跳至

首頁

尾頁

大宅

你地d bb介左片未..??有無 人可以分享下?我成日都失敗~_~

別墅

有獎有罰又要鬧..我囡囡ok左啦,晚上都得不過我們怕會有失手
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

別墅

戒片

我上一個月剛幫我的小b戒片, 想不到原來很快, 只是用了一個星期的時間,小b由第一天的又哭又發脾氣, 將家裡的十多條褲子都弄濕了,到第二天成功了一次, 第三天兩次, 一直到第七天,一條褲子也没弄濕,我就知道己經成功了, 到現在你幫你穿片他都一點也不喜歡,
一天只是睡覺才用上一張片,雖然現在偶爾玩得太開心的時候會忘記也弄濕褲子, 但對我來說己是很成功和滿足, 因確實比我想像中快。
記住一點, 在戒片過程中,每一次之小寶成功, 都需要鼓勵稱讚一下,
希望你盡快成功。

大宅

咁介既時候使唔使著底庫or 學習庫...???同埋弄濕了地下你地點清理???????????thx^^

大宅

and, how to start? just remove the diapers for the whole day and send him to the potty regularly (except during sleeping)?

原文章由 小邦女 於 08-5-25 11:48 發表
咁介既時候使唔使著底庫or 學習庫...???同埋弄濕了地下你地點清理???????????thx^^

大宅

成功左一個禮拜喇, 上個禮拜係屋企開始全日唔用尿片, 佢幾個月前有段時間肯講"shu shu", 跟住一直唔肯講, 上個禮拜開始叫姐姐唔好同佢包片, 定時帶佢去廁所, 去左一個禮拜有時講, 有時唔講, 賴濕過3次, 跟住呢個禮拜肯講喇, 連去街都肯講呀, 但安全起見都會包片, 午瞓都冇包片喇.

我個女幾個月開始已經唔會痾夜尿, 尿片好耐都冇濕過, 而家開始觀察多一個月, 如果都唔賴就連夜片都幫佢介埋佢.

大宅

我想問我果個係bb仔,佢大便一向都係廁所加廁板比佢all,而家想介小便片,我今日試過拎談罐教佢企係度all,但佢唔企,一定要坐係度..座左一陣all左小便,我想問下咁有無問題?我應該由得佢坐係度all尿定係點呀?有無人可以教我................?點教佢企住all??thxthx

複式洋房

其實我都唔知應該點教我個囡去廁所好
佢而家大便前通常都會大喊 咁我先知佢要去大便
我就會放佢去大人廁所加板比佢柯
小便 教極佢都唔識 迫佢用廁所仔佢就坐坐下起身走人
轉頭就柯左係地下 我5-10分鐘抱佢去大人廁所
我又唔知到佢有冇柯到 因為我唔會望住佢 望住佢就會掛住玩
我覺得佢應該知咩野係去廁所 因為我尋晚見佢係片到柯左之後
佢望住我 之後打自己個pat pat話打打
但我次次抱佢去廁所佢就大喊 我都唔知應該點好
我咩方法都用盡 陪佢一路柯一路唱歌 一路講故仔分散佢主意力
佢咁樣可以坐成個鐘都唔喊 但就成個鐘咩都冇柯過 轉頭就賴落地
唔理佢由佢自己坐 佢就係咁喊 一望佢佢就收聲搵對手遮住塊面
都唔知比佢激到好嬲定好笑

洋房

回覆 #1 小邦女 的文章

我成日都失敗
教個仔佢企係度all,但佢唔企談罐all
無談罐就一時時肯all
轉頭就賴落地

洋房

我們只是斷斷續續, 所以尚未成功, 有待跟進!

大宅

好開心呀,今日第3日同bb介片,佢尿急已經識自己坐落potty all,成日濕過一條"庫"仔ja,heehee...但佢就唔肯用口表達~,~

子爵府

我仔日頭戒左啦 夜晚怕距未適應 都仲有包片 不過都好少囘濕

初頭係會麻煩d 我多數比仔着薄薄嘅短褲 濕左就換 學習褲得一條 我嫌難干 地下即刻拖返干

教bb all 噓噓要到罐罐或廁所
如bb未識反應 你每隔半個鈡帶去1次 或飲完奶 訓前 訓醒都同距all1次

習慣之後就好快戒到

原文章由 小邦女 於 08-5-25 15:48 發表
得意事來,處之以淡。失意事來,處之以忍!

大宅

"我仔日頭戒左啦 夜晚怕距未適應 都仲有包片 不過都好少囘濕" - me2! 不過開大仲一定要係尿片度.....

別墅

我個女近呢個星期算係成功咗戒曰片, 大小都識叫人或自己坐私家廁, 但夜晚就未成功, 所以會用尿片.

大宅

我個c6話唔使咁快喎!我都有同女女開始戒片.
但未成功.未成功的bk媽媽們要加油努力啦!
http://us.f6.yahoofs.com/hkblog/sdS7Tu6BGRmFS7FR27g05Q--_1/blog/20070418020436349.jpg?ib_____DK7gKK5zp

大宅

原文章由 Tasha46 於 08-6-10 02:44 發表
其實我都唔知應該點教我個囡去廁所好
佢而家大便前通常都會大喊 咁我先知佢要去大便
我就會放佢去大人廁所加板比佢柯
小便 教極佢都唔識 迫佢用廁所仔佢就坐坐下起身走人
轉頭就柯左係地下 我5-10分鐘抱佢去大人廁所 ...

我都係無晒辦法,諗住趁夏天開始啦,試過第一次係屋企唔著片,佢之後尿尿出黎,自己好驚訝,唔知d尿尿邊到黎,之後就死都唔肯唔著片啦,仲點試戒大便片呀!
我宜家等佢月中開始返nursery,希望老師同佢戒到啦

男爵府

咁樣睇你們D BB,好似男仔快過女仔學到去廁所及用學習廁所咁樣,我個女都唔肯呀,坐下就起身走人

男爵府

我bb女已戎咗日片成3個月 la ,,但夜片仲未得都有時得,有時唔得..出街就着學習褲,街外廁所太dirty,,等再大d 先..啦!

別墅

我已幾個月前已開始試幫囡囡介片, 現在仍失敗. 佢發現時會未除褲就跑去私家桶, 依加仍柯了才告訴你....很灰心!

[ 本文章最後由 regina.chow 於 08-8-7 13:37 編輯 ]

大宅

要加油呀!!!我個仔而家日頭都唔使片片啦,初初我都好灰,後來佢終於識all係"談觀"就好開心 ,不過夜片就唔知點介好啦,因為佢訓前仲有飲奶~
有時間按下面"個人網頁"睇下啦~^_^

首頁

尾頁

跳至