婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

尋晚我99竟然將佢自己食既奇異果成個比我bb食....我個b得個半月大咋...睇到我眼火都爆埋..重好 "得戚" 咁話奇異果好高維他命c..比佢食唔緊要...

我即時發火話如果佢開始可以食呢d野....你估我唔一早比佢食糊仔呀...使等你比野佢食..重要成個奇異果 (係原個) 比佢食咩...

我地平時比乜野呀b食 / 呀b玩隻99都話唔好...佢自己比乜佢就咩都話得...

真係比佢激死我...小d eq都唔得呀對住佢..月尾我開始返工la..之前話叫佢湊..e+ 我心大心細..想放佢係育嬰中心定留返比佢湊...

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

痴q線, 你嚇佢話要報警告佢虐兒啦.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

原文章由 大眼肥妹 於 08-10-14 16:52 發表
痴線既咩,成個比個b食,佢真係short到不得了.奇異果有d都好酸嫁,如果食左佢分分鐘腸胃有問題添呀,你叫你老公話下你奶奶啦.

不過其實你得既最好唔好比奶奶揍啦,如果唔係會好似我果個咁,做埋d賤野,亂咁私自比野我個女 ...

就係我老公都有出聲..佢都係話...呢d野食係冇問題架...我先火都黎埋話佢咋..
我都真係唔想比佢湊..但我老公又話出去比人湊不如比佢呀媽湊

男爵府

你如果afford得起,最好搵人照顧bb, 你99今日係你面前都可以咁做,第二時真係唔知會俾咩野阿b食??? 一個唔小心,好容易"哽"死阿b....

伯爵府

原文章由 KimB 於 08-10-14 17:24 發表
你如果afford得起,最好搵人照顧bb, 你99今日係你面前都可以咁做,第二時真係唔知會俾咩野阿b食??? 一個唔小心,好容易"哽"死阿b....

佢咪成日偷偷地...比勁多水我呀b飲...飲到佢唔想食奶lor...

子爵府

成個奇異果...
唔係呀~~

子爵府

好媽媽勳章

如果無記錯, 奇異果係其中一種高敏感o既水果 (唔知乜乜敏感源),
所以一般人俾bb食水果, 都唔會俾bb食奇異果先, 而係o的低敏感機會o既蘋果, 李等....
食物敏感呢樣o野,無事就好彩, 有事就一世o架啦
個半月, 個胃功能都未完全發育, 真係會害咗個bb

原文章由 wendyaupooh 於 08-10-14 16:44 發表
尋晚我99竟然將佢自己食既奇異果成個比我bb食....我個b得個半月大咋...睇到我眼火都爆埋..重好 "得戚" 咁話奇異果好高維他命c..比佢食唔緊要...

我即時發火話如果佢開始可以食呢d野....你估我唔一早比佢食糊仔呀... ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 pamelaywy 於 14/10/08 17:33 發表
如果無記錯, 奇異果係其中一種高敏感o既水果 (唔知乜乜敏感源),
所以一般人俾bb食水果, 都唔會俾bb食奇異果先, 而係o的低敏感機會o既蘋果, 李等....
個半月, 個胃功能 ...

我都記得好似係ka,一歲bb以下係唔可以食ka
幾有營養都好都唔比得住ka.

男爵府

黐X線

伯爵府

原文章由 kellyly 於 08-10-14 17:42 發表

我都記得好似係ka,一歲bb以下係唔可以食ka
幾有營養都好都唔比得住ka.

係咩? 等我一陣食飯再同佢開火先...頂呀...好彩我個b今日都冇出d粒粒者...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你老公同99都無錯,d食物係無問題,但對一個個半月bb黎講,佢地個胃都未發育完全,受唔到d果酸呢!!!

男爵府

原文章由 wendyaupooh 於 08-10-14 17:48 發表

係咩? 等我一陣食飯再同佢開火先...頂呀...好彩我個b今日都冇出d粒粒者...

其實有好多野bb係唔食得架,好似一系列nuts都係,就算係咩野花生糊、合核糊都係,好容易引發佢有食物敏感,千祈唔好亂試! 好似我個仔咁3歲幾,前陣子俾佢食左幾粒龍眼,點知第二日成面紅紅腫腫,真係嚇左我一餐.....

大宅

痴線嫁!!~敢早比佢食.....
唔好比佢湊....遲d你地仲多事嘈啊!
唔想煩....唔好比佢湊

男爵府

初生頭四個月係完全唔建議進食用任何食物架....尤其是頭兩個月, 如果BB飲全人奶, 根本連水都唔使飲....而奇異果呢類高致敏既生果 , 一歲前更加係唔可以掂...佢係咪傻架? BB咁細, 個胃都未發育好, 點可以比的咁既野佢食架? 下次你帶BB去診所覆診時, 記得叫埋C6同隻9去, 然後扮唔識問醫生, 話隻9咁樣教你...你睇下個醫生/姑娘會點...我肯定佢會比人罵到爆都似 想收賣人命咩...short 架

ps.千祈唔好比佢湊, 真係命都短幾年....

原文章由 pamelaywy 於 08-10-14 17:33 發表
個半月, 個胃功能 ...

[ 本文章最後由 碟碟 於 08-10-14 18:33 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

一歲以下都唔好食奇異果, 仲有nuts, 蛋白, 甚至魚, 士多啤梨等都唔好食住. 當然唔排除有d bb食到, 但人地得唔=自己果b得, 所以可以的話咪遲d先比, 反正成世留留長, 忍一年啫...都唔明點解d 99咁自把自為又唔聽人講嘢. 唔通我地係bb媽咪特登唔比佢食咩? 梗係為佢健康著想啦!

敏感o既嘢, 可以係皮膚, 或者腸胃, 唔好以為小事, 如果真係敏感可大可小架! 我有個朋友個女(當時6-7個月)就係咁:

個b女係麻麻湊, 有一日我fd收工返到屋企見到個女眼腫面腫全身腫脹, 對眼腫到得返一條線, 原來佢99比咗d bb餅阿b食, 可能阿b對小麥敏感. 不過到底佢99有冇比其他bb食就不得而知了.

所以奉勸你, 千祈唔好比99湊!

男爵府

比99揍bb真係有排煩

大宅

係呀, 敏感可以好大鑊架!
腫到變豬頭咁事小,
氣管都腫就大鑊喇!
我就試過呢~ 氣都吸唔到呀!
個dr話我差d無命呀~

子爵府

認識瑞士牛牛第二回

原文章由 wendyaupooh 於 08-10-14 16:44 發表

我即時發火話如果佢開始可以食呢d野....你估我唔一早比佢食糊仔呀... ...

D 99 只要佢話OK就OK , 我個B未滿月就比橙佢食LA, 個姑仔仲話比街買的涼茶佢飲TIM......好簡單, 因為個個唔系佢地親生的.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

千其吾好比你99湊
你係到都比嘢佢食
你返工可能佢食乜你bb食乜

首頁

尾頁

跳至