論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想用支票出糧,除了要早一天比票佢(因為係劃線), 還有什麼地方要注意?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

npMaMa 發表於 14-10-6 10:33
想用支票出糧,除了要早一天比票佢(因為係劃線), 還有什麼地方要注意?
你諗住用劃線支票? 咁佢要有銀行戶口先可以兌現喎? 仲唔可以即時攞錢.....
不如開寫咗名的現金票啦....

大宅

chan803 發表於 14-10-6 11:00
你諗住用劃線支票? 咁佢要有銀行戶口先可以兌現喎? 仲唔可以即時攞錢.....
不如開寫咗名的現金票啦....
...
唉, 原本我係出現金, 因頭3個月法例話佢地係要放法定無薪假, 我咪同佢講, 解釋佢知出唔足糧的原因。點知前幾日因其他問題跟佢有小吵, 佢居然話我之前一直不合理扣佢人工,好彩我有糧單, 仲寫埋出唔足糧的原因。所以我覺得要保障自己, 我怕某天佢話我迫佢簽收而又出唔足/無出糧。因此要出劃線支票(係有小小玩佢心理)。

咁劃線支票早出糧日一天比佢可以嗎?

翡翠宮

npMaMa 發表於 14-10-6 11:14
唉, 原本我係出現金, 因頭3個月法例話佢地係要放法定無薪假, 我咪同佢講, 解釋佢知出唔足糧的原因。點知前 ...
無必要早一日出....
法例係話到糧期7日內要出糧.....俾咗支票佢都算出咗糧掛?好似無話到係要即時攞到D錢

伯爵府

回覆:支票出糧

唔知咁得唔得,因為我唔想幫姐姐開戶口,如開現金票佢又要排隊拿錢,要放佢一至五排隊,咪影響幫我湊b, 仲要nb, 如果我出現金,把啲錢copy, 叫佢係上面簽收,得嗎

wahhwahh  星期六上午都可取現金   發表於 14-10-6 23:52

翡翠宮

小談心 發表於 14-10-6 11:25
唔知咁得唔得,因為我唔想幫姐姐開戶口,如開現金票佢又要排隊拿錢,要放佢一至五排隊,咪影響幫我湊b, 仲 ...
我覺得無...佢要屈你的話, 可以話你影完相攞返走部份都得.....
出署名支票+影相, 咁肯定張票只有佢自己可以攞到錢...到時如果佢想屈僱主出少咗糧個難度會高好多.....

針無兩頭利, 用乜方法, 都係要你自己決定...

大宅

chan803 發表於 14-10-6 11:17
無必要早一日出....
法例係話到糧期7日內要出糧.....俾咗支票佢都算出咗糧掛?好似無話到係要即時攞到D錢:qu ...
明白, 唔該!

伯爵府

引用:Quote:小談心 發表於 14-10-6 11:25 唔知咁

原帖由 chan803 於 14-10-06 發表
我覺得無...佢要屈你的話, 可以話你影完相攞返走部份都得.....
出署名支票+影相, 咁肯定張票只有佢自己可以 ...
如果佢話我影完相拿走佢d錢,佢一樣可以話支票兌現後我拿回她的錢。
唉…想保障自己都咁難

翡翠宮

小談心 發表於 14-10-6 11:42
如果佢話我影完相拿走佢d錢,佢一樣可以話支票兌現後我拿回她的錢。
唉…想保障自己都咁難
兩者的難度唔同呀ma...現金出糧係在你家中, 相又係你影. 你點證明影完相D錢係完整咁交咗俾外傭呢?

你諗下, 支票兌現只能在銀行發生, 除非係你一齊同佢去兌現, 之後直接攞咗部份錢走.... 否則外傭攞咗錢, 佢點用都得, 佢點證明佢有將D錢交俾僱主?

如果唔係佢自願, 僱主點可能由佢手中將佢由銀行攞返來的錢攞走呢? 佢點都要證明, 佢點樣將錢交返俾你掛? 如果咁都告得入, 咁個官應該要講下用必方法先可以證明僱主係有出足糧囉....

大宅

想問下有無人會帶工人開銀行户口?thanks

伯爵府

引用:想問下有無人會帶工人開銀行户口?thanks

原帖由 Fioneriklam 於 14-10-06 發表
想問下有無人會帶工人開銀行户口?thanks
我agent就係叫我唔好開戶口比工人,免得佢收銀行信, 雖然佢要借錢passport 已得,但少一個途徑點都好d. Agent建議我開人名非劃死支票,由佢排隊

Fioneriklam  Thanks  發表於 14-10-6 12:31

子爵府

BK Milk勳章

回覆 小談心 的帖子

我唔知點解AGENT唔想你工人開戶口.要借錢, 據知用身分證及合約就可以.
同埋銀行信都唔代表佢借錢

我就一定要佢開戶口, 出糧用劃線支票.

雖然要去兩次銀行先攞到錢, 但起碼冇得屈你冇出糧啦.

男爵府

咁點解唔直接過數俾佢,可以排少一次對又有record?

不過我都係出現金,屋企ip cam錄video同要佢簽收

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

我姐姐有開戶口,我個個月網上轉賬俾佢,佢有提款卡,落樓下就可以㩒機,使鬼嘥時間去銀行排隊,我坐係屋企都可以出糧俾佢。

男爵府

我1X年來都出現金,3個工人也冇事

男爵府

我都係出現金票比工人喎,你支票戶口會有紀錄嘛!銀行都會有啦……

複式洋房

其實如果去支票所屬銀行係可以即時提款的(eg 用恒生銀行支票去恒生銀行提款)
不過記得帶身分證或護照, 可以的話用一些冷門銀行更好, 因為唔使點排隊

男爵府

引用:我姐姐有開戶口,我個個月網上轉賬俾佢,佢

原帖由 5R2H 於 14-10-06 發表
我姐姐有開戶口,我個個月網上轉賬俾佢,佢有提款卡,落樓下就可以㩒機,使鬼嘥時間去銀行排隊,我坐係屋企 ...
請教邊間銀行可以做工人戶口?有冇最低存款要求?另網上過數,要唔要工人簽收?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 5R2H 於 14-10-06 發表我姐姐

原帖由 macvn123 於 14-10-07 發表
請教邊間銀行可以做工人戶口?有冇最低存款要求?另網上過數,要唔要工人簽收?

...
姐姐開中銀, 3年前開冇最低存款要求, 現在不知會否有變, 可以問清楚先開
近半年我都冇要工人簽收糧單, 我有晒銀行紀録, 冇乜理據會話欠薪, 大家關係良好

不過新工人就建議要簽收做足先

大宅

回覆:小談心 的帖子

開戶口。佢無信箱鎖匙架。明唔明。

首頁

尾頁

跳至