈船浪呢?

如果住長 ...

小朋友咁細個坐三個鐘車好辛苦嫁, 坐船可以俾佢四圍行下囉, 雖然隻船都無咩好行 ~~

大宅

係呀, 我個仔試過坐45分鐘車, 佢不停叫要落車要落車...
我地真係要從小朋友角度去諗嘢先得呀家下.. 其實坐車坐得耐唔郁會腳腫架..
我都覺得坐船有得行下都好.

原帖由 BBB2006 於 09-12-4 17:39 發表

小朋友咁細個坐三個鐘車好辛苦嫁, 坐船可以俾佢四圍行下囉, 雖然隻船都無咩好行 ~~

大宅

唔記得問你, 你記唔記得船度有冇嘢食賣架

原帖由 BBB2006 於 09-12-4 17:39 發表

大宅

所以我諗諗下都係自由行. 我諗, join 團仲辛苦呀, 又要帶我地去購物景點. 阿仔完全冇得休息, 淨係勞碌. 我地依家, 要悠閒遊先得啦..

係呀, 我都check 到狩獵房淨係得企缸, 咁即係冇得揀!
唔該晒你呀!!

今次見唔到唔緊要, 實有機會相遇返o既

原帖由 BBB2006 於 09-12-4 17:22 發表

龍珠媽, 我諗大家未必會見到喇! 因為28號一早我哋就入長隆, 所以你來到時我哋都係動物園囉! 我哋package 選左馬戲團, c6話差不多價錢! 如果天氣唔好, 可以唔去長隆喎(全程露天!) 我哋上年12月已去過一次, 亞仔玩得 ...

大宅

唔該晒elmolly...
你地出年去, 依家都要plan 定嘞喎

原帖由 elmolly 於 09-12-3 23:55 發表

仲有呢到

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2514923-1-1.html

同埋我個friend個blog

http://hk.myblog.yahoo.com/issacleung1227/article?mid=3334

大宅

唔該晒呀... 下次全家上去的話, 呢款啱呀!!!
原帖由 snoopydog26 於 09-12-4 13:40 發表
佢係祈福居民, 要大國內電話: Ms Mui: (86) 13719287156

大宅

因為我唔知道各小朋友作息, 我的打算可能同各位的理想行程有些少出入. 但因為是自由行, 所以完全可以更改.

我諗的行程如下:
12月28日: 下午2pm去到酒店, 取房, 小朋友需要休息的休息, 不需要休息的可以直接出去玩.

7:30pm 大馬戲.

1小時睇完. 小朋友捱得住, 可以出去祈福食飯. 若否, 回房睡覺.
小朋友如果要早點吃飯, 可以安排在6pm吃.
完全flexible.

29日, 只有一個節目. 即是動物世界啦!
跟住睇時間做人, 吃飯, 返酒店, 走人.

因為見到好多blog 都話d小朋友頂唔住瞓著咗, 所以我諗, 安排第一日去, 小朋友唔會睇唔到動物咁o從嘛...

大家點睇, 俾意見我.

複式洋房

Agree!

原帖由 dragonpork 於 09-12-4 19:31 發表
因為我唔知道各小朋友作息, 我的打算可能同各位的理想行程有些少出入. 但因為是自由行, 所以完全可以更改.

我諗的行程如下:
12月28日: 下午2pm去到酒店, 取房, 小朋友需要休息的休息, 不需要休息的可以直接出去玩.
...

男爵府

好媽媽勳章

想問問各位去過自由行既媽媽,長隆搵野食難唔難,貴唔貴呀?我d同事去過,佢地話叫我地跟團好d,話入面d野食好貴喎,又話動物世界好大,叫我一定要帶車仔呀,想問下你地上次去係咪都係帶車仔同埋自己搵食???

原帖由 dragonpork 於 09-12-4 07:31 PM 發表

我諗的行程如下:
...

大宅

帶唔帶車仔可以遲少少先決定... 但係你係咪真係想join 團呀? join 團係早船去, 下午自己買票玩主題公園, 自己決定睇唔睇大馬戲. 跟住第二日就跟團去購物景點喎

因為個時間真係幾迫切下, 你早d覆我呀.. 我原本想聽朝去報名架...

另外, 收到各位資料, 唔該晒!

原帖由 pomanc 於 09-12-4 23:05 發表
想問問各位去過自由行既媽媽,長隆搵野食難唔難,貴唔貴呀?我d同事去過,佢地話叫我地跟團好d,話入面d野食好貴喎,又話動物世界好大,叫我一定要帶車仔呀,想問下你地上次去係咪都係帶車仔同埋自己搵食???

...

別墅

我c6仲未知有冇假,你哋都係唔好預我嘞!
龍珠媽,你報名時記得問吓佢哋仲有冇位,可唔可以之後加人喎!因為我都真係好想去!!

大宅

好呀, 我一陣問埋呀

原帖由 lamFungFung 於 09-12-4 23:59 發表
我c6仲未知有冇假,你哋都係唔好預我嘞!
龍珠媽,你報名時記得問吓佢哋仲有冇位,可唔可以之後加人喎!因為我都真係好想去!!

大宅

為了俾大家清楚了解join 團同自由行唔同的cost, 我sum up 咗d info 如下:
假設都係油麻地同中旅揀野趣房, 都睇大馬戲一個show (其他景點不計), 加保險:
油麻地旅遊: hkd1258/adult, HKD555/Child

中旅: hld1053/adult, HKD288/child

其實每人計, 可以慳hkd227當食飯.

另外, 1053唔會總數, 想去動物園或其他景點都另外收費. 
唔想大家誤會點解使多咗咁多,講清楚先.

大宅

我幫大家報咗名啦......
來回船+酒店+早餐+大馬戲,
另外, 我又幫大家買咗野生動物世界的票, 因為幫襯中旅平多HKD10/每張!

小朋友船票又平咗. 家下係為hkd179.

我未得閒計每人幾錢, 因為趕住出街呀又.
我夜d先話俾你地聽啦...

再另外, 我未幫大家買保險. 因為買保險要出生日期同身份證. 我諗呢d係私隱, 所以問清楚你地想點.
我未上網查邊間保險平. 但中旅就HKD38/ person.
如果需要我訂的話, 可以話埋俾我聽.

大宅

唔記得講, 中旅姐姐話, 佢地28號得20張船票, 幾乎俾我地買晒咁滯呀...

男爵府

好媽媽勳章

都係我地預定既今日買到訂咗飛,唔該曬龍珠媽,

原帖由 dragonpork 於 09-12-5 04:47 PM 發表
唔記得講, 中旅姐姐話, 佢地28號得20張船票, 幾乎俾我地買晒咁滯呀...

別墅

動物園真係好大,為左保障自己雙手,都係帶車仔喇! 亞b唔坐時,放袋都好。
食物貴唔貴真係好主觀,OK喇。都有炒麵同牛腩麵d平民野食,好唔好味就仲主觀,都係OK喇~
小朋友就無咩岩食,帶d麵包同水同維他奶。

大宅

我都係諗住帶多d餅餅, 寶礦力...

原帖由 BBB2006 於 09-12-5 23:50 發表
動物園真係好大,為左保障自己雙手,都係帶車仔喇! 亞b唔坐時,放袋都好。
食物貴唔貴真係好主觀,OK喇。都有炒麵同牛腩麵d平民野食,好唔好味就仲主觀,都係OK喇~
小朋友就無咩岩食,帶d麵包同水同維他奶。 ...

首頁
23456...7

尾頁

跳至