單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一個再婚媽咪, 帶住大女再婚, 然後生左細女, 有過困難時候, 不過已經過去, 現在一家四口生活非常愉快. 有無其他媽咪面對住同樣問題? 大家分享下, 勉勵下.

珍珠宮

可否分享下?

你帶住大女再婚, 再婚時大女幾歲?

大女有沒有改姓?

生細女後你老公有沒有偏心?

你地當初怎樣相識, 你大女怎樣和他建立感情?

我覺得以上幾點都好難解決, 所以真係好想知.......

原文章由 adrian媽咪 於 08-7-26 02:27 發表
我係一個再婚媽咪, 帶住大女再婚, 然後生左細女, 有過困難時候, 不過已經過去, 現在一家四口生活非常愉快. 有無其他媽咪面對住同樣問題? 大家分享下, 勉勵下. ...
好好過每一天......

侯爵府

好媽媽勳章

我都係一個再婚媽媽,我同而家個老公拍左六年先結婚,我個女幼稚園時識佢,到結婚時個女都讀小學了~個女無改姓,無必要丫,老豆始終得一個,呢個係事實!個男人要對個小朋友好唔會因為要佢改姓而對佢好卦?相處要比時間,等個小朋友知道個叔叔係對媽媽好同對自己好(當然個男人要真係對我地好啦~)

洋房

你地再婚可以識到個好人真係令我好羡慕,你地現在既老公响開始同你地拍拖時,個心係咪好open架?因為我覺得要接受一個唔係自己親生既細路絶對唔係易事,我唸佢地一定係好好心地又胸襟廣濶既人。
自己生活圈子好窄,又內向,都成40歲人,心理障礙好大,個仔始終長大會有自己既世界,但就算而家拍拖我又無時間,因為個仔得嗰5歲,要嘥好多時間照顧佢,放假又要同佢温習,但唸到將來,如果我再唔把握時間,找伴侣既機會將會越來越渺茫,我都唔想孤獨終老,点算好?

洋房

原文章由 sino 於 08-7-29 12:45 發表
你地再婚可以識到個好人真係令我好羡慕,你地現在既老公响開始同你地拍拖時,個心係咪好open架?因為我覺得要接受一個唔係自己親生既細路絶對唔係易事,我唸佢地一定係好好心地又胸襟廣濶既人。
自己生活圈子好窄,又內向 ...

放心啦..一定會有人珍惜妳的...現在比心機照顧好個仔仔吧....

侯爵府

好媽媽勳章

sino~隨緣啦~你知根本無得急,如果遇到,對方知道你有小朋友都預左唔會有太多二人世界o既時間啦~唔好擔心咁多啦~

大宅

陪月勳章

我都係一個再婚媽咪. 識依家呢個老公既時候, 大女係六歲; 我同老公最近都生左個仔仔, 一家四口三個姓 (大女無改姓)
其實, 大家最初相識時, 我已經好清楚表明自己離左婚仲有一個女, 費事有進一步時才發現....較難接受囉!

珍珠宮

想問下你地用咗幾耐時間決定再婚?

或者話, 拍咗幾耐拖先考慮同呢個男人結婚?

原文章由 2008c9 於 08-7-31 12:50 發表
我都係一個再婚媽咪. 識依家呢個老公既時候, 大女係六歲; 我同老公最近都生左個仔仔, 一家四口三個姓 (大女無改姓)
其實, 大家最初相識時, 我已經好清楚表明自己離左婚仲有一個女, 費事有進一步時才發現... ...

別墅

原文章由 sino 於 08-7-29 12:45 發表
自己生活圈子好窄,又內向 ...

Hi, don't be upset. Let it be and I believe some kind man will love you. Now just be happy or your son will be affected.

