樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題!

侯爵府

睛靈勳章

回覆:joycefung2001 的帖子

別墅

回覆:joycefung2001 的帖子

從135到100只要現在再跌两成半就到了。(135x0.75=100)。請好好思考要不要急於買楼!

大宅

joycefung2001 發表於 16-1-16 16:14
如題!
我唔信...... 要咁耐. 講下笑啫

男爵府

回覆:中原指數兩年內見100

跌到100你會買嗎?

別墅

回覆:jjjbaba 的帖子

我在2010年入不了二手楼收租,2015年初賣出,現耐心等待。100考慮入。

男爵府

引用:我在2010年入不了二手楼收租,2015年初賣出

原帖由 joycefung2001 於 16-01-17 發表
我在2010年入不了二手楼收租,2015年初賣出,現耐心等待。100考慮入。
你是賣了自住等跌入貨嗎?

別墅

回覆:ismandy 的帖子

不會吧,自住的屋,自住的家,有感覺有感情有回憶,錢不代表一切。

男爵府

引用:不會吧,自住的屋,自住的家,有感覺有感情

原帖由 joycefung2001 於 16-01-17 發表
不會吧,自住的屋,自住的家,有感覺有感情有回憶,錢不代表一切。
只係睇唔明你想表達咩,2010買唔到投資樓,2015又賣出,以為你賣了自住等跌。

別墅

回覆:ismandy 的帖子

哈哈,多了一個\'不\'。應是2010年買入二手楼收租,上年賣出。

男爵府

引用:哈哈,多了一個\\\'不\\\'。應是2010年買入二手

哈哈,多了一個'不'。應是2010年買入二手楼收租,上年賣出。
明白,厲害

禁止訪問

回覆:中原指數兩年內見100

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

joycefung2001 發表於 16-1-17 09:21
我跟你差不多2009年買既2014年尾2015年中全出......等待中...不同既係因為需要搬近學校我自住的都賣埋.

複式洋房

嘩!如果如您所願。好多朋友15年摸頂就會好大獲... 尤其係係新界大西北,聽AA吹噓既前海港珠大橋概念,話香港中心將由中環轉移到屯門就中晒伏。睇返成交記錄,竟然有人會花6.5M去買龍門兩房... 收租只收到12-13.5k.. 租金回報比起銀行放款最優惠利率2.25厘還要低... 即係買家要求的回報竟然低過銀行最優惠利率!情況就好似07年,當恆指升穿3萬,油價180蚊美元時,大魔同您講下年睇5萬,油價睇300蚊...都有人會信。唔同既係,買樓普遍都需要借盡,買股票都係輸個本姐。有時世事真係會比小說更奇怪。

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Wailamlam 發表於 16-1-18 11:28
嘩!如果如您所願。好多朋友15年摸頂就會好大獲... 尤其係係新界大西北,聽AA吹噓既前海港珠大橋概念,話香 ...
奇聞天天有..怪事日日新昨日有業主同我講. 話賣間屋比我.(市價)
簽3年死約比番佢. 佢話唔打算搬.
話3年後有錢用呢個價幫我買番(佢有優先權買番).............
叫我信佢....即係我做銀行借錢比佢........................
我39唔識7............佢會咁開口...
我真係O 咀

Binlojai    發表於 16-4-20 17:02

複式洋房

NICOLE123 發表於 16-1-18 13:57
奇聞天天有..怪事日日新昨日有業主同我講. 話賣間屋比我.(市價)
簽3年死約比番佢. 佢話唔打算搬.
話3年後有 ...

其實好多Lee D 人。主要問題係香港地產市場太缺乏監管。情況就好似大陸客係香港比藥房劏,屈佢地6萬蚊買雙飛人藥水,黑店劏完人就話個買賣係您情我願,市價咁話。捉到都只係回水,竟然唔洗承擔任何法律責任。我認為係香港買樓比係香港黑心藥房買藥更危險,因銀碼更大。任何成交價都係您情我願的市價。賣方可以開任何「市價」,買家不論係18歲定係80歲,都可以按「市價」買賣。而有趣的是,由於香港擁有物業的佔多數,似乎佢地更有興趣維護地產買賣的「自由」,多於尋求公平交易制度。可憐上年的上車客,睇黎要死慳死底為上手業主或經紀或地產發展商,打拼多數年什至十年光陰。您個業主呃人呃得太多,以為個個租客都係豬

男爵府

依家香港人人工不低, 裁員減薪潮只聞樓梯響, 要樓價長期向下應該唔係易事
依幾年好多人都租樓等跌, 其實跌到依家咁, 已經好多人心急出動搵樓
只要成交高返 d, 劈價盤消耗多少, 樓價就會止跌回穩了
始終有計劃想生細路既, 冇個穩定既家係差好遠

複式洋房

gm147 發表於 16-1-18 16:33
依家香港人人工不低, 裁員減薪潮只聞樓梯響, 要樓價長期向下應該唔係易事
依幾年好多人都租樓等跌, 其實跌 ...

完全同意。香港地少人多,利率低企,失業率低,建築費貴,人人結婚,人人生仔,剛性需求,買樓自住,天經地義。人幣貶值,港股大跌,油價低企,地緣政治緊張,人人買樓保值。有買貴無買錯。今年睇升2成,個別地區連反彈睇升5成。唔買走寶!

男爵府

Wailamlam 發表於 16-1-18 16:41
完全同意。香港地少人多,利率低企,失業率低,建築費貴,人人結婚,人人生仔,剛性需求,買樓自住,天經 ...
五成又太誇張!

複式洋房

gm147 發表於 16-1-18 16:47
五成又太誇張!

保守估計35%左右

首頁

尾頁

跳至