自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

請不要隨便比開奶茶給小朋友飲, 因為我99話小朋友熱氣就要飲d開奶茶, 我見好多人都係咁比小朋友飲, 咪係幾十年老字號的藥房買, 個仔由歲幾開始飲, 就出問題, 我個仔成日叫肚痛, 有時痛到好辛苦, 每次都係搽油及用手焗一陣就無事, 我已經同佢睇過好多個醫生, 都查唔出咩原因.

直至2歲幾, 有次我同佢老師講起呢個問題, 佢問我有無經中醫開, 我話無架, 係老字號藥房買咋, 佢話開奶茶唔可以亂飲, 老師本身係唔睇西醫(因為西藥好散), 只睇中醫. 我就叫佢介紹個中醫比我.

好彩睇左呢個中醫師, 佢話開奶茶裹面有一隻叫"羚角絲(白色一條條絲咁)", 如果係真就無問題, 但現在好多店舖因價錢而會用"牛角絲"代替, "牛角絲"係好毒, 所以小朋友食左會肚痛. 中醫師話羚角絲好細包都已經賣$60, 一般開奶茶都係賣$10-15包, 大家自己諗下有咩問題. 我無再比開奶茶個仔飲同埋飲左2次中醫開既藥就無叫過肚痛喇. 之前有時一日叫幾次痛, 有時幾日叫一次, 而家停左開奶茶大約5個月都無肚痛.

我問醫師點解以前d人個個都係咁飲又無問題, 佢話以前個代無人會咁做, 而家後生一輩已經唔係咁喇. 我真係唔明而家d人為左賺錢, 咩都做得出, 仲話係幾十年老字號, d野係比人食架:cry: . 而家諗起之前比佢飲開奶茶就好似慢性毒藥咁.

如果有小朋友都有肚痛又有飲開奶茶就要留意下, 希望幫到大家.

男爵府

oh my god! 咁都得!
我bb10個月, 咁可唔可以問下你醫師, 可以煲d咩令佢冇咁熱氣呢?
&佢e排出牙仔, 又飲咩可以舒服d呢?
唔該.

公爵府

原文章由 子俊寶寶 於 08-2-22 16:33 發表
請不要隨便比開奶茶給小朋友飲, 因為我99話小朋友熱氣就要飲d開奶茶, 我見好多人都係咁比小朋友飲, 咪係幾十年老字號的藥房買, 個仔由歲幾開始飲, 就出問題, 我個仔成日叫肚痛, 有時痛到好辛苦, 每次都係搽油及用手 ...

可否給我中醫名&地址&電話? 謝謝!

男爵府

請問你講個間幾十年老字號係邊間?唔會係位X堂掛? 我個女飲左幾個月啦.....

[ 本文章最後由 碟碟 於 08-2-22 18:03 編輯 ]

大宅

我成日都煲俾囝囝飲的. 我係余x生買的. 會唔會有問題呀?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.

別墅

我睇過余x生d成份,無羚角絲,應該無問題啩.

侯爵府

咁驚.... .. but 執起呢d羚角絲得唔得呢 ?
我個仔久唔久飲又冇野喎 ... 唉....
用粟米, 紅蘿白煲水算

男爵府

畀面勳章

我以為飲開… 奶茶,有問題,我朝朝都要飲奶茶,所以咪入黎睇下,原來係bb飲果d開奶茶。
呀仔細個都有飲,又可清熱又可定驚,乜而家d人咁攪法呀!無良奸商!
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

唔好意思呀, 我諗每個小朋友都會有唔同, 我唔敢代你問呀, 好似咳都有分熱/寒咳, 我唔清楚你bb情況, 驚講錯就唔好啦. :)

原文章由 joyce_baby 於 08-2-22 16:45 發表
oh my god! 咁都得!
我bb10個月, 咁可唔可以問下你醫師, 可以煲d咩令佢冇咁熱氣呢?
&佢e排出牙仔, 又飲咩可以舒服d呢?
唔該.

大宅

Fionyiu & cutienat,

我諗余x生咁大間公司應該無問題既.

原文章由 cutienat 於 08-2-22 20:48 發表
我睇過余x生d成份,無羚角絲,應該無問題啩.

伯爵府

好在d羚羊絲係我自己刨jar

大宅

你自己另外加落d開奶茶度???

其實係唔係每間中藥店既開奶茶成份都有不同架?? 如果成份唔同, 功效咪唔一樣囉??

原文章由 嵐嵐21 於 08-2-22 23:10 發表
好在d羚羊絲係我自己刨jar

伯爵府

原文章由 子俊寶寶 於 08-2-22 23:20 發表
你自己另外加落d開奶茶度???

其實係唔係每間中藥店既開奶茶成份都有不同架?? 如果成份唔同, 功效咪唔一樣囉??

係呀!

複式洋房

我都發覺每間藥材鋪買的開奶茶材料及份量都分別, 都唔知邊隻最好. 有時bb飲左會太涼, 搞到肚瀉幾日(唔係清熱果種瀉,而係瀉水), 所以我呢排俾少左佢飲. 就算飲都係飲余xx, 感覺功效好似溫和d. 當然, 睇中醫執藥應該係最穩陣.

子爵府

試下去華x堂問下 :
一只叫農本方既葯粉(蔘苓白尤散)
我囝間中腸胃唔好(啲大便散散地唔係肚痾)
飲2次就無事.....
:wave:  :wave:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

me 3

原文章由 shirley73a 於 08-2-22 22:44 發表
me 2~~

[quote]原文章由 joejoemum 於 08-2-22 22:29 發表
我以為飲開… 奶茶,有問題,我朝朝都要飲奶茶,所以咪入黎睇下,原來係bb飲果d開 ...

子爵府

以我睇開的中醫話,唔同月齡的bb/小朋友,開奶茶的份量都唔同架! 我中醫開比我仔仔個d好細包架咋! 唔似得d藥材舖買個d大大包。 仲有呀!細細bb咁本唔洗用到一扎咁多的"淡竹葉"架(即係扎起一扎個D綠色一條條個D呀)!

侯爵府

醒目開學勳章

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 joejoemum 於 08-2-22 22:29 發表
我以為飲開… 奶茶,有問題我朝朝都要飲奶茶,所以咪入黎睇下,原來係bb飲果d開奶茶。
呀仔細個都有飲,又可清熱又可定驚,乜而家d人咁攪法呀!無良奸商! ...

me 4

首頁

尾頁

跳至