嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我已經一日食六餐.每日一蛋,兩杯低脂奶,主餐自家煮有菜有肉.冇食零食.完全冇機會俾自己肚餓...
跎B至今24w,重左12磅,孖B係女.有冇tips 可以點樣幫佢地追番?定係後期先要追?

妳們將永遠活在我的心中.

別墅

引用:我已經一日食六餐.每日一蛋,兩杯低脂奶,

原帖由 ET8379 於 14-10-23 發表
我已經一日食六餐.每日一蛋,兩杯低脂奶,主餐自家煮有菜有肉.冇食零食.完全冇機會俾自己肚餓...
跎B至今24 ...
我喺龍鳳胎,由開始照 size,亞仔备方面都好她,但亞女一直都係細少少(細幾日),醫生話,女仔通常細d架喎

子爵府

引用:Quote:原帖由 ET8379 於 14-10-23 發表我已

原帖由 twinbbtwin 於 14-11-01 發表
我喺龍鳳胎,由開始照 size,亞仔备方面都好她,但亞女一直都係細少少(細幾日),醫生話,女仔通常細d架喎

...
醫生refer 左我去專科做詳細檢查,我依家飲埋媽咪奶希望追返D

別墅

引用:Quote:原帖由 twinbbtwin 於 14-11-01 發表

原帖由 ET8379 於 14-11-02 發表
醫生refer 左我去專科做詳細檢查,我依家飲埋媽咪奶希望追返D
睇咗專科未呀?
休息多d,食多d牛,睇會唔會有幫助

子爵府

引用:Quote:原帖由 ET8379 於 14-11-02 發表醫生

原帖由 twinbbtwin 於 14-11-03 發表
睇咗專科未呀?
休息多d,食多d牛,睇會唔會有幫助
星期五睇.呢幾日努力食野同訓覺~
牛我都食唔少.,再加把勁!

別墅

引用:Quote:原帖由 twinbbtwin 於 14-11-03 發表

原帖由 ET8379 於 14-11-03 發表
星期五睇.呢幾日努力食野同訓覺~
牛我都食唔少.,再加把勁!
同bb一齊加油啦
我而家27週2,今日照完,亞仔有960克,亞女得850,醫生話兩個都輕,佢話呢個週數要過1000,
我都要加油

複式洋房

回覆:ET8379 的帖子

孖女27week4day, 1031g & 900g.政府醫生話size幾好。
但我朋友個囝28week 已有1440g。
我都擔心囡囡過輕

複式洋房

回覆:TCkS 的帖子

Sorry 打錯,朋友個B仔29week

複式洋房

回覆:孖B近兩次照都比正常細同輕超過一周

我30w照,兩個都唔夠3lbs,醫生都話輕,好驚佢地唔夠磅,仲要中左糖尿,究竟點知可以令佢地追得返呀??

複式洋房

回覆:twinbbtwin 的帖子

俾大家參考下twins weight chart
What are the Ideal Weights for my Twins?

Gestational Age Weight (gm) Weight (lb/oz)

8 weeks 1.0 gm 0.035 oz
9 weeks 3.0 gm 0.11 oz
10 weeks 5.0 gm 0.18 oz
11 weeks 12.5 gm 0.44 oz
12 weeks 20 gm 0.7 oz
13 weeks 40 gm 1.4 oz
14 weeks 60 gm 2.1 oz
15 weeks 90 gm 3.2 oz
16 weeks 120 gm 4.2 oz
17 weeks 170 gm 6.0 oz
18 weeks 220 gm 7.75 oz
19 weeks 275 gm 9.7 oz
20 weeks 330 gm 11.6 oz
21 weeks 395.5 gm 13.9 oz
22 weeks 460 gm 1 lb
23 weeks 555 gm 1 lb 3 oz
24 weeks 655 gm 1 lb 7 oz
25 weeks 750 gm 1 lb 10 oz
26 weeks 850 gm 1 lb 14 oz
27 weeks 975 gm 2 lb 2 oz
28 weeks 1100 gm 2 lb 7 oz
29 weeks 1260 gm 2 lb 12 oz
30 weeks 1420 gm 3 lb 2 oz
31 weeks 1585 gm 3 lb 7 oz
32 weeks 1750 gm 3 lb 14 oz
33 weeks 1915 gm 4 lb 3 oz
34 weeks 2080 gm 4 lb 9 oz
35 weeks 2250 gm 4 lb 15 oz
36 weeks 2420 gm 5 lb 5 oz
37 weeks 2660 gm 5 lb 14 oz
38 weeks 2900 gm 6 lb 6 oz
39 weeks 3075 gm 6 lb 12 oz
40 weeks 3250 gm 7 lb 2 oz

子爵府

TCkS 發表於 14-11-3 23:15
俾大家參考下twins weight chart
What are the Ideal Weights for my Twins?
我都係睇呢個chart...

