跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知有無人同我一樣,覺得自從bb出世之後同老公因湊b問題多咗磨擦。我老公比我更緊張阿b,有時佢會話我呢樣做得唔好,個樣又唔夠好,有時我都會嬲,但係又唔想咁諗,因大家都係緊張阿b,唔想自己亂諗野令大家唔開心 ,不過有時感性話我知係會唔開心。好想好似未生之前咁,sweet啲,開心啲!

子爵府

大家初為人父母,好多嘢都唔知應該點做,唔多唔少係會比以前緊張d既。
或者過多一段日子,你地識得點照顧bb,彼此關係會好返d ga。
唔使唔開心,最緊要識得放開d,咁就會開心好多ga喇。

大宅

原文章由 yeeyeey2k 於 08-10-13 14:51 發表
大家初為人父母,好多嘢都唔知應該點做,唔多唔少係會比以前緊張d既。
或者過多一段日子,你地識得點照顧bb,彼此關係會好返d ga。
唔使唔開心,最緊要識得放開d,咁就會開心好多ga喇。 ...

多謝你,其實我都係想睇下有無其他媽媽都有同感,知道係好平常,只要過一陣子就會好,希望各位媽媽都一起努力啦!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

意見有不同係多咗 (基本上未生之前係冇 argue), 不過本意都係為bb好, 我諗呢種情況好似結婚之前預備婚禮的日子, 都係有 "重要project" 但又無經驗, 唔知點係最好, 又想做到最好, 咪會著緊一啲, 況且未生之前係大肚婆的超級蜜月期, 老公就晒自己, 相比之下, 現在就係冇之前咁多 "福利", 不過其實有更多係開心的事, 大家都係為同一目標努力啫!

大宅

我同老公都會因bb多左爭論,尤其係我老公係超級機迷@@成日都要開電視打機(我當然唔想個囡成日睇住個電視)另外係言語方面,我同老公都有分歧~~不過d書教最緊要喺唔好喺bb面前太多爭吵,私下同老公傾掂數會好d
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

生仔前後係由公主變宮女, 真係灰姑娘的 reverse... 從前有一個公主, 個個都錫晒佢, 有一日, 佢生咗個王子, 從此, 公主就變咗灰姑娘, 日日做勁多家務, 幫小王子抺poopoo, 隻手粗晒, 個頭又亂...

大宅

十分之有同感!! 不過其實大家都係為bb好, 識得咁諗就冇事lu!! 亦都同意tinypoem, 真係公主變宮女, 點只頭髮亂晒, 成個人都 "嗚嗚whe whe" 咁, 冇時間去執一執!!

複式洋房

原文章由 tinypoem 於 08-10-13 18:54 發表
生仔前後係由公主變宮女, 真係灰姑娘的 reverse... 從前有一個公主, 個個都錫晒佢, 有一日, 佢生咗個王子, 從此, 公主就變咗灰姑娘, 日日做勁多家務, 幫小王子抺poopoo, 隻手粗晒, 個頭又亂... ...

別墅

我都勁懷念未生之前係大肚婆的超級蜜月期, 大多數人都就晒自己, 老公咩都就住 好好福利!!! 呢種情況好似結婚之前預備婚禮的日子, 都係有 "重要project" 但又無經驗, 唔知點係最好, 又想做到最好, 咪會著緊一啲!!大多數女嘅著緊一啲....想十全十美!我老公暫時仲幾好大家分工唔會旨意工人,但都會因bb多左爭論(始終係兩個人實有唔同諗法),有時都忟架~因大家都認為自己係對BB好....不過好快同老公傾掂數,唔會放係心度!!
我有同佢講我嫁比佢時係公主生完變左工人:;pppp: c6笑話邊有咁靚嘅工人...仲有世上只有媽媽好~母愛最偉大,咩都您做晒
加油吧偉大嘅母親

原文章由 tinypoem 於 08-10-13 15:54 發表
意見有不同係多咗 (基本上未生之前係冇 argue), 不過本意都係為bb好, 我諗呢種情況好似結婚之前預備婚禮的日子, 都係有 "重要project" 但又無經驗, 唔知點係最好, 又想做到最好, 咪會著緊一啲, 況且未生之前係大肚婆 ...

