自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老豆老母結咗婚45年, 感情冇話特別好, 冇話特別唔好!!

我家有個敗家仔!!(我大佬)

慈母多敗兒, 自從我阿媽幫佢還第一筆大耳hold 債後, 我老豆老母的感情每放越下!!!!!

我老豆退咗休!!

我阿媽冇問老豆的意見就攞咗佢份退休金幫個敗家仔還賭債. (我阿媽畢生儲蓄還完仲唔夠 - 50萬)

2年之後, 又賣咗香港用來收租養老的舊樓(120萬) 全數又幫個敗家仔還!!!!

1年後, 敗家仔又唔店, 叫我阿媽借財務, 結果, 我阿媽爭人周身債(30萬) 自己仲有份政府工做, 1萬人工+我和家姐每個月的家用1.6萬一個月, 還咗1.3萬債, 仲要包埋個死仔包和佢老婆和佢個仔的伙食, 根本就入不敷出, 個個月唔夠使!!!

我阿媽想脫離e 種非人生活. 想賣咗層樓後, 唔駛同個pk 仔住.

決定把自己住緊層樓賣埋出去, 幫自己還債, 自己份糧和我和家姐的家用, 兩個老人家就算出去租屋住都好好洗!!!!!

貧賤夫妻百事哀~~~~

e 件事, 老豆阿媽日日鬧交!!!!!!!!

今日老豆同我講, 同阿媽提出咗離婚!!!!! 因為阿媽做咩都冇問佢意見!!!!

我阿媽!!!!佢好傷心!!!!

唉!!! 我冇登佢e 段婚姻而唔開心, 唔開心分開都未必唔係好事, 只係覺得, 兩公婆, 冇共同的方向走! 即使40年, 50年都未必可以白頭到老!!

我好憎好憎好憎我大佬

賭錢, 真係可以連個家都會輸埋!

男爵府

醒目開學勳章

乜你阿哥咁pk...
完全好似無諗過自己會還錢囉
仲要有埋老婆仔女要個阿媽養
你阿哥咩人黎架....
痴線架

伯爵府

父母的偉大真係比海深比天高

希望你地最快找到方法, 脫離苦海....

禁止訪問

男爵府

唉!有d咁既仔真係慘, 多多都唔夠貼.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

哎....
2老都係受害人

男爵府

不如叫佢兩老分開吓, 是但一個去仔女度住住先, 掉淡D先再傾啦...

妳媽媽真係唔啱, 夫婦應該互相尊重, 有商有量, 妳爸爸都係一時之氣, 妳勸吓妳媽媽唔好再理妳大佬, 佢再唔放手, 妳大佬永遠都唔知錯, 唔識企唔番起身.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

賭錢係連累所有家人的家都輸埋,但最唔啱係幫佢還錢的人.....

禁止訪問

伯爵府

想生BB熱投 畀面勳章

慈母多............

珍珠宮

最慘而家賭錢輸既, 唔係你大佬自己個家, 係你父母個家......

邊有人賭錢賭到自己父母要離婚架!!!
痴q線!

叫你媽咪同你大佬斷絕關係啦! 一黎為你媽咪好, 長貧都難顧, 更何況賭呢個無底深潭?! 二黎就係為你大佬好, 佢一日仲未敗晒你父母, 你同你家姐的家產, 佢一日都仲會旨意你地幫佢還賭債!!!

不過行動前一定要你媽咪同老公商量下, 唔係你爸又會覺得你媽咪自把自為架啦!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

其實由我阿媽幫個敗家仔還第一筆大耳hold 債時,我老豆已經好唔like, 當時d 錢還得好急, 集唔切錢, 唯有攞咗老豆的退休金去, 佢地一心諗住個敗家仔會知錯, 會慢慢咁還番比兩老, 邊知.....

e+層樓賣咗, 兩個老人家租咗一間細細地的屋住, 得一間房, 個敗家仔迫住冇地方住, e+反咗大陸同個死八婆住係我老豆老媽的別墅呀(係我和家姐買比兩老退休住, 買咗之後,個死八公就娶咗個大陸婆, 住埋間屋, 我和家姐一晚都冇住過, 而兩老都唔知住過多少次呀!! 越講越氣憤

珍珠宮

佢咁賭法, 都唔係我地平常人可以救到佢, 要搵professional 輔導.

你阿媽一開始唔應該高估自己& 你阿哥既能力, 以來為佢會自覺知錯.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都有過類似經驗, 係我c6個細佬, 99幫佢還債還到乜錢都冇哂, c6最初都有幫佢還, 後來我唔俾, keep起哂c6 d 錢, 99話我地冇人性, 自己走去問哂所有親戚朋友借, 點知俾99自己既親戚話番轉頭, 話佢咁樣會害死個仔, 都係果句, 慈母多敗兒.

珍珠宮

唉... 人間慘劇... 樓主...唔好太傷心.. 好難解架啦...

伯爵府

畀面勳章

原文章由 小寶貝兒 於 08-8-7 21:59 發表
最慘而家賭錢輸既, 唔係你大佬自己個家, 係你父母個家......

邊有人賭錢賭到自己父母要離婚架!!!
痴q線!

totally agree.....

咁多人死....唔見佢死.....

我老豆都係爛賭二.....我呀媽就係我好細個時就同佢離婚....但點都唔係我呀麻呀爺離囉.....
http://www.edu-kingdom.com/?10928
教育王國個人空間

侯爵府

原文章由 火石 於 08-8-7 21:57 發表
我都很憎賭徒, 非常恨之入骨

我都係好憎...

珍珠宮

原文章由 mastergirl 於 08-8-7 22:59 發表
其實由我阿媽幫個敗家仔還第一筆大耳hold 債時,我老豆已經好唔like, 當時d 錢還得好急, 集唔切錢, 唯有攞咗老豆的退休金去, 佢地一心諗住個敗家仔會知錯, 會慢慢咁還番比兩老, 邊知.....

e+層樓賣咗, 兩個老人家租 ...

你要小心萬一你媽咪唔再幫你大佬還錢, 佢會用大陸或香港你父母租住的屋黎借錢! 到時又搞到一身蟻啦!

我老公聽完都提議你拿拿聲賣左大陸層樓, 另外用呢畢錢買又好, 租又好, 比你父母住, 唔係遲早又搞鑊杰一杰架啦!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不如賣埋大陸層樓,等佢地住得咁開心 :;pppp:
愛 我 就 別 傷 害 我

洋房

我老豆都係因為爛賭,我呀媽至同他離婚,所以我都好憎d人爛賭,輸o左銀紙仲輸埋頭家.

首頁

尾頁

跳至