夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

我同我C6結咗婚成18年, 有2個小朋友, 但近8年我地都分房瞓, 而且我C6亦無從前咁關心我, 可以講話係無問候無關心, 係前年我識咗個男人, 佢好好.. 好踏實, 對我亦好關心好緊張, 每日都會早, 午, 晚都打比我, 但佢一直唔知我已結咗婚同有2個小朋友, 我地仲去過旅行. 我C6其實係一個好爸爸, 佢照顧兩個小朋友都無問題..佢亦曾經懷疑過我係咪識咗第二個, 只係我唔承認. 最近佢再Whatapps問我, 今次亦坦白承認, 仲講出咁多年嚟我心入面唔開心, c6好傷心, 佢亦講大家唔可能再相處到. 但係為咗對小朋友C6同我講唔好離婚住, 因為小朋友需要我. C6亦唔想影響到小朋友, 而我亦坦白同我現在男朋友講清楚, 佢不但無介意仲願意繼續同我一齊. 我知佢好愛我, 我亦好愛佢. 佢亦願意接受埋2個小朋友, 我好開心. 只係現在我煩惱係點同小朋友講. 我現在男朋友仍每日早, 午, 晚都同我傾電話. 我地仲有出街. 只係呢個情況我都唔知點同我2個小朋友講..希望聽吓大家意見..

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-10 17:57
DDMMYY2015    發表於 15-12-9 07:52

侯爵府

您已錯誤行出第一步, 無言

子爵府

回覆:我應該點........

你行錯曬
小朋友怨你恨你都係自己衰

未經本人同意,請勿轉載內容!

別墅

我知我係行錯第一步, 但你地唔明當日既我係點...我唔係推卸責任, 只係我都需要愛, 試問邊個女人唔想有人愛有人鍚. 但身邊個係唔去了解你, 唔關心你, 你地會點??

別墅

我知我係行錯第一步, 但你地唔明當日既我係點...我唔係推卸責任, 只係我都需要愛, 試問邊個女人唔想有人愛有人鍚. 但身邊個係唔去了解你, 唔關心你, 你地會點??

子爵府

回覆:VIKKIYU 的帖子

離婚
搵愛情
唔係有老公去搵第二個
如果你覺得無問題
你照直同小朋友講咪得
咁無需猶豫啦
次序上有問題

未經本人同意,請勿轉載內容!

侯爵府

回覆:VIKKIYU 的帖子

既然無感情就同現任老公離婚囉。唔需要攞其他意見啦。除非你想食兩家茶禮者。

瑪瑙宮

無言

掉轉您係小朋友, 想唔想聽您講, 我就唔想.

我諗唔離婚, 唔使講. 決定離婚, 先講.

大宅

我唔信你男友真的會接受兩個小朋友,再過一些日子,激情過後,他未必會如初期的接受你和兩小孩,到時你就兩頭唔到岸。你可以試探他說你會離婚跟他結婚,看他會否立刻應承及辦結婚手續,口講無憑啊!

DDMMYY2015    發表於 15-12-9 07:54
tinaliu1028    發表於 15-12-8 23:08
NipponTsuma    發表於 15-12-8 12:45

侯爵府

你小朋友幾大?
或者問下社工,要如何同小朋友講!佢哋情緒好重要

別墅

回覆 jackiemei 的帖子

一個F.2同一個小三

別墅

回覆 rain2013 的帖子

其實唔使試探, 佢聽完都叫我離婚同佢結婚. 但我係唔知點同2個小朋友講

男爵府

睇完個故仔,我覺得你錯

珍珠宮

開心吸收勳章

VIKKIYU 發表於 15-12-8 11:48
我同我C6結咗婚成18年, 有2個小朋友, 但近8年我地都分房瞓, 而且我C6亦無從前咁關心我, 可以講話係無問候無 ...