大宅

我都好認同大家嘅講法,一齊努力吧!

大宅

頭髮點止亂哂~~仲被小公主扯到斷哂mouth:
為左生個囡已有產後甩髮,佢仲要咁對我真係慘慘慘!!

原文章由 felmat 於 08-10-13 21:12 發表
十分之有同感!! 不過其實大家都係為bb好, 識得咁諗就冇事lu!! 亦都同意tinypoem, 真係公主變宮女, 點只頭髮亂晒, 成個人都 "嗚嗚whe whe" 咁, 冇時間去執一執!! ...
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

我冇呢個問題, 反而係同老公感情淡左, 可能我將所有心機同精神都落晒個女度, 我都好想好似以前咁, 但奈何 bb 出世後真係超級多功夫要做連自己時間都冇, 希望 bb 大 d 後可以回復番好似以前咁.
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

子爵府

我都係咁,俾佢扯左幾次,我忍唔住自己操刀剪短左d頭髮,由長髮女郎變成宜家既師奶look

原文章由 sze0203 於 08-10-14 11:18 發表
頭髮點止亂哂~~仲被小公主扯到斷哂mouth:
為左生個囡已有產後甩髮,佢仲要咁對我真係慘慘慘!!

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

妳形容得好好笑又好貼題呀 !
其實個個都可能係新手冇經驗, 所以成日都會好多問題發生, 而且照顧個新生 BB真係好疲倦(又要照顧BB又要招呼來睇BBD親朋!).....所以容易心火盛......大家出聲之前應該心平氣和D ! BB都唔想見到爸爸媽媽抄咀架 (而家D BB 好精靈會知架 !) !

原文章由 tinypoem 於 08-10-13 18:54 發表
生仔前後係由公主變宮女, 真係灰姑娘的 reverse... 從前有一個公主, 個個都錫晒佢, 有一日, 佢生咗個王子, 從此, 公主就變咗灰姑娘, 日日做勁多家務, 幫小王子抺poopoo, 隻手粗晒, 個頭又亂... ...

大宅

其實我最初都係想"慎"下,都知道大家出發點係為阿b好。我諗好多bk媽咪都有時會有相同感覺,始終突然由公主變成宮女,真係要好好調節下自己,再加上身體嘅還原可能又有另一種壓力,真係要令自己唔好亂諗野,開心啲先得。

子爵府

畀面勳章

原文章由 ahwoon666 於 08-10-15 16:31 發表
其實我最初都係想"慎"下,都知道大家出發點係為阿b好。我諗好多bk媽咪都有時會有相同感覺,始終突然由公主變成宮女,真係要好好調節下自己,再加上身體嘅還原可能又有另一種壓力,真係要令自己唔好亂諗野,開心啲先得。 ...

我之前坐月時阿B好玩嘢咖,廁所唔俾去,飯食唔到,我一想做佢就喊囉,Mask吖,好似2個月未"fool"過囉,行商場好似放監甘,但都係買嘢俾B,自己真係勁WooWei,覺得個老公幫唔到自己,有一排好僧佢,之後我朋友話D荷爾蒙影響會燥D同埋未適應做媽咪,佢話做男人點都想個屋企好,可能佢都唔適應,唔知點做,話過一年會好D,佢開解我之後其實我都好D,放鬆咗.仲Plan緊同老公去第度玩嚇.

複式洋房

咁睇來呢個都好正常哦...我依家都係以個女為中心啦...日日係屋企...二十四小時...完全無咩私人時間...老公返工...到食完飯又要抱阿b瞓...都無咩時間同老公傾計啦...真係完全唔同的生活...

伯爵府

吾得閒理老公啦!

返工做工人,放工做宮女,夜晚做看更…

不過,見到BB慢慢大,又好開心,就係呢樣成為我無休的動力!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至