自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如題; 因為氣管敏感睇左幾次醫生都唔好, 下個星期要去公立醫院做物理治療諗緊好唔好順便睇下門診

cat_koo  可以試下  發表於 14-1-17 18:31

翡翠宮

回覆:公立醫院門診d藥係唔係無咁好?

點順便睇下門診要好早預約喎,除非急症室

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我覺得可以

子爵府

引用:點順便睇下門診要好早預約喎,除非急症室 +

原帖由 carng.ng 於 14-01-17 發表
點順便睇下門診要好早預約喎,除非急症室
唔洗好早,之前一日3點打去預約就得

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我試過病足1星期,日日去睇街症(為咗攞病假), 日日都係果款抗組織胺(收鼻水抗敏感藥), 食咗只係眼瞓,唔會好

結果拖到肺炎

睇完私家2日食完d藥再去睇街症,連抗生素都唔開,結果轉介我去急症攞肺炎用的抗生素

wy_yen  黃色小丸??好多人話好得喔  發表於 14-1-17 19:20
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

侯爵府

BK Milk勳章

政府藥好過私家
因為想你一次睇好,唔好覆診
私生醫生...過二日返來睇多次啦
所以睇私家都係貪佢唔洗等噤耐同打針

伯爵府

感冒一定唔得,最後仲發埋燒,要睇私家,之後仲有啲未清再去街症覆診都要同佢講明上次收鼻水同止咳都無效,佢先至會開第二隻,但咳還是繼續

芭芭拉

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+carng.ng+於+14-01-17+發表點

原帖由 陳美嬌 於 14-01-17 發表
間間晤同的
好似我附近個間10點開始預約早上時段
3點預約下午診症時段

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+carng.ng+於+14-01-17+發表點

原帖由 陳美嬌 於 14-01-17 發表
間間晤同的
好似我附近個間10點開始預約早上時段
3點預約下午診症時段

伯爵府

引用:政府藥好過私家因為想你一次睇好,唔好覆診

原帖由 JoannaD 於 14-01-17 發表
政府藥好過私家
因為想你一次睇好,唔好覆診
私生醫生...過二日返來睇多次啦
點會。私家用靚藥,政府用雜牌子藥。我朋友做藥廠,你話你唔怕個小病都dum一,二個星期就去政府睇啦

creambb  同意  發表於 14-1-17 23:33

男爵府

其他藥我唔知,如果普通傷風感冒,我覺得政府ok。因為就算私家開藥,都只係減輕你既不適,要靠你好好休息感冒先會好架。所以我覺得政府ok

男爵府

政府門診咋到無朋友,睇幾轉都唔好,由普通咳變氣管炎,咳到我屎,睇一次私家好返哂

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+JoannaD+於+14-01-17+發表政

原帖由 belgiumchoco 於 14-01-17 發表
點會。私家用靚藥,政府用雜牌子藥。我朋友做藥廠,你話你唔怕個小病都dum一,二個星期就去政府睇啦

...
我同事做過政府醫院,佢話政府小轉新藥

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+JoannaD+於+14-01-17+發表政

原帖由 belgiumchoco 於 14-01-17 發表

...
唔可以咁講,始終藥都係人夾人,我同d仔睇幾貴私家都唔好,反而睇政府好,政府都可要求轉藥的。
小朋友睇都有幾款唔同藥水可轉了。

珍珠宮

門診個電話,係打得通,但好快full.。時間又無得揀,好易撞你明日睇物理治療的時間

侯爵府

BK Milk勳章

...
我朋友係西藥行街
sale西醫

水晶宮

...
我自己早排心口痛胸膜炎吃過一隻藥,之後問做政府診所醫生嘅家人,佢話有啲貴藥政府無,我吃果隻便是其一。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

伯爵府

Yubi.T 發表於 14-1-17 18:21
我試過病足1星期,日日去睇街症(為咗攞病假), 日日都係果款抗組織胺(收鼻水抗敏感藥), 食咗只係眼瞓,唔會 ...
但係睇街症好難攞病假
上次睇佢最多比到診紙唔願意比病假紙

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:Yubi.T+發表於+14-1-17+18:21+我試過

原帖由 pandaforever 於 14-01-17 發表
但係睇街症好難攞病假
上次睇佢最多比到診紙唔願意比病假紙
所以未退燒,一日一日咁去睇,攞一日病假,好彩唔洗錢

pandaforever  oh ic, 咁有唔同  發表於 14-1-17 20:39
全力支持捐血行動~

珊瑚宮

引用:政府門診咋到無朋友,睇幾轉都唔好,由普通

原帖由 POP135HK 於 14-01-17 發表
政府門診咋到無朋友,睇幾轉都唔好,由普通咳變氣管炎,咳到我屎,睇一次私家好返哂

...
我有次燒咗4日後,日日去睇都只得1日病假,結果攪到肺炎

全力支持捐血行動~

首頁

尾頁

跳至