自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

一批綜援受助人請願促增加綜援金額

反對削減綜援聯會帶同一批綜援受助人請願,要求政府增加綜援金額。請願人士在政府總部門外高舉標語,又戴上印有財政司長曾俊華肖像的面具上演街頭劇,批評本港通脹問題嚴重,加上綜援補助不足,令其生活陷入困境,促當局即時檢討綜援標準金額。

copy from ortentlaldaily 即時新聞

正苦,都系吾好....俾夠十萬佢哋la...

[ 本文章最後由 餃次子 於 08-4-1 02:39 編輯 ]

大宅

反正政府都比左錢佢哋, 應該用番佢哋8個鍾,小朋友日間放係daycare, 大人就幫政府做吓嘢咯, 例如公共屋村既保安可以用番呢d綜緩人士, 唔好等佢哋日日去hi-tea

原文章由 餃次子 於 08-3-31 03:26 發表

反對削減綜援聯會帶同一批綜援受助人請願,要求政府增加綜援金額。請願人士在政府總部門外高舉標語,又戴上印有財政司長曾俊華肖像的面具上演街頭劇,批評本港通脹問題嚴重,加上綜援補 ...

[ 本文章最後由 鳳梨 於 08-3-31 03:42 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢地唔係咁做就無新聞睇架啦~~
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

好似佢地綜援要做反D工作0咼,係各屋邨或咩地方做反D好似社會服務咁,我樓下個保安講,因有時見到D著便服既人掃地覺得奇怪所以問問個保安佢話呢班人攞個D錢所以社署派個班人黎做野

伯爵府

Hey, why don't they mentioned about the extra month pay noticed in the financia report?

HK govt should ask them for work like us, therefore, they will not have too much time on making requests!

大宅

加都加比啲老人家先啦,綜援家庭唔夠錢駛,咪打少幾場麻雀,hi少啲tea,慳啲駛囉,咁大個人自己諗掂佢啦,唔好郁啲就問政府攞啦,人唔笑...啦,你地要明白冇人欠你地架,唔係様様嘢都係老馮架....

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

rubbish.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

吾制呀 我又要去拿綜援

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

佢地都幾得閒架喎,恨死人囉!

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-31 11:01 發表
你地以為可以洗得佢地郁?
太天真太傻喇。

我有個舊同學佢做果度
間中就會有社署refer來的懶鬼
因應政府規定去「搵工」
但我同學interview第一句聽到哩D卜佳講既就係
「小姐,你請左我盞你冇癮咋」

...

唔係嘛,咁講嘢都得.

男爵府

醒目開學勳章

pk老馮架:;pppp: :;pppp: ,加都加比啲老人家啦
:-P  :-P  :-P

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢地冇野呀,我地班打工仔就算有得加人工都未必追到通脹啦 :;pppp:
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

原文章由 鳳梨 於 08-3-31 03:38 發表
反正政府都比左錢佢哋, 應該用番佢哋8個鍾,小朋友日間放係daycare, 大人就幫政府做吓嘢咯, 例如公共屋村既保安可以用番呢d綜緩人士, 唔好等佢哋日日去hi-tea

...

good idea...等班P....K....唔好諗住坐係度就成舊成舊錢咁派俾佢哋....

禁止訪問

大宅

唉我都想去攞呀

大宅

唉,用緊社會嘅資源食呀公,吾好好哋教佢哋嘅兒女他日回報社會,重不斷帶埋啲兒女出黎苛索金錢,宣揚俾佢哋知不勞就可以有錢有飯食,只要嘈就得,吾好意思各位 真系要得罪講句.........正.........一............垃..........圾...........

珍珠宮

講真吖~ 真係好多垃奶係度呃錢架! 我就唔恨!! 我唔想做垃奶, 我D細路第時點見人??

大宅

原文章由 餃次子 於 08-3-31 03:26 發表

反對削減綜援聯會帶同一批綜援受助人請願,要求政府增加綜援金額。請願人士在政府總部門外高舉標語,又戴上印有財政司長曾俊華肖像的面具上演街頭劇,批評本港通脹問題嚴重,加上綜援補 ...

我成日覺得呢d人咁有表演慾,不如日日喺各區表演,

演街頭劇---------厚臉皮、厚顏無恥的一群

首頁

尾頁

跳至