首先點解夫妻要分房瞓?一開始已經無厘頭了!如果妳唔再愛妳C6,妳找到真愛的話的確值得恭喜,而且妳C6亦冇因為咁樣而發飊,咁其實佢都冇留戀過妳同佢之間呢一段婚姻,如果冇小朋友的話,妳真係可以好灑脫咁同C6分開,再同妳嘅愛人一齊。

但係就妳所講,我覺得妳C6比妳更適合照顧兩個小朋友,如果可以的話,我覺得妳唔好同C6爭撫養權了,因為妳對愛情更為重視,小朋友跟住妳亦未必係好事嚟,不如妳疊埋心水去過妳嘅新生活吧,雖然情人唔介意妳嘅小朋友,但唔跟住妳我覺得會比較好吧!我相信妳C6會俾到溫暖小朋友,而妳只要坦白同小朋友講妳已經同C6冇辦法繼續走下去,希望小朋友體諒,以後妳一樣可以做返一個好媽媽,多啲見佢哋就可以啦!

我一直唔反對人去追尋自己認為自己要走嘅路,搵自己嘅真愛,我前妻當年亦都係走妳呢一條路,對於一個男人來講,老婆已經唔愛自己並愛上第二個男人,就算勉強挽留到又有乜嘢用?而我亦相信對於女性來講都係一樣的!

希望妳搵啱妳嘅路啦!

queendom    發表於 15-12-10 22:54
百花叢裡過,片葉不沾身。

侯爵府

VIKKIYU 發表於 15-12-8 12:35

一個F.2同一個小三

F2已經明白好多「感情」事,小三可能都小小;

或者你哋三個大人先協調好;
1)你bf可以等你?
2)你唔接受C6建議等小孩長大到某個歲數?

若你唔接受C6建議,首先要安撫好C6個意願方向先,畢竟佢亦係孩子行先

之後小孩會視乎實際情況,例如:我同C6(emoji)️冇係2小孩面前吵,出手打(次數/激度),又或者2人極少交談....尼d小孩睇在眼內,可能F2已經係心裏對爸媽關係已經有一個底.
從而慢慢再溫和地令佢地明白「爸、媽一直愛佢哋」但「爸爸媽媽已經不愛了,會分開」
尼d當然係你同C6一起去進行!令小孩知道父母分開亦不是難過嘅事......

別墅

回覆 wing1388 的帖子

因為當時生完第二個我地唔放心姐姐照顧, 所以就由我同小朋友瞓, 一瞓就依家. 樓主講得岩.其實C6真係比我更適合照顧兩個小朋友, 只係我男友唔想我放棄兩個小朋友, 我地想一同照顧兩個小朋友, 我男友講咗一句係. 小朋友其實最需要係媽咪而唔係爸爸.

別墅

我同C6好小係小朋友面前吵, 打架亦從來都無, 但交談就真係好小. 有時我都覺我大個小朋友知道發生緊咩事. 只係佢唔出聲. 所以C6先想再遲些先同2個小朋友講

珍珠宮

開心吸收勳章

VIKKIYU 發表於 15-12-8 12:50

因為當時生完第二個我地唔放心姐姐照顧, 所以就由我同小朋友瞓, 一瞓就依家. 樓主講 ...

我絕對唔認同妳男友嘅講法,照顧小朋友,教導小朋友,父母雙方都有佢哋重要嘅部份,小朋友將來點做人,父母嘅影響同樣重要,妳男友認為自己可以取代小朋友嘅爸爸嗎?佢憑乜嘢可以咁做?口巷巷係人都得,妳問下佢會點照顧小朋友?點教導佢哋?真係可以視如己出嗎?既然有個現成又對小朋友好嘅爸爸,何需佢呢個新爸爸呢?會唔會多此一舉?

我勸妳都係疊埋心水同男友相宿雙棲吧!小朋友嘅嘢無需想太多了,千祈唔好要佢哋作為你哋婚姻失敗嘅犠牲品!

ruby321321    發表於 15-12-11 23:55
囝囝mama    發表於 15-12-9 00:42
stevekit    發表於 15-12-8 20:42
Iduncare    發表於 15-12-8 17:26
soso1227    發表於 15-12-8 17:09
百花叢裡過,片葉不沾身。

別墅

唔好意思樓主, 可能我講得唔係咁好, 我男友唔係話想取代小朋友爸爸既問題, 只係佢知道我好愛錫2個小朋友. 佢都唔希望我同2個小朋友分開, 佢都係想希望我能照顧2個小朋友時同時照顧到我.

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

如果係調轉你老公有第二個,
個女人叫佢離婚話一齊照顧小朋友,
又話會等佢,
你老公已經比人冠以賤男之名,
插到飛天!
仲會咒佢快啲比小三飛人財兩失!
你自己諗下啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至