時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

屈人食死貓!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

bktcc  時政主題或最終演變成時政討論,現已代為搬移到時政擂台  發表於 15-11-28 14:32

子爵府

引用:屈人食死貓!+ +

原帖由 tiramisui 於 15-11-28 發表
屈人食死貓!
真係賤

子爵府

回覆:取消小三TSA方案被否決嘅最大原因?

人民力量立法會議員陳偉業於立法會大會提出「盡快取消小學三年級的全港性系統評估(TSA)」議案,批評考試背離原意。在多名建制派議員投下反對票及棄權票的情況下,議案最終被否決。

反對議員包括:張宇人、林健鋒、李慧琼、葉國謙、吳亮星、何俊賢、馬逢國、盧偉國、陳克勤、麥美娟、葛珮帆、蔣麗芸、鍾樹根、梁志祥

棄權議員包括:陳婉孄、林大輝、陳健波、郭偉強、潘兆平、黃國健、謝偉銓、鄧家彪、王國興、石禮謙

chan803    發表於 15-11-28 12:05

子爵府

未見過咁嘅人,真係禮義廉。

Janjanchu    發表於 15-11-28 12:32

男爵府

畀面勳章

民建聯最無恥

子爵府

引用:民建聯最無恥

原帖由 Lotharingien 於 15-11-28 發表
民建聯最無恥
香港第一大黨喎。。

指鹿為馬,習是成非。
我地點教育下一代!?

Janjanchu    發表於 15-11-28 12:32

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

如果區選前審議呢條方案,唔知建制會損失幾多席

複式洋房

引用:未見過咁嘅人,真係禮義廉。

原帖由 werty 於 15-11-28 發表
未見過咁嘅人,真係禮義廉。

係咪俾人改圖?我去fb睇民建聯,最後update已經係今年2月,冇呢個喎。有冇上去自己睇吓,求證吓?

賤人就是矯情

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

事實上民建聯主席李慧琼的確有提出修正案,刪除取消小三TSA要求,但要阻止過度操練問題和檢討小三、小六及中三TSA

事實一樣係遭泛民議員反對

呢個係事實, 有幾賤?

yip144    發表於 15-11-30 02:18
babie2    發表於 15-11-28 22:31
peggykwan    發表於 15-11-28 13:24
天朗氣清

男爵府

唔知邊個先係官方

複式洋房

我覺得先搞清楚係咪真係民建聯有發放呢張圖,因為我睇唔到有。

賤人就是矯情

子爵府

引用:Quote:原帖由+werty+於+15-11-28+發表未見

原帖由 華妃 於 15-11-28 發表

係咪俾人改圖?我去fb睇民建聯,最後update已經係今年2月,冇呢個喎。有冇上去自己睇吓,求證吓?
你自己search多次,原post過千留言!

如果係你咁講第一大黨最後留言係接近一年前,佢都好唔掂!

珍珠宮

http://www.legco.gov.hk/yr15-16/ ... oting/v20151125.pdf

P.4

講到咁嚴重
但唔取消, 但又唔可以檢討?

泛民可唔可以講下點解?

天朗氣清

子爵府

引用:Quote:原帖由+werty+於+15-11-28+發表未見

如果係假,唔會講呢啲。

珍珠宮

在"本會"之前加上"全港性系統評估推行十多年以來,出現了異化情況,部分學校為應付全港性系統評估,安排學生過度操練試題,令教師、家長和學生承受大量不必要的壓力;全港性系統評估是一項非考核學生個人成績的低風險評估,其設立目的旨在評估整體學生的基本能力;學校可善用學校層面報告制訂計劃,以持續改善教與學的方法和效能,從而提升學生整體的學術水平;由於全港性系統評估是一項客觀的評估工具,其設立有其必要性,故此在沒有替代措施前,不宜一刀切取消;然而,由於現時過度操練的現象與設立全港性系統評估的目的背道而馳,";在"政府"之後刪除"盡快取消",並以"廣泛聆聽各界聲音,對"代替;在"小學三年級"之後刪除"的全港性系統評估,並就",並以"、"代替;及在緊接句號之前加上",並採取以下措施:

(一) 立刻了解各區學校為學生準備應付全港性系統評估的情況,如發現學校為學生安排過度操練試題,立刻要求該等學校停止有關做法;
(二) 不公布來年小學三年級全港性系統評估的成績及全港達標率,以減少學校因為比較成績而操練學生的誘因,並緩和學校、家長和學生的壓力;
(三) 推動辦學團體、學校和家長教師會共同簽訂約章,承諾不會為學生安排過度操練試題;
(四) 廣泛邀請不同持份者加入'基本能力評估及評估素養統籌委員會',以共同檢討全港性系統評估的運作,包括考核方式和試題的設計;
及(五) 在各區舉行家長簡介會,以建立有效的溝通平台,向家長說明設立全港性系統評估的目的,並聆聽他們的意見,從而釋除家長對全港性系統評估的疑慮和誤解"。

請講下點解要反對?
天朗氣清

子爵府

tiramisui 發表於 15-11-28 10:58
屈人食死貓!
民建聯 fb 係有樓主 cap 的第一幅圖

珍珠宮

我會記著反對呢個議案的議員,下次一定投佢地。

TSA 本身冇問題,有問題的是狂操的學校、家長。

yip144    發表於 15-11-30 02:19
bull2015    發表於 15-11-29 21:35
babie2    發表於 15-11-28 22:32
tonghomama    發表於 15-11-28 11:55

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 werty 於 15-11-28 發表未見

這個應該是舊facebook, 沒有update.

樓主是新的,有update,新的是2015年才開始使用。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

ngokwan 發表於 15-11-28 11:25
我會記著反對呢個議案的議員,下次一定投佢地。

TSA 本身冇問題,有問題的是狂操的學校、家長。

TSA 本身真係無問題喎!有問題真係家長同學校咋喎!我仔現在小六。

yip144    發表於 15-11-30 02:18
bull2015    發表於 15-11-29 21:36
peggykwan    發表於 15-11-28 13:29
Aloysiusma    發表於 15-11-28 12:55
tonghomama    發表於 15-11-28 11:55

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

在我看來其實那些攪出莊豐源案,然後出現一大堆雙非咩都同我地爭餐死;再整個南亞假難民問題,早前外傭居港權果D⋯⋯唔係更直接、更明顯係卑鄙無恥咩?

bull2015    發表於 15-11-29 21:36
414928    發表於 15-11-28 16:53
RelaxHippo    發表於 15-11-28 13:30
tonghomama    發表於 15-11-28 11:56

首頁
12345...7

尾頁

跳至