夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

如果你同bf 人工相約, 但佢一個仙都儲唔到, 而你儲佐廿萬,
你肯唔肯出晒錢去擺酒?

子爵府

如果佢份糧係好多地方要洗 (如養屋企, 供樓等等) 搞到佢真係少少都儲唔到的話, 否則, 我唔會, 連結婚對象都要考慮清楚tim...

等待驗證會員

佢無買樓....只係每月俾幾千蚊阿爸阿媽....

大宅

如果可以梗係要佢出埋一份啦,除非你一d都唔介意啦,但你上得黎問意見,應該都有少少介意,right?
如果佢係唔識儲錢的人,可試下定期儲蓄計劃戶口轉帳,或低息稅貸轉帳還款…
我bf人工好少,無乜錢可以儲,即使佢情可原,但樣樣野都我出錢,又久唔久問我借,始終令我好唔開心。
何況你bf收入同你差唔多,點解要你畀晒?結婚佢無份架咩?如果係我,以後心裡一定有條刺。

等待驗證會員

其實唔係我, 係我表妹。
表妹有迫佢, 但只儲了少少,儲了半年,才得一萬.....

個廿萬係表妹好慳咁儲....我覺得佢要出晒,好慘。我自己就覺得個男人好無誠意.....

別墅

原文章由 claudialuk 於 07-12-8 18:51 發表
其實唔係我, 係我表妹。
表妹有迫佢, 但只儲了少少,儲了半年,才得一萬.....

個廿萬係表妹好慳咁儲....我覺得佢要出晒,好慘。我自己就覺得個男人好無誠意..... ...

我家姐當日結婚咪又係佢一個人出晒D錢,我而家成日都話係我姐夫嫁俾我家姐添.如果你表妹個老公,連呢D自尊都可以唔要的話,而你表妹又好愛佢,貼埋錢嫁佢都願,咪冇所謂囉

等待驗證會員

如果佢真係無所謂, 一個願打一個願捱, 我係外人,我都唔會理....
但佢又成日呻, 話佢又唔聽....

我只係八卦想知, 如果你地又肯唔肯?

我可能對擺酒唔渴求, 重覺得幾煩....所以, 我一定唔制, 重覺得好傻,要要拎晒自己辛苦儲黎既錢用黎擺酒....甚至第日婚後搬屋,都係佢自己一個出晒錢.....個男人好像咩都唔關佢事咁....唉...睇見就把幾火....

原文章由 ezam 於 07-12-8 19:11 發表

我家姐當日結婚咪又係佢一個人出晒D錢,我而家成日都話係我姐夫嫁俾我家姐添.如果你表妹個老公,連呢D自尊都可以唔要的話,而你表妹又好愛佢,貼埋錢嫁佢都願,咪冇所謂囉 ...

[ 本文章最後由 claudialuk 於 07-12-8 19:28 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得如果個男既有誠意, 自己死慳死抵都會儲啦, 我老公就係咁啦, 果陣我有d積蓄, 我老公無既, 佢要供樓、水電媒乜都包晒, 到講結婚, 我屋企要求點都擺幾圍, 結果我出d錢, 佢儲左幾個月就OK啦, 我老豆見佢都幾乖, 收完少少禮金, 仲買番條有凸既金鍊送俾佢... 所以我覺得係講誠意既, even搵得少錢!!
但求順利  

等待驗證會員

AGREE!
如果個男人搵得少, 或者自己屋企有好多支出, 我都覺得可以理解....
但佢總有好多藉口唔儲錢.....
甚至唔想搬出黎住, 希望個老婆同6299一齊住.....

原文章由 paklok 於 07-12-8 19:48 發表
我覺得如果個男既有誠意, 自己死慳死抵都會儲啦, 我老公就係咁啦, 果陣我有d積蓄, 我老公無既, 佢要供樓、水電媒乜都包晒, 到講結婚, 我屋企要求點都擺幾圍, 結果我出d錢, 佢儲左幾個月就OK啦, 我老豆見佢都幾乖, 收 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 claudialuk 於 07-12-8 07:52 PM 發表
AGREE!
如果個男人搵得少, 或者自己屋企有好多支出, 我都覺得可以理解....
但佢總有好多藉口唔儲錢.....
甚至唔想搬出黎住, 希望個老婆同6299一齊住.....

...

嘩....咪制添呀!咁搞法咪成世都唔駛旨意買樓?
到時你表妹頂唔順佢男家d人,唔通到時又自己貼錢出黎買樓
or租屋喇喎?
佢男朋友咁既情況,俾著我就唔會拎晒自己辛辛苦苦儲d錢出黎結婚擺酒喇
佢又多多藉口唔儲錢,第時結左婚既生活咪仲難過....仲要對住佢老爺奶奶
叫你表妹好好諗清楚把啦~

別墅

原文章由 claudialuk 於 07-12-8 19:27 發表
如果佢真係無所謂, 一個願打一個願捱, 我係外人,我都唔會理....
但佢又成日呻, 話佢又唔聽....

我只係八卦想知, 如果你地又肯唔肯?

我可能對擺酒唔渴求, 重覺得幾煩....所以, 我一定唔制, 重覺得好傻,要要拎晒自 ...

女人係咁架啦,又要怨又要做

如果假設係我,我都唔知架,如果當時係好鬼鍾意個男人,可能都會架,不過當然事後一定會怨囉

禁止訪問

等待驗證會員

唉....我表妹個傻妹自己出晒錢, 但佢屋人/朋友唔知架~個個都以為佢BF 出 / 以為AA ....佢唔敢同人講....

翡翠宮

oh...if she insisit to do so, better confirm that all ''gift money'' will belongs to her..
wish her luck la~

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一定冇可能 要我出錢去嫁
係佢"草"我定我"草"佢呀

珍珠宮

呢個問題, 其實大家心裏都有一致的答案....叫你表妹米咁傻啦~ 嫁錯郎就一世架啦~~

子爵府

好媽媽勳章

其實係人結婚都想攞酒...但係如果無錢攞酒...可以大家食餐飯...

[url=http://lilypie.com][img]

等待驗證會員

最慘係我表妹佢又好想大搞! 覺得結婚一定要擺酒.....而擺酒又一定要好好睇睇!
另外, 結婚呢樣野,亦係佢自己提出既....咁佢BF 咪就話「好~都差不多要結婚了」但講就識講, 落實做, 又唔見佢儲錢....我表妹迫佐佢好耐, 要講到分手, 佢至肯落實儲了1萬。

大宅

結婚出錢事小,婚後生活事大,一個咁無計劃又無責任ge男人,係唔係能夠付託終生呢?咁個男人係咪打算婚後仍舊一個仙都唔儲,仲要靠屋企呢?(因佢諗住回家同6299住)

等待驗證會員

佢講得好好聽, 佢唔係靠佢企, 反而係正正因為要養阿爸阿媽...所以唔可以搬出去住, 唔可以買樓, 因為俾佐錢屋企,就無錢同老婆搬走, 無錢俾家用。反正屋企有地方, 就要老婆同6299住咯!

原文章由 eeyore0511 於 07-12-8 23:56 發表
結婚出錢事小,婚後生活事大,一個咁無計劃又無責任ge男人,係唔係能夠付託終生呢?咁個男人係咪打算婚後仍舊一個仙都唔儲,仲要靠屋企呢?(因佢諗住回家同6299住) ...

首頁

尾頁

跳至