洋房

其實唔好話妳...我到現在也是自己一個人...係有點怕再開始..所以無去主動識女性..放工只想回家..但耐了就覺得好需要有一個人在身邊..之前有的媽咪話我係男人又得37歲應該好易識到女朋友, 其實要識就真係識倒, 但係有時都需要有感覺先可以一齊, 未結過婚既永遠會諗住結左婚點樣開心快樂, 無考慮係咪真係愛對方, 而曾經結過婚既又好抗拒識男人, 我曾經和一位單親既媽媽準備開始, 但到最後佢都拒絕了, 她說不是不愛我, 不是我不夠好, 就是因為佢覺得以自己既條件, 無可能會咁好有個咁既男人會同佢一齊,佢怕會再受傷, 無論我點解釋都無用,妳地話我點樣容易識到女朋友呢?

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

我都係,拍左拖一年度便結婚,當時囡囡4-5歲
老公對我地好好,但,我諗吾會再生小朋友了.好在c6都吾想生

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 adrian媽咪 於 08-7-26 02:27 發表
我係一個再婚媽咪, 帶住大女再婚, 然後生左細女, 有過困難時候, 不過已經過去, 現在一家四口生活非常愉快. 有無其他媽咪面對住同樣問題? 大家分享下, 勉勵下. ...

我都算係再婚ga...but 冇註冊姐,其實只係一張紙姐,c6好想註冊ga,but我唔想lo.....
我大仔今年7歲,佢1半時我離婚,半年後同e+呢個拍拖,一年後生左細仔,今年12月五歲,最近生左b女,3個半月大.......
初初同佢一齊佢整親過個大仔,仲比人告虐兒,坐左兩個月,but 我原諒左佢,佢之後都改好左d個臭脾氣,生左細仔,大家話明唔可以偏心,佢口講就ok,但係不自覺做左出黎lo,鬧個大既都大聲d la,but e +好左好多,生左b女佢d脾氣又好左,+上調大左間屋,冇咁迫,人都happy d 其實我成日覺得佢好小氣,點解咁大個人,同個小朋友相處左5年都依然有偏見,唔係親生真係咁重要咩?

民房

Hi all

How do you know your exisitng husband?

珍珠宮

點解你可以原諒佢整親你大仔既?

我真係好難接受個男人對自己既小朋友唔好!

原文章由 skybbjoey 於 08-8-3 04:00 發表

我都算係再婚ga...but 冇註冊姐,其實只係一張紙姐,c6好想註冊ga,but我唔想lo.....
我大仔今年7歲,佢1半時我離婚,半年後同e+呢個拍拖,一年後生左細仔,今年12月五歲,最近生左b女,3個半月大.......
初初同佢一齊佢整親 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

再婚個個唔係我,係我老公,我識佢個時,知佢結過婚,生左個女,開頭會有小小唔高興,但耐左之後,我都當佢係自己親生咁錫,因為佢阿媽基本上係無理過個女,直到我嘅出現,佢先知道自己原來仲衰過個後母,自此之後,佢就得閒會帶個女返去玩一兩日,到我生左個仔之後,我都一樣當佢係親生女看待,因為我識老公個時,都知道佢有個女,亦都接受左呢一點,所以我地都算開心.......
但而家唔知幾時先識到另一半,唔好話識到另一半,想識個男性朋友嘅機會都無,不過我唔急住搵,因為我仲好愛老公,亦唔想識第二個住,將來有機會先算啦~~~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 jacquesau 於 08-8-3 17:03 發表
點解你可以原諒佢整親你大仔既?

我真係好難接受個男人對自己既小朋友唔好!

一來我冇親眼見到,二來佢好快知錯,自手認罪,
咁我既限度係每人應有一次機會

別墅

苦悶的單親媽媽

我都係單親媽媽,拖住的細佬,無法踏出這個家,我都唔甘心就這樣孤獨終老,但奈何這就是現實。

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

我覺得隨緣la~
我有個仔今年12歲~
同老公識左7個月結婚~
家陣有左5個月~
我都冇幫個仔改姓~
佢地相處都好好~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係,個仔今年10歲,囡囡7歲
我都冇幫個仔女改姓,
老公對我地好好,家陣有左5個月~但
老公最近離我去了 (Dead on 6.2008)

別墅

melodylaw, sorry to hear that....

首頁

尾頁

跳至