懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有幾多人可以忍到痛, 連無痛都唔駛用?

無痛分娩對大人同bb有無害?

子爵府

我係就咁順產o既~不過o個種痛,真係會永世難忘~攪到我唔係好敢生第二個~

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我係一個好忍得痛既人..生大女果陣既痛好小兒科...生細B因為催生...所以好痛...醫生問我做唔做"無痛"?果陣痛到CC下...咩都話好..只要唔痛就得...點知我自己唔記得左..原來我係一個對麻醉藥唔敏感既人...因為之前試過要脫隻大牙..個醫生打左4枝麻醉針我都唔痺既..仲試左3個唔同既牙醫都係咁..
2005年做果次刮宮..又係要加藥先訓著...今次無痛對我黎講一D用都無..因為醫生叫我一開始覺得痛就按製...我見係咁痛唔止咪係咁按製...慘啦...生完之後下身雙腳無知覺左一日...返到HOME成個背脊條骨痛左2星期..因為落得藥太多...好傷呀...
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都係順產只用笑氣
大痛果陣真係好痛,但一生完個人好似重生咁,生完仲精神過未生
我5點幾推出產房就開始餵人奶,訓左個幾鐘就早餐時間,跟住我就周圍行,連隔離床D媽媽都問我點解可以唔駛休息之餘,仲可以唔覺痛周圍行,我連坐都無用水泡

個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

複式洋房

我有幾個朋友開始0既時候都可以忍, 但過左十幾個鐘之後就要打無痛, 佢地話醫生怕佢地到時無力生........

我而家都有d驚........

原文章由 家家公主 於 08-7-11 22:35 發表
我係一個好忍得痛既人..生大女果陣既痛好小兒科...生細B因為催生...所以好痛...醫生問我做唔做"無痛"?果陣痛到CC下...咩都話好..只要唔痛就得...點知我自己唔記得左..原來我係一個對麻醉藥唔敏感既人...因為之前試過 ...

複式洋房

你好厲害呀! 我都想好似你咁勇敢!

傷口唔痛咩? 咁你無用無痛, 剪會陰時有無落麻醉藥?

原文章由 doryee 於 08-7-11 22:53 發表
我都係順產只用笑氣
大痛果陣真係好痛,但一生完個人好似重生咁,生完仲精神過未生
我5點幾推出產房就開始餵人奶,訓左個幾鐘就早餐時間,跟住我就周圍行,連隔離床D媽媽都問我點解可以唔駛休息之餘,仲可以唔覺痛周圍行, ...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你去公立定私家生先,公立每日無痛好似有限額架,同埋過左OFFICE HOUR都無得用無痛架
其實每個人大痛時間長短都唔同,我大痛時都有叫痛,但我隔離個外籍人,連叫都無叫過就生左
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

剪呢PART先唔駛驚,因為你當時痛到死死下,根本你唔得閒理佢,就算佢拎把刀割你,你都唔會知,生完聯針前都有打麻醉針
生完其實傷口都D有痛,但你如果唔行多D,到你一行會痛得仲勁,當然要睇返你身體啦,其實開頭個傷口都唔舒服,但行多左個傷口習慣左,就無咩野,最重要係連最痛都試過,都無咩係痛得過生之前
原文章由 mamamia08 於 08-7-11 23:01 發表
你好厲害呀! 我都想好似你咁勇敢!

傷口唔痛咩? 咁你無用無痛, 剪會陰時有無落麻醉藥?

複式洋房

我都係冇用冇痛呀, 但大仔都算乖, 最痛痛了一個鐘, 咁就忍到囉...今次就來生, 希望細仔都係咁乖

複式洋房

可能真係要經歷過先會明白唔係想像中咁恐怖....而家諗下都驚到死......

多謝你們的分享!