我24w2 照... 兩b 女分別只有515 同526g... 連23w 既數都未達...-.- 所以我自己都緊張起來..之後見埋醫生, 佢話兩b 係成個curve 裡面lower 10%.. (即係排大細, 最細o個10%)

我已經問左好多朋友長胎方法.. 已連續試左4日,真係唔係講笑, 食野食到好忙...
仲有3日就去再照詳細超聲波, 希望佢地俾番d 希望同正能量我~

呢4日食既長胎食物包括(除左正餐之外再吃的):

1) 每日半個牛油果
2) 早﹑午一杯媽咪奶+蛋白粉 (試過臨訓飲但因此而要去v v...冇覺好訓又養唔到胎)
3) 熟三文魚手掌大x2
4) 每日1雞蛋
5) 每日半個蕃薯

另加materna, dha 同埋鈣片各一粒
同埋星期六﹑日下午特別訓晏覺,. 聽聞訓得多有效

我唔知邊樣係最好, 但係以上都係朋友試過話可以長胎既食物.., 如果我試驗成功, 再同大家share... 仲有3日...希望孖b 追番d唔好令我擔心.

子爵府

twinbbtwin 發表於 14-11-3 16:20
同bb一齊加油啦
我而家27週2,今日照完,亞仔有960克,亞女得850,醫生話兩個都輕,佢話呢個週數要過1000,
我 ...
我相信女係會細d.. 但係做媽咪既, 真係好希望自己出多d 力, 可以令佢地長大得好d~

你依傢個肚幾多吋? 我停留左o係38吋已經兩個星期, 雖然呢樣唔可以作標準, 但見個肚唔大又會有d 擔心~

別墅

引用:Quote:twinbbtwin 發表於 14-11-3 16:20 同

原帖由 ET8379 於 14-11-04 發表
我相信女係會細d.. 但係做媽咪既, 真係好希望自己出多d 力, 可以令佢地長大得好d~

你依傢個肚幾多吋? 我停 ...
我都係38吋,又係兩星期無大到,肚臍上就脹咗,向高發展
我未有b前,107磅,尋日131

別墅

引用:孖女27week4day, 1031g & 900g.政府醫生話s

原帖由 TCkS 於 14-11-03 發表
孖女27week4day, 1031g & 900g.政府醫生話size幾好。
但我朋友個囝28week 已有1440g。
我都擔心囡囡過輕:to ...
大家一齊加油啦

別墅

引用:我30w照,兩個都唔夠3lbs,醫生都話輕,好

原帖由 tofiball 於 14-11-03 發表
我30w照,兩個都唔夠3lbs,醫生都話輕,好驚佢地唔夠磅,仲要中左糖尿,究竟點知可以令佢地追得返呀??

...
大家一齊加油呀

別墅

引用:Quote:TCkS 發表於 14-11-3 23:15 俾大家參

我24w2 照... 兩b 女分別只有515 同526g... 連23w 既數都未達...-.- 所以我自己都緊 ...
聽到亞b唔夠重,真係好大壓力,尋晚瞓都瞓得唔好

子爵府

twinbbtwin 發表於 14-11-4 07:20
咁你增重情況都理想呀.. 希望兩b 都合作.. 明白我地既心願啦..

(我都係開始向高發展, 今日136 磅, 未有前119磅... 即係都重左17磅了)

今日睇左本英文書講.. 話真係要食多好多野先夠兩b 分... 仲話advise 孖b 媽一日要3500卡路里... 我諗我一日都未必有2200~ 一齊努力!!

別墅

引用:Quote:twinbbtwin 發表於 14-11-4 07:20 我

咁你增重情況都理想呀.. 希望兩b 都合作.. 明白我地既心願啦..

(我都係開始向高發展, 今日136 磅, 未有前1 ...
好,過幾日等你好消息
一齊加油啦

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ET8379+於+14-11-04+發表我相

原帖由 twinbbtwin 於 14-11-04 發表
我又係吖,38吋肚,肚圍同體重四星期冇變到,好彩阿B有重到,而肚亦成個變圓及向高發展了。體重比未有前增加10kg。
之前醫生都話我唔駛特別食多嘢,但我估進入笫三孕期,BB高增長期,我哋都要食多D,好俾BBs吸收。
聽講白花膠好長胎,打算試下。
大家努力,追番BB size!

複式洋房

引用:Quote:TCkS+發表於+14-11-3+23:15+俾大家參

我24w2 照... 兩b 女分別只有515 同526g... 連23w 既數都未達...-.- 所以我自己都緊 ...
等你的開心share!

首頁

尾頁

跳至