婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

婆媳關係更貼心的秘訣

婆媳關係更貼心的秘訣

(1)三人新世界
人與人的相處,貴乎尊重和真誠對待,媳婦明白奶奶經過半生勞苦後,剛嚐兒子反哺之樂,即與媳婦共同分享兒子的愛,心裡酸溜溜是很容易理解的事。媳婦經常與奶奶保持溝通,問候對方的身體健康狀況,多發掘雙方感興趣的話題,有助打開話匣子之餘,同時亦能促進彼此接納和欣賞。

(2)姻親兩家親
媳婦處理繁文褥節宜加倍謹慎。現代華人社會,節令的家族聚首飯局仍多考慮以夫家為先,因此媳婦可及早提點丈夫向奶奶打探吃歲晚團年飯、中秋團圓飯、過冬節令的飯局、清明與重陽節掃墓的安排等,盡可能把時間分配好,避免與娘家相撞。另外,媳婦亦要識時務,佳節賀禮豐儉尤人,以示孝意。

(3)戒說是非 / 長短
「來說是非者,便是是非人」,盡量不要在親戚面前,批評妯娌、奶奶和丈夫,又或比較各房孩子的學業成績、興趣專長和外表等。「包容寬厚」是至理名言,不容忽視,也避免別人感到媳婦盛氣凌人,瞧不起其他人。

(4)禮多人不怪
奶奶除了關注兒子,更寵愛孫兒女。媳婦應向子女灌輸「禮多人不怪」的道理,當孩子牙牙學語,除了教他說:「爸爸、媽媽」以外,更要學說:「
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

禁止訪問

Re: 婆媳關係更貼心的秘訣

子爵府

畀面勳章

係呀, 而且99會覺得"我講說話你要聽", 攪到新抱無所識從, 好多野都係相向既, 你對人好, 人地自己對你 ~~

大宅

我跟奶奶的關係很好.因為一開始我就給她好印象,讓她覺得我可以照顧她的兒子,不是搶她的.又多關心她的事,像自己家人一樣.做後輩的,始終要先尊重長輩,她也會慢慢尊重你.

侯爵府

我而家同我男友同佢媽同住,佢媽成日話我失職,唔識照顧佢個仔,因為佢仔性格似女人,我似男人,我粗枝大葉嘛...

不過而家so far都ok,佢地今次去日本,哎呀99都有問我「你想要乜野手信呀!」
8-)

男爵府

大廚勳章

敬完茶第一句就係:以後要聽教聽話,仲即日要我實行,勁呀!

別墅

浩天靚媽 寫道:
其實現今為人媳婦o既,個個都係有知識有學識,點會唔明白要尊重奶奶??
有時問題係奶奶永遠都停留起古代「你入得我門就係我o既人,我要你點就點」,對媳婦要求極高;又不懂互相尊重,想媳婦尊重自己卻又從不尊重媳婦.......

絕對同意

侯爵府

不如叫個老人家番吓呢D COUSE好過啦.

禁止訪問

別墅

worry 寫道:
不如叫個老人家番吓呢D COUSE好過啦.

大宅

worry 寫道:
不如叫個老人家番嚇呢D COUSE好過啦.

同意
因為不是單方面的事

別墅

yickyick,
當你第日有咗bb,99見親都話你呢樣果樣時,你就知事前做得幾好都係冇用。 
好似我咁,未有bb時都好okay架。之後就變化大咯--bb細時見親面緊話我唔夠奶餓親bb(唔知佢邊隻眼見);少少濕就幫bb換片咁浪費;乜都話消毒攪到bb冇抵抗力...(下刪一萬字)再大d就教阿b有事佢撐,媽咪鬧bb係媽咪唔乖...佢絕對唔會欣賞你既沉默,只會越加放肆。  

作為人母你自必然企硬堅持自己個套,咁你就知婆媳問題係在乎人既品格而唔係在乎你點去努力。

民房

[quote]
edea 寫道:
婆媳關係更貼心的秘訣

(1)三人新世界
人與人的相處,貴乎尊重和真誠對待,媳婦明白奶奶經過半生勞苦後,剛嚐兒子反哺之樂,即與媳婦共同分享兒子的愛,心裡酸溜溜是很容易理解的事。媳婦經常與奶奶保持溝通,問候對方的身體健康狀況,多發掘雙方感興趣的話題,有助打開話匣子之餘,同時亦能促進彼此接納和欣賞。