原文章由 doryee 於 08-7-11 23:09 發表
剪呢PART先唔駛驚,因為你當時痛到死死下,根本你唔得閒理佢,就算佢拎把刀割你,你都唔會知,生完聯針前都有打麻醉針
生完其實傷口都D有痛,但你如果唔行多D,到你一行會痛得仲勁,當然要睇返你身體啦,其實開頭個傷口都唔舒 ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

一個鐘係由陣痛到生呀?如果係咁,你個仔真係對你不薄. 我而家已經好驚喇..到時會唔會痛到都唔識驚呢?

複式洋房

我怕我淨係識得大叫......俾姑娘鬧

原文章由 mpyleung 於 08-7-11 23:21 發表
一個鐘係由陣痛到生呀?如果係咁,你個仔真係對你不薄. 我而家已經好驚喇..到時會唔會痛到都唔識驚呢?

大宅

你們真係好利害呀?我都好驚呀,我好怕痛架,但我又唔想用無痛喎...痛一個鐘就生,你的仔仔都好乖,我就生啦.我現在不知幾驚.唔知要痛幾耐呀.......

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

姑娘真係會叫你細聲D架,鬧就唔算,因為佢怕叫得太大聲嚇親其他預產媽媽
之前我入過2次預產房,當時D媽媽叫得好勁,我心諗係咪真係咁痛,但當自己真係生時,我明白佢地點解叫得咁得驚
原文章由 mamamia08 於 08-7-11 23:25 發表
我怕我淨係識得大叫......俾姑娘鬧

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

放前產假時有時間可以行多D樓梯,D人話生果陣可以容易d,但點可以拎大痛無咁長,就因人而異喇,我當時都大痛痛左3個鐘,仲勁問姑娘開左幾多度生得未呀
原文章由 crickey 於 08-7-11 23:29 發表
你們真係好利害呀?我都好驚呀,我好怕痛架,但我又唔想用無痛喎...痛一個鐘就生,你的仔仔都好乖,我就生啦.我現在不知幾驚.唔知要痛幾耐呀.......

大宅

原文章由 doryee 於 08-7-11 23:32 發表
放前產假時有時間可以行多D樓梯,D人話生果陣可以容易d,但點可以拎大痛無咁長,就因人而異喇,我當時都大痛痛左3個鐘,仲勁問姑娘開左幾多度生得未呀 ...

我現在都成日行樓梯架,因為公司有兩層..不過0唔知係唔係行得多,我有時行一層都無氣..hehe....同埋腳腫唔係唔好行咁多嗎?????

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

腳腫唔好行我又唔清楚喇
咁行慢D啦,人重左係辛苦D
你地要加油呀
生完你地會好懷念拕同生果陣既感覺
原文章由 crickey 於 08-7-11 23:43 發表

我現在都成日行樓梯架,因為公司有兩層..不過0唔知係唔係行得多,我有時行一層都無氣..hehe....同埋腳腫唔係唔好行咁多嗎?????

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

懷念??真的會嗎??

子爵府

原文章由 vh1005 於 08-7-11 23:15 發表
我都係冇用冇痛呀, 但大仔都算乖, 最痛痛了一個鐘, 咁就忍到囉...今次就來生, 希望細仔都係咁乖

我都係呀,痛左2個鍾左右,所以我都咩都冇用,不過呢胎我都好驚,上胎痛2個鍾都就癲咁..如果呢胎痛耐d我都唔敢想像喇~

大宅

我生兩胎都係順產, 都係催生.
由一度開到六度用左三個零鐘, ok痛, 仲有心情睇下雜誌.
開到七八度就好痛, 但用呼吸法都可以減輕下痛, 這階段大概十零分鐘.
過左八度就真係痛極了, d眼淚係咁流, 不過到左呢個階段, 大痛十零分鐘就生左.

總括來講, 真係好痛都不過半小時, 都可以接受.所以我生第二胎, 連笑氣都費時用, 第二胎連笑氣都唔駛聞, 反正笑氣的幫助不大, 反而令人暈佗佗.

我都幾好彩, 痛咁短時間. 可能同我日日做產前運動有關. 同埋我比較瘦, 我阿媽, 太肥生得辛苦好多.

首頁

尾頁

跳至