自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

就系被揭發呃呀公錢,就算社署佢哋查到有哂證據,社署就會私底下同佢哋商量,只要佢哋嘔番哂啲錢出黎,就吾告喎,有無搞錯呀?有冇人聽過呀?如果系真嘅話,社署咁你條法例愛黎重嘜?咁社署你重駛嘜叫人去舉報呀?行騙詐騙罪閒閒地坐幾年,神棍祈福黨都踎幾年,點解佢哋都系詐騙罪而吾駛比人告?吾駛坐監?吾駛面對法律嘅制裁?只系嘔番啲錢出黎當冇事?
真系火肯滾~~~

禁止訪問

大宅

呢啲老弱婦嬬, 佢就拉得咁快 ...

嗰啲有手有腳, 又唔去揾嘢做 ...

佢就當睇唔到, 社署你係得 ... ?-(

七旬老婦認騙綜援押後判
(明報) 03月 11日 星期二 11:55AM
七旬老婦承認騙綜援 9 萬多元,他曾在SARS期間以低價買樓,其後高價轉售,裁判官押後判刑。

74歲的被告呂佩瑜,早前已承認控罪,她的代表律師提交她2003年的貸款資料,被告是用筲箕灣一個物業做抵押購入油麻地一個唐樓單位。裁判官要求被告提交抵押物業的詳細資料,以及等候感化官報告。

控方案情指出,被告於1997年12月申請綜援,聲稱只有一個僅餘3625元的銀行儲蓄戶口,社署及後批出綜援。2005年社署覆核其申請時,被告仍堅稱只有一個戶口,但社署於2005年11月揭發被告另有4個未申報戶口,共有4.4萬元儲蓄,超出申請綜援的資產上限。

社署指被告於2003至05年間詐騙93,350元綜援,遂報警及停止發放綜援,被告及後失蹤,至去年7月才歸案。

被告自稱原靠收集紙皮維生,卻在偶然機會下在圖書館閱報得悉買樓資料,遂儲下用剩的綜援,加上向財務公司貸款,在SARS期間以低價18萬元購入窩打老道一唐樓單位,其後以36萬元轉售。

【案件編號﹕ESCC4947/07】
升久必跌

男爵府

一早聼人講過~~ 就係社署呢d縱容行爲~ 令全港變曬大陸人申請綜援~~
我地d港人做到傻~ 佢地日日嘆世界~~
仲要1家大細衣食無憂~~ 出面秘撈~
隨時有錢過我地都唔知~~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

好耐之前聽人講話d 人拎張"請柬"上去都有得claim, 有冇人可以証實一下?
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

珍珠宮

吓.

原文章由 mclam 於 08-3-11 17:18 發表
好耐之前聽人講話d 人拎張"請柬"上去都有得claim, 有冇人可以証實一下?

子爵府

原文章由 餃次子 於 08-3-11 14:59 發表
就系被揭發呃呀公錢,就算社署佢哋查到有哂證據,社署就會私底下同佢哋商量,只要佢哋嘔番哂啲錢出黎,就吾告喎,有無搞錯呀?有冇人聽過呀?如果系真嘅話,社署咁你條法例愛黎重嘜?咁社署你重駛嘜叫人去舉報呀?行騙詐騙 ...

咁樣
我又覺得兩睇囉 ~

d錢攞返可以幫過其他人
再用法律程序去對付佢地
唔係唔好
咁咪又無浪費我們d立稅錢 !!!
如果佢唔再犯的話
都俾到正確信息佢地啦 ~

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

睇完就

原文章由 sa_gill 於 08-3-11 16:58 發表
一早聼人講過~~ 就係社署呢d縱容行爲~ 令全港變曬大陸人申請綜援~~
我地d港人做到傻~ 佢地日日嘆世界~~
仲要1家大細衣食無憂~~ 出面秘撈~
隨時有錢過我地都唔知~~ ...

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實係好難舉報, 一陣d 人要生要死, 個d 為左拉票既議員又行出黎, 攪黎攪去, 咪又係洗納稅人既錢。

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

別墅

原文章由 1928mickey 於 08-3-11 17:32 發表
睇完就

聽聞社工因為以前經濟不景怕失業,所以有濫發綜援程況。

大宅

下?~~~~吾系化??咁佢哋大便吾通比人去通肛門要收錢嘅,又比佢哋claim呀?即系話疴屎吾出都有錢呀? 真系火肯滾.
原文章由 mclam 於 08-3-11 17:18 發表

別墅

廢柴正苦只會幫d廢柴養'未來廢柴'(在廢堆中成長,成才回饋社會的機會都幾渺茫) 。 對曾為社會盡一生勞力既長者則只會處處落押為難!:;pppp:

原文章由 yanmachai 於 08-3-11 17:37 發表

聽聞社工因為以前經濟不景怕失業,所以有濫發綜援程況。

[ 本文章最後由 peterbean 於 08-3-11 18:24 編輯 ]

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 babesiu 於 08-3-11 18:27 發表
d細路話未去過老麥又比錢佢地去食.係學校無錢交興趣班費又可以claim. 怕且呢條’社交費’真係可以Claim都唔奇.

就係想睇下有冇做社署既媽咪回應一下係咪真有其事?!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 餃次子 於 08-3-11 18:14 發表
下?~~~~吾系化??咁佢哋大便吾通比人去通肛門要收錢嘅,又比佢哋claim呀?即系話疴屎吾出都有錢呀? 真系火肯滾.

我屋企有甘油條拎去用住先啦!!:;pppp:

大宅

啲綜援狗好矜貴咖,甘油條佢哋邊樹用呀?睇佢哋用呀公錢送啲子女入「國際幼稚園」就知la .政府全數比咖:;pppp: .
原文章由 mclam 於 08-3-11 18:34 發表

我屋企有甘油條拎去用住先啦!!:;pppp:

男爵府

原文章由 餃次子 於 08-3-11 14:59 發表
就系被揭發呃呀公錢,就算社署佢哋查到有哂證據,社署就會私底下同佢哋商量,只要佢哋嘔番哂啲錢出黎,就吾告喎,有無搞錯呀?有冇人聽過呀?如果系真嘅話,社署咁你條法例愛黎重嘜?咁社署你重駛嘜叫人去舉報呀?行騙詐騙 ...

住我隔離屋絛粉腸..我舉報左佢又番工又呃綜援...都係攞緊
唉....真係吾公平
其實我都覺得要多d人出聲啦
媽媽話巳前d人申請...吾可以食雞同坐的士
成日有人check住喎...吾同現在上茶樓..請工人
[

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 餃次子 於 08-3-11 19:17 發表
啲綜援狗好矜貴咖,甘油條佢哋邊樹用呀?睇佢哋用呀公錢送啲子女入「國際幼稚園」就知la .政府全數比咖:;pppp: .

咁夸張

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至