懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

自從大肚後期,我就一直比便秘,痔瘡困擾住我其實應該吾系便秘,我系因為痔瘡而吾敢去廁所
宜家36w,初初粒痔瘡好似1粒米甘細,吾痛亦流血,算系吾影響
但後期就次次去完大都發脹到5豪子甘大
仲要宜家有2粒大好似5豪子大
2粒細,1豪子甘大
次次去完都痛到行吾到,要訓床1日半先行到
醫生開d藥膏已經無用
就系甘,如果我日日去廁所就日日痛,所以我日日有都吾敢去甘密
今日我已經第5日無去廁所
5日前柯完休息佐2日,之後有便意但吾太急,我又吾敢去,我唸住等到好急好急先去
點知等等下就吾急,結果我又無去到
於是我又食綠豆沙,西梅汁,芝麻糊,大蕉,火龍果,核桃糊,又勁飲水
但都無得去,點算?仲有咩辦法可以通便,令d便便吾好甘大條,軟d,最好好似肚柯甘嗰種啦希望d便便希d粒痔瘡無甘痛到生嗰震我真系驚我會因為驚d痔瘡生吾出
生仔我都吾驚,因為痛極最多幾十個中,但d痔瘡…慢性折磨
又驚生完到時d痔瘡痛到我行吾到,臭吾到bb,因為我坐月得自己一個
我無屋企人,99亦吾會幫手
我真系比d痔瘡折磨到幾次都想去跳樓死
當然只系我嗰刻好痛先會甘唸,實際行動又吾會嘅

大宅

回覆:Maktong 的帖子

你順產定開刀

大宅

飲多d 奶 蕃薯

大宅

回覆 mrandmrshappy 的帖子

順產啊

大宅

回覆 paopaofish831 的帖子

奶,番薯,試過都系吾得

大宅

引用:自從大肚後期,我就一直比便秘,痔瘡困擾住

原帖由 Maktong 於 14-02-28 發表
自從大肚後期,我就一直比便秘,痔瘡困擾住我其實應該吾系便秘,我系因為痔瘡而吾敢去廁所
宜家36w,初初粒 ...
可以叫醫生開通便藥水呀

別墅

飲西梅汁,
一日3餐都飲一杯
你試吓咁樣得唔得?!
飲到d大便如果太水先減份量。

大宅

回覆 esuperbaby 的帖子

醫生開佐橙粉,但都無用醫生都話無野幫到我,話生完會好d

ChoiLeung  飲橙粉係會另大便吸收水份,從而令到大便大舊D,容易有便意,如果你係怕疴而錯過便意,D大便會更乾更硬,庤瘡只會更嚴重!  發表於 14-2-28 22:23

子爵府

BK Milk勳章

你試下一起身食2個奇2果,我以前都好似你咁,如果有日無食第日便便好硬!不過我會食多幾個,每日約3-4個!之後去便便就無問題!但有d人話空肚食就無咁好,我諗呢d見人見智啦,希望幫到你

男爵府

回覆:好辛苦,慢性折磨真系逼到我想死

唔可以唔去,如果係咁,你更加要去!最好依家叫醫生睇下可以點幫你!
如果順產,生完後,因為痔瘡會坐唔到!我生完後,粒瘡勁大粒!係醫院時真係唔敢去大,因為每次都會好痛

大宅

回覆 winniehoho 的帖子

我就系甘朝早空肚鹽水一杯,醫生教
然後我自己再飲多杯西梅汁
跟住餐後又一杯
我一杯吾止250ml
但都無用

大宅

回覆 ChauBo 的帖子

好啊,我試下

大宅

快d問醫生解決佢啦。。唔係生個陣同生完後點頂。。我冇生倉。。有傷口。。生完都拐下拐下

大宅

回覆 SiciLee 的帖子

甘你d痔瘡生完幾多日先好翻啊?系咪痛到行吾到啊?
你生完幾耐先去便便啊?
吾好意思問多佐,因為我太驚,想有個心理準備

大宅

回覆 mrandmrshappy 的帖子

醫生問乜都答我,「正常嫁,你宜家大肚啊嘛,荷爾蒙改變所以會甘,系會差d嫁啦,生完啦,生完會好d」距開比我d藥,我話無效,距就會話「系得呢d啦,無辦法你宜家大肚,你要吾要啊?」

大宅

聽到咁。。真係好灰

男爵府

我宜家都係36周,又係有痔瘡呀,不過情況還好。我覺得有痔瘡,就更加要豁出去唔好怕痛唔去便便。你每日都要定時定候去廁所清貨,咁便便先會軟熟,痾出嚟唔會痛。如果你谷埋谷埋咁多日,真係食乜都無用,舊便便再多水再軟熟,係你條大腸咁多日,乜水都吸乾啦,點會唔硬唔痛死你呀?! 我前排唔知咩原因又係有一兩日無便意去唔出,粒痔瘡又走左出嚟。後來我唔理咁多,日日都逼自己去清貨,少少都好呀,恢復番日日去便便的習慣。初頭清舊貨時便便都係硬的,有少少流血,但今日終於自然有便意,便便好軟熟,粒痔瘡亦都無再谷出嚟。我好明白去便便谷埋粒嘢出嚟有多痛架。呀,你都可以試下收縮肛門,聽講可以幫助收縮粒痔瘡,二來我覺得咁樣可以向條腸施壓,刺激便意的。

洋房

回覆:好辛苦,慢性折磨真系逼到我想死

1.早餐午餐可以正常
2.下午茶要水果(火龍果)最女子
3.兩到三小時後要吃菜(走油)
4.到夜晚果餐都係要以菜為主,以魚做配合,豬肉盡減
你試下甘睇下得唔得

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你有便意就去痾啦, 忍咪仲衰.

我舊年都係咁. 痾石仔, 有痔瘡, 超痛苦, 我生仔唔駛用止痛都捱得住, 之後有次去便便後就痛到食止痛藥.

我個物理治療師知我痾石仔, 直頭用難以置信既眼神咁望住我 (一粒粒石仔係最嚴重果種), 我唔好意思咪話有時係第二級 (痴埋一串既石仔)... 佢話要一日飲足2公升水 (計埋湯, 生果等) , 要多食生果同埋大大舊果種粗粒麥皮, 食完野冇便意都好要去廁所坐一陣, 去大便時要寒背.

第一胎時睇醫生, 佢教用手順時針咁搓肚, 去到個肚既左下角時要輕輕按入去. 我果陣見肚, 咪可以咁做.

我產後頭幾次去大大係好痛苦, 之後就好番d. 我記得我生b 前有個post, 有jm 話佢無計可拖唯有用手指去挖, 超辛苦. .

男爵府

我都係好似你咁大粒..仲要3粒..但又唔係好痛喎..
每次沖涼我就用手指推返入去..咁就唔痛架啦..

首頁
12345...6

尾頁

跳至