親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

今次係我地(4大4小)第一次去台灣乜都唔識,係呢度睇左好多jm分享介紹決定包車去宜蘭再返台北。由於我係買左旅遊套票4日3夜所以只係需要諗頭3日行程。
第1日:一早搭7點幾機去桃園機場,大概10點到埗一去到就去atm㩒錢(因為睇jm分享去到㩒平d所以自己1蚊台幣都冇唱過去)匯率大概4.1
㩒完錢就去買大哥大電話卡7日plan買左電話卡就即刻聯絡包車司機接我地(我1早係香港同佢地係whatsapp聯絡過book左10個鐘車),佢已經係附近等緊我地10分鐘內已經到左,包嘅9人車好闊落,3個大+1個細行李喼擺則邊都唔覺迫,係我地上落車要司機幫我地搬上搬落辛苦左佢。
上左車1直駛去十份落車行去睇瀑布同放天燈,玩完再駛到宜蘭我地住嘅民宿放低行李就去羅東夜市,返民宿就自己搭的士返去宜蘭的士比較貴起錶120坐左14公里要500
總括黎講我覺得包車真係好好唔太貴9人車5500台幣我地俾埋500小費都係1500蚊港幣但係就可以去多d景點有小朋友去簡值一流

子爵府

好媽媽勳章

回覆:去完台灣7天遊分享

十份瀑布

子爵府

好媽媽勳章

第1晚民宿係四方通行訂再搵台灣親戚幫手網上俾錢,呢間民宿應該比較新所以都好乾淨

子爵府

好媽媽勳章

浴室超正

子爵府

好媽媽勳章

房門出面

子爵府

好媽媽勳章

仲有免費單車借

子爵府

好媽媽勳章

民宿外貌

子爵府

好媽媽勳章

羅東燒牡蠣100台幣有8隻超平又好味

大宅

我9月中都會去4日3夜等你有用資料...........

子爵府

好媽媽勳章

第2日:都係住返同1間民宿不過轉左3人房之前果間2人房要加床都係加張墊裖今次就2張床喇(1晚2間雙人房+1晚1間雙人房1間3人房共13400台幣),民宿包左早餐但係唔多野食食物又1般般。
食完就去左中冠酒店溫泉水世界玩d水好鬼熱,仲諗住佢溫泉同水世界係分開添。由民宿call的士去好近跳錶都好似跳左1下咁上下,玩完返民宿沖涼叫中冠酒店職員call車就得。
4點幾就搭的士去蛋糕密碼館,再叫保安幫忙call的士去東門夜市,東門夜市細好多冇咁多野行。返到酒店就玩煙花之前係十份買左小朋友第1次玩對佢地黎講都好新奇

子爵府

好媽媽勳章

煙花

子爵府

好媽媽勳章

第3日:包返之前9人車10個鐘由宜蘭去蘇澳冷泉包左個湯屋浸d水超凍冬天真係唔洗去,浸完去左司機介紹嘅地方食海鮮司機話多數台灣人先會知果度平,靚,正。
食完就直駛台北我地話想買愛文芒司機車左我地去水果批發市場度買就係上引水產附近d生果都好靚我地買左5個愛文芒300台幣2個釋迦200台幣。
今日住璞麗台北車站放低行李後司機再車我地去士林夜市(千祈唔好係士林買生果佢地有得試食仲好好味但係超貴2個大芒果加半個菠蘿成1200台幣)返酒店時同包車司機講佢都話台灣政府都已經係電視呼籲旅客唔好幫襯佢地專呃遊客,可惜我地幾日都冇開過電視中招

子爵府

好媽媽勳章

呢個係2人湯屋上面果個係3人湯屋

子爵府

好媽媽勳章

我地叫左3000台幣套餐都ok魚生新鮮

子爵府

好媽媽勳章

仲送左2個菜成十幾碟完全食唔晒

子爵府

好媽媽勳章

璞麗3人房冇窗

子爵府

好媽媽勳章

呢間有浴缸,另外屋企人住果間3人房得企缸

子爵府

好媽媽勳章

愛文芒同釋迦,第1次食我覺得芒果味太清甜我地鍾意食d重芒果味嘅,釋迦都甜但係都係清甜唔太啱我地口味重嘅人

大宅

包車服務ok Ma?可pm司機資料嗎?謝謝分享,資料很有用

子爵府

好媽媽勳章

第4日:今日就係旅遊套票包嘅野包左架車由璞麗載我地去六福邨酒店,酒店房好靚但係好奇怪要成4點先可以攞房。所以我地放低行李就去左水上樂園玩先,樂園入面食野唔貴幾十蚊港幣有1個餐食物都ok。大型滑梯全部都要高過110cm先玩得

首頁

尾頁

跳至