自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

狄娜掙扎10年公開離婚真相
星島日報 : 2008-07-24 (星期四) 6:07 AM
(綜合報道)

(星島日報報道)狄娜親自執筆的《從母到友》新書已推出,昨日出席簽名會多謝Fans捧場,她坦言自己的「小朋友」怕影相不會現身,但其「兒子」的朋友一早已訂購,她戲言一生做過不少壞事,今次出書有朋友支持算好事。

狄娜說:「原本我不打算寫離婚,因為爸爸不認『他』,連我的解釋也不要聽,個心一直『銀』咗10年,今次是『他』鼓勵我寫的。我考慮咗一段時間才寫,擔心太坦白會傷害到人,身邊朋友都怕有人不高興,我唔理,人哋喜歡對號入座沒辦法,『他』看了沒有特別反應。」

■狄娜在書中大談她與「兒子」的感情。

她真的是奇女子~ mouth:

水晶宮

如果發生响我身上,我會接受唔到囉.人一生出黎係仔就係仔,女就係女...我係覺就算你點切點變,都係嗰個性別嚟,做埋呢D變性野,只不過呃下人又呃自己囉...唔係事實黎既.

子爵府

冇計~
自己個女做tom boy時,
因為似阿媽大甘,
已經要割胸!
個女要變性都冇辦法~

狄娜一向都係奇女子,
冇乜出奇~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

子爵府

只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

大宅

唔支持咁又可以點呢﹖反對咁又點啫,當佢決定咗俾你知時,一切都已經變成知會,唔需要你支持,亦唔理會你反對架喇﹗
如果發生喺我身上,我相信我係絕對接受唔同;但我諗佢都唔想無咗個"仔"先迫住認啫﹗

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔會支持,但到睇醫生都認為佢傾向另一性別既話,咁我唯有接受,否則連個仔/女都無埋

大宅

狄娜有提到傾都傾左十年啦

原文章由 小草 於 08-7-26 23:07 發表
我唔會支持,但到睇醫生都認為佢傾向另一性別既話,咁我唯有接受,否則連個仔/女都無埋

大宅

佢既思想太前衛喇~
如果要我接受d囝囡做變性, 同叫我接受絕子絕孫無分別lor~~mouth:

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

要睇下佢訣心有幾大

如果佢真係下定訣心

只係支持

因為無咗半邊(仔/女)

總好過完全無咗個(仔/女)

因為如果我反對

佢一定會走咗去
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

原文章由 小泳 於 08-7-26 23:13 發表
狄娜有提到傾都傾左十年啦

都無得阻止架喇...仔女都已經係成年人,佢地決定咗既事,父母又做到D咩吖...但作為父母,真係會接受唔到囉...

大宅

好媽媽勳章

佢個女系女身男心, 唔接受又可以点呢?

雖則佢女係違反自然, 但無人可以控制得到咖,所以自己個心幾唔接受都好, 都無法喇

珍珠宮

她宜家講番出來, 真係少些勇氣都唔得, 或者已經接受了.

伯爵府

畀面勳章

公爵府

佢話個女同佢講過, 好細個開始已經想做男人. 佢到大個, 決定去變性, 狄娜都有反對. 但狄娜認為, 如果堅決反對, 反晒面只會無左個女, 如果接受, 反而變性後唔會無左個女/??仔, 所以佢選擇左接受

子爵府

畀面勳章

我未必接受得到lor!

公爵府

好媽媽勳章

我嘅諗法同大家有d唔同.....

我諗我可以接受; 如果個仔同我講係gay, 我亦接受.
我只係負責生佢出黎, 養大佢栽培佢, 唔好做壞人, 唔好遺害社會; 佢能夠得到健康, 快樂, 佢學識唔害人, 有上進心, 我會當自己完成做媽媽嘅任務.
佢鐘意過咩生活, 用咩身份過佢嘅生活, 我唔會左右.

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 ellawyc 於 08-7-26 11:50 PM 發表

我只係負責生佢出黎, 養大佢栽培佢, 唔好做壞人, 唔好遺害社會; 佢能夠得到健康, 快樂, 佢學識唔害人, 有上進心, 我會當自己完成做媽 ...

同意你的講法, 個囡如果讀小學之後, 我對佢的教導都係不斷引導佢去自己思考錯與對同利害關係, 很多時候我都會要佢自己決定點做, 雖然我地係生佢出黎, 但係仔囡都係一個個體, 我地唔可以將自己的想法完完全全咁套用在仔囡身上, 只要佢唔係做壞事或傷害到人, 佢一切的決定我都會比我的意見佢參考, 到最終的決定權我都係會交番比囡囡. 佢決定左我就支持佢.

男爵府

同性戀而家好平常......不過...都唔使切胸啫.....好痛噃

水晶宮

畀面勳章

原文章由 ellawyc 於 08-7-26 23:50 發表

我只係負責生佢出黎, 養大佢栽培佢, 唔好做壞人, 唔好遺害社會; 佢能夠得到健康, 快樂, 佢學識唔害人, 有上進心, 我會當自己完成做媽 ...

me too!子女出咗世,就係獨立個體,父母無權亦無辦法改變/左右兒女ge意志!第日我女帶女朋友or我仔帶男朋友返屋企見家長,我會接納佢哋 抱唔抱到孫無所謂!

首頁

尾頁

跳至