嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請不要隨便比開奶茶給小朋友飲, 因為我99話小朋友熱氣就要飲d開奶茶, 我見好多人都係咁比小朋友飲, 咪係幾十年老字號的藥房買, 個仔由歲幾開始飲, 就出問題, 我個仔成日叫肚痛, 有時痛到好辛苦, 每次都係搽油及用手焗一陣就無事, 我已經同佢睇過好多個醫生, 都查唔出咩原因.
直至2歲幾, 有次我同佢老師講起呢個問題, 佢問我有無經中醫開, 我話無架, 係老字號藥房買咋, 佢話開奶茶唔可以亂飲, 老師本身係唔睇西醫(因為西藥好散), 只睇中醫. 我就叫佢介紹個中醫比我.

好彩睇左呢個中醫師, 佢話開奶茶裹面有一隻叫"羚角絲(白色一條條絲咁)", 如果係真就無問題, 但現在好多店舖因價錢而會用"牛角絲"代替, "牛角絲"係好毒, 所以小朋友食左會肚痛. 中醫師話羚角絲好細包都已經賣$60, 一般開奶茶都係賣$10-15包, 大家自己諗下有咩問題. 我無再比開奶茶個仔飲同埋飲左2次中醫開既藥就無叫過肚痛喇. 之前有時一日叫幾次痛, 有時幾日叫一次, 而家停左開奶茶大約5個月都無肚痛.

我問醫師點解以前d人個個都係咁飲又無問題, 佢話以前個代無人會咁做, 而家後生一輩已經唔係咁喇. 我真係唔明而家d人為左賺錢, 咩都做得出, 仲話係幾十年老字號, d野係比人食架:cry: . 而家諗起之前比佢飲開奶茶就好似慢性毒藥咁.

如果有小朋友都有肚痛又有飲開奶茶就要留意下, 希望幫到大家.

[ 本文章最後由 子俊寶寶 於 08-2-22 16:22 編輯 ]

伯爵府

Thanks for yr sharing~

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個仔以前都有飲呀!好彩無事,而家我都唔會比個女飲咯~

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

TKS!
我初時都想俾開奶茶個女飲, 回知我阿爸罵我, 話D藥材舖買既成份係咪真既, 唔好亂飲, 之後只係一直煲生熟意米水俾個女飲, 效果唔錯, 又放心, 估唔到真係有D假既開奶茶。

複式洋房

我bb依家兩個月大,我阿媽又催我比開奶茶比bb飲!好煩!
請問你話個間老字號係邊間呀?我怕我比bb飲咗都唔知!

大宅

我亞仔4個月大開始飲開奶茶,我係余仁生買的,
大約$20.00一包,不過我見D開奶茶冇羚角絲!

洋房

原文章由 Chunmother 於 08-2-22 18:24 發表
我亞仔4個月大開始飲開奶茶,我係余仁生買的,
大約$20.00一包,不過我見D開奶茶冇羚角絲!

多謝分享! 我阿女兩個月大,奶奶已經催我俾開奶茶,而家大條道理拒絕佢la!真係唔該哂!

大宅

我已經pm你喇. :)

原文章由 fionchau 於 08-2-22 17:36 發表
我bb依家兩個月大,我阿媽又催我比開奶茶比bb飲!好煩!
請問你話個間老字號係邊間呀?我怕我比bb飲咗都唔知!

大宅

其實唔係間間中藥店都會有問題, 我只是想大家留意下, 特別是白色一條條好似絲的物體, 我睇到羚羊絲同牛角絲都唔知道有咩分別, 如果發現有, 最好問下可信既中醫師才好食.

我唔想其他小朋友好似我個仔咁樣, 食左年幾咁毒既野先知道.

[ 本文章最後由 子俊寶寶 於 08-2-22 21:05 編輯 ]

大宅

我個仔都有飲開奶茶,你可唔可以pm比我邊暑咁衰,啞b未識講嘢,
痛到死死吓都唔識話比媽咪聽 ,
幾可憐呀,d人真係無良心:;pppp:
你個中醫好唔好呀,可唔可以pm比我,睇吓近唔近我,
唔該晒
原文章由 子俊寶寶 於 08-2-22 21:01 發表
其實唔係間間中藥店都會有問題, 我只是想大家留意下, 特別是白色一條條好似絲的物體, 我睇到羚羊絲同牛角絲都唔知道有咩分別, 如果發現有, 最好問下可信既中醫師才好食.

我唔想其他小朋友好似我個仔咁樣, 食左年幾 ...

大宅

已經pm你.

原文章由 hfcsum 於 08-2-22 22:10 發表
我個仔都有飲開奶茶,你可唔可以pm比我邊暑咁衰,啞b未識講嘢,
痛到死死吓都唔識話比媽咪聽 ,
幾可憐呀,d人真係無良心:;pppp:
你個中醫好唔好呀,可唔可以pm比我,睇吓近唔近我,
唔該晒
...

別墅

原文章由 子俊寶寶 於 08-2-22 16:15 發表
請不要隨便比開奶茶給小朋友飲, 因為我99話小朋友熱氣就要飲d開奶茶, 我見好多人都係咁比小朋友飲, 咪係幾十年老字號的藥房買, 個仔由歲幾開始飲, 就出問題, 我個仔成日叫肚痛, 有時痛到好辛苦, 每次都係搽油及用手 ...

可唔可以講比我知係邊一間老字號呀?
我囝囝由6個月大都有比佢飲開奶茶,
回想起佢有好幾次飲完都叫肚痛, 當初我還以為好似我地大人咁,
飲左涼茶..清左熱有少少便意先肚痛...,
聽完你咁講, 我都好驚

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好彩我仔1次都未飲過ja

複式洋房

我比過1次亞仔飲約11個月大,唔敢再比啦.

複式洋房

我都想要你個中醫,可唔可以pm比我,thanks!

大宅

中醫師資料已pm大家.

呢位中醫的而且確好簡單直接就解決困擾我b仔年多既肚痛, 我好感激佢. 但之後我b仔有幾次傷風感冒時再睇佢, 食左幾劑藥係好左d, 但係依然未斷尾, 唔知係唔係睇中醫效果係慢d, 但係小b個老師就經常話佢好好, 有咩頭暈身慶一劑藥就攪掂, 所以夾唔夾都係睇每個人.

但係我所見, 佢都好多客, 特別是星期6,日好鬼多人. 佢每次診金一律只收$20, 好平, 你地一試無訪. 我出呢個post唔係想hardsell佢, 只係希望多d人知道開奶茶內裹有隻藥係有咁既問題 (重申一次係正既羚角絲就無問題), 其實我都唔知會唔會有d不正當既中藥店會加其他代替品, 所以大家唔好立亂買開奶茶.

[ 本文章最後由 子俊寶寶 於 08-2-24 21:11 編輯 ]

男爵府

原文章由 子俊寶寶 於 08-2-24 14:10 發表
中醫師資料已pm大家.

呢位中醫的而且確好簡單直接就解決困擾我b仔年多既肚痛, 我好感激佢. 但之後我b仔有幾次傷風感冒時再睇佢, 食左幾劑藥係好左d, 但係依然未斷尾, 唔知係唔係睇中醫效果係慢d, 但係小b個老師就經 ...

唔該pm俾我呀

我亞女滿月後都有飲開奶茶,跟住我地都懷疑佢肚痛,因為成日喊同埋放屁,所以都唔會俾佢飲住呀!!

我個包茶都有"菱角絲"~~~

男爵府

子俊寶寶

can u pm me the info of the good chinese dr.?? Thks!!

翡翠宮

首頁

尾頁

跳至