(2)姻親兩家親
媳婦處理繁文褥節宜加倍謹慎。現代華人社會,節令的家族聚首飯局仍多考慮以夫家為先,因此媳婦可及早提點丈夫向奶奶打探吃歲晚團年飯、中秋團圓飯、過冬節令的飯局、清明與重陽節掃墓的安排等,盡可能把時間分配好,避免與娘家相撞。另外,媳婦亦要識時務,佳節賀禮豐儉尤人,以示孝意。

(3)戒說是非 / 長短
「來說是非者,便是是非人」,盡量不要在親戚面前,批評妯娌、奶奶和丈夫,又或比較各房孩子的學業成績、興趣專長和外表等。「包容寬厚」是至理名言,不容忽視,也避免別人感到媳婦盛氣凌人,瞧不起其他人。

(4)禮多人不怪
奶奶除了關注兒子,更寵愛孫兒女。媳婦應向子女灌輸「禮多人不怪」的道理,當孩子牙牙學語,除了教他說:「爸爸、媽媽」以外,更要學說:「
:mrgreen: :mrgreen: 8-)

伯爵府

佢係唔鍾意你,你做咩都無用,做到10000分都無用

珍珠宮

mrsamyamy 寫道:

我很同意以上是作為媳婦要做的,但效果如何,就要看對象,真係單方面未必有用,就如夫妻相處之道一樣,即使一方做足200分,另一方亦可以非常不滿,甚或找外遇,拋夫(妻)棄子等。所以唯有做好自己,也不要以為怎樣付出就有怎樣的收穫!

amy講得冇錯!!!
即使做得再好, 成個阿4咁服侍佢, 咁又點!!
佢依然唔開心既時候就搵我黎出氣, 自己猛爭就鬧我, 佢病左, 我早午晚3餐連下午茶煮埋比佢, 唔該都冇聲, 仲話我煮野難食!! 佢d仔女呢, 人影都冇個!! 隔左幾日好返d勒, 就黎話我對佢不聞不問, 又話佢個仔(我老公)唔理佢, 係因為我教到佢個仔咁樣!! 而事實係, 佢個仔病到差d入院, 仍然要返工, 食飯只係用左3分鐘, 每日由朝早7點半返工返到夜晚11點, 返到屋企都仲要去佢度問下佢點樣, 只係佢嬲左個仔, 唔理佢, 佢就例橫折曲話係我教個仔對佢不聞不問!!!

對佢好咁又點, 佢咪一樣數到我一面屁!! 佢咪一樣鬧我教壞佢個仔!!

呢d人, 我又可以點!!!

之前, 我比佢逼到癲, 差d自殺, 又想跳橋又想割脈!! 如果唔係我老公拉開我, 我死左好耐啦!!!
而家既我, 唔想再理, 亦都唔想做超越本份既關心, 佢, 就好似一個計時炸彈一樣, 唔知佢幾時爆, 剩係果份擔驚受怕, 已經夠我受!! 我唔想再承受更多, 亦都唔想再比機會佢hurt我!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

王國長老

王國長老

我諗每個人都有底線,如果自己已做好本份,唔駛唔開心,佢唔領情就算囉! 問心無愧就得啦.

不過我始終覺得,點嬲都要小心自己用詞,唔好鬧得太過,話晒都係老爺奶奶,寧佢不仁莫我地做新抱既不是,唔好同佢一般見識算啦
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

edea 寫道:
我諗每個人都有底線,如果自己已做好本份,唔駛唔開心,佢唔領情就算囉! 問心無愧就得啦.

不過我始終覺得,點嬲都要小心自己用詞,唔好鬧得太過,話晒都係老爺奶奶,寧佢不仁莫我地做新抱既不是,唔好同佢一般見識算啦

agree

複式洋房

由 edea 於 2006-03-26 13:25:22

我諗每個人都有底線,如果自己已做好本份,唔駛唔開心,佢唔領情就算囉! 問心無愧就得啦

講就容易,到要做到的時候卻很難,當我小氣;說到底,我永遠不會忘記她曾為我作過的壞事,奶奶這東西,Go away!

王國長老

王國長老

moooon 寫道:
講就容易,到要做到的時候卻很難,當我小氣;說到底,我永遠不會忘記她曾為我作過的壞事,奶奶這東西,Go away!

我都明既,針唔拮到肉唔知痛.

大宅

浩天靚媽 寫道:
其實現今為人媳婦o既,個個都係有知識有學識,點會唔明白要尊重奶奶??
有時問題係奶奶永遠都停留起古代「你入得我門就係我o既人,我要你點就點」,對媳婦要求極高;又不懂互相尊重,想媳婦尊重自己卻又從不尊重媳婦.......

好同意呀!我阿媽都未敢咁對我啦,我又唔係你個女,點解要就哂你?!

首頁

尾頁

跳至