樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

複雜情況,本人擁有細價物業,只得二百多呎,與老公結婚後,住在他與他媽媽的公屋單位,豈料很快有了BB,現收回私樓自住,老公很想輪候公務員公屋,叫我賣樓,但係我諗諗吓,佢輪公屋嗰度起碼四五年,租都要成百萬,買樓收返啲錢用來租晒樓,好似冇乜着數。咁我老公就叫我將層樓轉名俾我舅父(父母已不在),但轉咗名可申請公屋嗎?我舅父本身自己擁有一層公屋物業(已買),首先兩層樓印花稅會好貴,同埋唔知人哋肯唔肯,因為仲有好多野跟手尾,而且佢年紀唔細,如果轉咗名又要人哋即立份平安紙,真係麻煩到人,我當畀返報酬佢,又唔知申請公務員公屋或擠迫戶work唔work,大家有乜意見?

子爵府

回覆:公務員公屋、擠迫戶、私樓

你舅父有仔女?
覺得,有人轉名間屋比自己,諗唔到藉口推

大宅

有兩個仔,轉比佢個名唔係代表送俾佢喎,要立平安紙係俾返我個喎,又不能自己買賣,真係知個名比我嘅咋!

男爵府

引用:有兩個仔,轉比佢個名唔係代表送俾佢喎,要

原帖由 Vkeeleung 於 15-09-06 發表
有兩個仔,轉比佢個名唔係代表送俾佢喎,要立平安紙係俾返我個喎,又不能自己買賣,真係知個名比我嘅咋! ...
我就唔會喇,尤其舅父有子女,有時啲野真係講唔埋。立左平安紙都可以改,改左唔話你知都仲得!

大宅

引用:Quote:原帖由+Vkeeleung+於+15-09-06+發表

原帖由 dbbp 於 15-09-07 發表
我就唔會喇,尤其舅父有子女,有時啲野真係講唔埋。立左平安紙都可以改,改左唔話你知都仲得!

...
agree!而家樓好值錢,人心好難測,莫去考驗親情!好端端無人想貪,真系到左手就生其他念法架喇!

男爵府

引用:複雜情況,本人擁有細價物業,只得二百多呎

複雜情況,本人擁有細價物業,只得二百多呎,與老公結婚後,住在他與他媽媽的公屋單位,豈料很快有了BB,現 ...
做咩攪咁多野呢~費神傷財
有大志啲,靠自己本事,儲錢換大間啲仲好過啦!

Cateye8888    發表於 15-9-8 22:28
雨木果    發表於 15-9-8 12:35
dmwjw    發表於 15-9-8 10:33
Lower_Primary    發表於 15-9-7 11:41

公爵府

做咩攪咁多野呢~費神傷財
有大志啲,靠自己本事,儲錢換大間啲仲好過啦! x 2

同埋唔好轉!好多都因財失義!無謂搏!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

引用:有兩個仔,轉比佢個名唔係代表送俾佢喎,要

有兩個仔,轉比佢個名唔係代表送俾佢喎,要立平安紙係俾返我個喎,又不能自己買賣,真係知個名比我嘅咋! ...
一張平安紙唔代表保住間轉咗舅父名屋,挑戰人性考驗,留意下法庭新聞關於業權爭拗。

水晶宮

複雜情況,本人擁有細價物業,只得二百多呎,與老公結婚後,住在他與他媽媽的公屋單位,豈料很快有了BB,現 ...
梗係唔轉名啦,女人一定要保護自己囉,你老公真係唔識諗!

大宅

其實點解會想去排公屋?

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

公務員唔排公屋可拎housing 呀
不是嗎?

大宅

其實我也不認同我老公做法,將你地留言俾佢睇,佢居然話:我有呢個福利做咩唔用?我話可能會貪少失大,佢又諗到拿他及他媽媽的公屋去申請二手綠表居屋,到時我同佢阿媽一人一半業㩲,佢自己申請一人公屋喎!

大宅

由他. 申請到先算.

男爵府

回覆:Vkeeleung 的帖子

你叫你先生問清楚先啦。
第一,公務員公屋唔係排㗎,係逐年申請。
第二,佢幾時入職,pt幾,max係pt幾,都影響住屋準貼。
第三,即使申請公屋,唔係舊就細,俾你jl4未必住。

另外,你層細樓供滿未?轉名意思係交易定贈送,交易要跟市價俾稅,贈送日後買賣有限制。
如還有按揭,你舅父要經壓力測試。
本身已有物業,還要俾雙陪印花稅。

--- 我是P牌爸! ---
--- 爸爸o既自尊心係建基於囡囡o既關注度 ---

公爵府

前高官用差唔多方法攞屋津
最後係坐監

大宅

引用:其實我也不認同我老公做法,將你地留言俾佢

原帖由 Vkeeleung 於 15-09-07 發表
其實我也不認同我老公做法,將你地留言俾佢睇,佢居然話:我有呢個福利做咩唔用?我話可能會貪少失大,佢又 ...
完全係多鬼餘做法,我先生都係公務員,我地住自置物業,外母又係有自置公屋,但冇諗過用咁轉折方法去攞住屋福利囉。。 。

大宅

mikona 發表於 15-9-7 12:25
你叫你先生問清楚先啦。
第一,公務員公屋唔係排㗎,係逐年申請。
第二,佢幾時入職,pt幾,max係pt幾,都 ...
所以我唔想咁做,佢成日話呢個同事嗰個同事,攞到公屋又買私人樓,都冇人理…,覺得自己好似好唔抵咁(依家要幫手供樓又冇名),其實佢都試過「貪」字變「貧」令自己損手爛腳,人蠢冇辯法,鬼叫我嫁咗俾佢,我唔係聰明嘅人,叫做靠雙手買到層樓仔(仲要供,不過供好少一個月,當然我同佢吹要月供過萬,咩事呀,叫佢夾錢囉),佢就成日自怨自艾上唔到車,其實已經好好啦,唔使自己攞錢俾首期,將來你證明到供樓嘅成數,有咩事都可以攞返少少,唔識講,唯有係佢諗法上邊提供多啲「醒目」選擇,去誘導佢行返條啱嘅路。

大宅

另一個方法係, 你賣咗層樓錢你袋, 再一家3口番奶奶度住等上公屋, 又唔駛租, 但要屈就下囉

水晶宮

呢個唔係福利、講白d就係呃樓主咪聽老公點、一來犯法、二來因住貪出禍,一係租自己樓出去幫補租大d啦

水晶宮

即係見人無事就自己博下?

首頁

尾頁

跳至