烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位JM...我未用過LC既產品....想買個媽咪锅, 但唔知買26CM定30CM好....因為我表姐係美國...所以會係美國買完寄給我...所以不可以換貨...我想當"鑊"用...你地用開咩SIZE???我有STAUB既18同24...THX各位JM...

翡翠宮

大廚勳章

wing_0413 發表於 14-5-20 20:43
各位JM...我未用過LC既產品....想買個媽咪锅, 但唔知買26CM定30CM好....因為我表姐係美國...所以會係美國買 ...
LC 媽咪好似無 30,有 32
如果你已有 staub 18/24,可以考慮買32 媽咪當鑊用。

wing_0413  Le Creuset Rosemary Buffet Casserole 30cm
呢個係咪媽咪锅?唔知我有無講錯~  發表於 14-5-20 20:50

男爵府

我想知LC鍋的CM係咪圓的直徑?定係底的直徑???

翡翠宮

大廚勳章

wing_0413 發表於 14-5-20 20:43
Le Creuset Rosemary Buffet Casserole 30cm
呢個係咪媽咪锅?唔知我有無講錯~ 發表於 半小時前
呢個係 buffet 淺鍋,
呢隻先係媽咪鍋 :

媽咪鍋

子爵府

引用:我想知LC鍋的CM係咪圓的直徑

原帖由 wing_0413 於 14-05-20 發表
我想知LC鍋的CM係咪圓的直徑?定係底的直徑???
係個煲口既直徑

wing_0413  THX...咁即係30CM都唔係好大咋喎!???  發表於 14-5-20 21:46

男爵府

回覆 tp168 的帖子

O....咁我講錯了~~我係想講淺鍋~~~

別墅

wing_0413 發表於 14-5-20 21:46
回覆 tp168 的帖子

O....咁我講錯了~~我係想講淺鍋~~~
淺鍋 buffet 我見多人用26cm, 我自己用緊 22cm

男爵府

回覆 hystericg7 的帖子

其實26CM有幾大??我朋友有30CM, 佢話好大, 叫我唔好買...但我唔知實際係有幾大...如果就咁睇尺, 30CM都唔係好大咋喎, (因為門市好遠, 我睇唔到實物)

男爵府

https://www.youtube.com/watch?v=9UVcEiS-Tbw

片中的是不是30CM??

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆:LC媽咪锅

30 buffet當大平底鑊?媽咪鍋高身好多,似中式鑊。用途不一樣。26媽咪炒菜無咁方便,二人家庭就可以考慮。buffet黑裡小,媽咪當鑊一般會買黑𥚃

wing_0413  又學到野...THX~~~~我平時用開平底鑊的...30CM真係好大???  發表於 14-5-21 13:27
work hard PLAY hard

子爵府

引用:回覆 hystericg7 的帖子其實26CM有幾大

原帖由 wing_0413 於 14-05-21 發表

其實26CM有幾大??我朋友有30CM, 佢話好大, 叫我唔好買...但我唔知實際係有幾大... ...
我建議你去一去門市睇下,憑空想像其實好難,人人既標準唔同,我覺得26都好大,愛用22,但有朋友就要30先夠用。最岩自己既一定係親身去睇過量過先知。咁貴買個煲,我覺得出一次門市唔過份,睇岩先買

wing_0413  THX~  發表於 14-5-21 15:16
hystericg7    發表於 14-5-21 14:30

翡翠宮

大廚勳章

wing_0413 發表於 14-5-21 12:52

其實26CM有幾大??我朋友有30CM, 佢話好大, 叫我唔好買...但我唔知實際係有幾大... ...
買煲大細,睇自己需要,每個家庭需要都唔同嘛,所以自己去門市睇下最好!
我自己用 26 buffet, 我用黎無水蒸魚多,平時都係食開呢類 size 嘅魚。

wing_0413  THX~  發表於 14-5-21 15:17

子爵府

引用:回覆 hystericg7 的帖子其實26CM有幾大

原帖由 wing_0413 於 14-05-21 發表

我用30buffet做water bath焗bread pudding. 30 buffet真有份量,我寧願煮完“不”落另一個碟上菜,也見過有人用佢打边爐。

wing_0413  26CM係原個上枱??我都係諗住轉上碟..  發表於 14-5-21 15:18

別墅

momo01 發表於 14-5-21 13:27
我建議你去一去門市睇下,憑空想像其實好難,人人既標準唔同,我覺得26都好大,愛用22,但有朋友就要30先夠 ...
AGREE, 大小其實真係睇你點用法, 我蒸魚時就覺得22CM 細, 蒸排骨, 炒滑蛋, 煮兩人RISOTTO 又覺得22CM FIT, 所以真係睇你家庭需要

wing_0413  THX~~  發表於 14-5-21 15:18

男爵府

多謝各位意見...因為只得呢幾日可以確定要咩SIZE, 但我有小朋友要湊..好難出到去..我一家三口用的...我有用28CM平底鑊炒野...但炒飯就真係唔係好夠用..

我想買呢個片中的SIZE....想問下片中係咩SIZE???
https://www.youtube.com/watch?v=9UVcEiS-Tbw

公爵府

熱血金章 畀面勳章

當"鑊"用梗係大D好D

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

wing_0413 發表於 14-5-21 15:15
多謝各位意見...因為只得呢幾日可以確定要咩SIZE, 但我有小朋友要湊..好難出到去..我一家三口用的... ...
炒野BUFFET會否不夠高?

wing_0413  我好少用鑊....><  發表於 14-5-21 16:53
work hard PLAY hard

別墅

wing_0413 發表於 14-5-21 15:15
多謝各位意見...因為只得呢幾日可以確定要咩SIZE, 但我有小朋友要湊..好難出到去..我一家三口用的... ...
如果係用黎炒野, 應該買媽咪鍋 (聽人講媽咪鍋32CM好用, 26CM會有一點細), 佢個形狀都比較適合炒, Buffet淺身最多係煎下野, 用來蒸煮比較合理
段片係26CM Buffet >> 材料(4〜6人分/ビュッフェ・キャセロール26cm使用)

男爵府

我好少用鑊嫁..用慣了煎PEN...所以想買隻襟用D黎用咋...原來片中係26CM嫁喇~都好大隻下....咁我都係轉買26CM好了....因為我想要佢個個SIZE^^ THX~~~

子爵府

引用:Quote:wing_0413 發表於 14-5-21 15:15 多

原帖由 hystericg7 於 14-05-21 發表
如果係用黎炒野, 應該買媽咪鍋 (聽人講媽咪鍋32CM好用, 26CM會有一點細), 佢個形狀都比較適合炒, Buffet淺 ...
冇錯,我就係用32媽咪

首頁

尾頁

跳至