婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說初初有左,我就諗住生左之後比人湊,所以到我八個幾月既時候已經約d湊bb既阿e出黎見面,點知阿99又話佢又去幫下眼。見完就話呢個阿e點點點個個阿e點點點,無個合佢心水。呢個時候99就同我媽講不如襯家你幫手湊啦,自己人湊點都會好d,又話佢份工係散工唔係日日返,可以一星期幫手湊1、2日,我阿媽一時心軟就應承左99。

而家我個囝囝都三歲,我媽要99幫手湊既次數真係唔多,一年先叫佢幫手湊三、四次,第一年叫佢佢都會湊。但第二年開始,叫佢幫手湊佢一係就話要返工,一係話就話有野做唔得閒。有次早成個幾月前同佢講我阿媽去旅行(五日),問佢得唔得閒湊囝囝,如果請唔到咁多日假就我請假湊三日佢湊兩日。點知99就發忟憎咁話你阿媽成日都去旅行,仲要係平日日子去,大時大節你地放假又唔去,次次都係咁。我好聲好氣同99講,唔係得我阿媽一個去,係一大班朋友一齊去,C9去旅行緊係選d個個就到既平日去啦,價錢平d嗎,咁你得唔得丫~~佢就一句”突”落黎話’我唔洗做丫~~’,我即時無聲出。到左我阿媽去旅行個幾日,我見佢都唔係日日返,仲有時間去打麻雀,自此之後我就開始討厭99。有時我媽想放假一、二日我就自己請大假自己湊,多既(五日)就請三日,再請我妹幫手湊。費時再比機會99講三講四。

姑仔好早就搬出去,一個月會返黎一、二次,99知姑仔返黎個日多數唔返工或者返半日,下午就去買料煲湯或者炆定d肉丫買定d海鮮等個女攞返屋企食。而99知姑仔返,好多時都會通知都無聲,直接走去我阿媽屋企度接囝囝走,唔理我囝囝訓緊都好食緊野都好,都要佢即時走。有時佢見囝囝唔跟佢走,佢就唔理囝囝喊都要抱起佢就走。之後我阿媽會打電話通知我,我聽到真係好忟憎。返到屋企我同c6講99去接囝囝可唔可以打個電話通知下,個度係我阿媽屋企唔係佢屋企,唔好下下佢想點就點。呻下,心情都好返d~~~

伯爵府

嘩, 真係當姑仔面直接爆你99啦, 駛乜俾面佢呀, 去人地屋企不問自取咁無禮貌~~~~

又要嫌三嫌四EE唔好, 又要唔鐘意女家亞婆放假, 但自己又唔肯湊, 係姑仔放假至扮哂野抱返去玩!!

個小朋友唔係你99架, 你99要玩咪玩姑仔個個囉, 再唔係玩自己個個(你C6)

水晶宮

佢唔係幫手湊就唔好俾佢搶走個仔啦! 仲要瞓緊食緊野都照抱走咁pk

複式洋房

回覆:自私的99(有點長)

哇…好無賴wo

男爵府

好惡心既99
做人,5好難为自己

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主:人善比人欺架, 為佐你個B & 你媽咪, 下次再係咁, 你記得要硬D同佢&你C6講: 我媽果度唔係托兒所, 唔係話來就來架, 如果到時辣HING我媽唔幫手湊, 後果由佢負責

別墅

回覆 小肥楊 的帖子

我都同我媽講,下次99唔事先話過黎湊囝囝既話就唔好開門比佢,黎到門口先打電話就扮聽唔到電話响~~

男爵府

睇完晒, 想問下樓主C6去左邊? 同99對話梗係留比C6啦, 既然佢都唔會湊孫, 下次都唔洗求佢, 慳返啖氣好過啦~ 叫你阿媽下次99上黎扮無人係屋企, 唔好開門~

別墅

我99同大多數既99都一樣,心中只有佢自己,佢講既野就係聖旨,我地講既就係廢話~鐘意就當你存在(因為要你做野),唔鐘意就當你透明、黑面~~仲成日單單打打~~雖然差唔多日日都見(一齊食晚飯但各自修行),但起碼唔係同住。我同c6講左唔理將來有乜事都好都唔會同99同住,係既話就你同佢住,我同囝囝返我阿媽度住~~

男爵府

畀面勳章

嘩,俾我實爆

nkm11  +1  發表於 14-7-15 17:34

大宅

痴線,俾我實反面!一定鬧爆佢!

大宅

熱血勳章 畀面勳章

引用:痴線,俾我實反面!一定鬧爆佢!

原帖由 caka0214 於 14-07-15 發表
痴線,俾我實反面!一定鬧爆佢!
x2

唔係吓吓99想點就點囉!

複式洋房

我會當面同講清楚
有時真係相處好同住難

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 vickyleung611 的帖子

點解姑仔反就接孫走 玩具咩?不過你叫99幫手湊 不如自己湊 一年幾次姐

伯爵府

引用:話說初初有左,我就諗住生左之後比人湊,所

原帖由 vickyleung611 於 14-07-15 發表
話說初初有左,我就諗住生左之後比人湊,所以到我八個幾月既時候已經約d湊bb既阿e出黎見面,點知阿99又話佢 ...
下次叫妳媽唔好開門俾妳99

大宅

一定爆罵佢,當正阿媽是工人。

複式洋房

引用:話說初初有左,我就諗住生左之後比人湊,所

原帖由 vickyleung611 於 14-07-15 發表
話說初初有左,我就諗住生左之後比人湊,所以到我八個幾月既時候已經約d湊bb既阿e出黎見面,點知阿99又話佢 ...
比我都會爆佢,當我媽工人咩~

大宅

比我一次都忍唔到囉。

當自己阿媽係咩呀。

你應該叫你老公出聲。

無理由講都唔同佢講。

我尊重老人家。但都有底線。

咩都得。攪到我屋企人同個仔就咩都唔駛傾。

禁止訪問

大宅

引用:搵返姨姨揍啦始終老人家年紀漸大揍小朋友會

原帖由 ky0416 於 14-07-16 發表
搵返姨姨揍啦
始終老人家年紀漸大
揍小朋友會越嚟越吃力
係囉,點解你唔搵返ee湊?明知你99比個局扇你媽,你做女既都可以出手改變咖~

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

首頁

尾頁

跳至