自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

我久唔久會出D好細粒既瘡瘡仔, 但有時會發D有濃既瘡, 會好痛同痕, 以左邊面情況較差, 右邊面本來無野的, 但近年都有出, 但唔會好似左邊出的瘡咁痛同埋無左邊的瘡咁難謝
我已經睇左好耐中醫(當中有試唔同既中醫, 斷斷續續咁睇左兩年到, 但每個都有比時間去試的) , 但係情況都係咁, 以我這個年齡正常應該不會再出暗瘡, 而且我飲食都好刻制, 煎炸熱氣, 牛羊鴨鵝, 濕熱野已經戒口, 凍野飲食都極小, 可能一年只會食一兩次雪糕, 連夏天都係飲熱氣, 基本上已經戒得好清, 多數食蒸既野食, 平性食物為主, 豬肉, 魚, 雞同旦都小食, 每天大便正常, 天天早上有得去, 同埋經期都準時, 有時只係差一兩日, 但係近年可能年紀開始大, 月經量小左好多, 頭幾日都唔多

連醫師都話我飲左咁耐中醫, 又有戒口, 都仲係會出瘡, 同埋D印好紅, 久久不退, 有時仲要係無啦啦會出左一粒細細的, 好快就會成又痛又痕既瘡, 我都唔知自己仲可以做D咩

侯爵府

你幾大?因為我家姐之前更年期也是由原先皮膚超好爆瘡爆足一年作收經。

如不是更年,枕袋會密D,飲多D水
因為我以前也生勁多大瘡

珍珠宮

回覆樓主:

非賣廣告,但work
先去jac咩蓮做facial,過程幾痛苦,但work,煲埋佢教嘅湯仲work
過完treatment自己要保養,例如我會盡量戒甜野

touchwood依家ok
touchwood
touchwood...

公爵府

leeleebaba 發表於 17-3-31 00:12
你幾大?因為我家姐之前更年期也是由原先皮膚超好爆瘡爆足一年作收經。

如不是更年,枕袋會密D,飲多D水

我37, 未到40, 不過我之前幾年D皮膚都係左邊面容易爆瘡架, 但自從兩年前開始睇中醫遇到個醫師之後, 就開始下巴出瘡, 後來我都轉過幾位中醫, 係轉到現在呢位中醫先控制番下巴D瘡, 但係就開始右邊面都有, 同埋左邊面都依然係咁爆瘡, 唔算好嚴重, 但係會無啦啦久唔久會爆幾粒, 係會好紅, D印好紅唔識退, 左邊面嚴重D

珍珠宮

好媽媽勳章

不看西醫?

男爵府

你試下做facial,要清乾淨个底先得架、我自已也是非常易有粒粒架

wcpcelia    發表於 17-3-31 18:09

公爵府

楊慧芳 發表於 17-3-31 00:20
你試下做facial,要清乾淨个底先得架、我自已也是非常易有粒粒架

我上星期先做完個HYDRAFACIAL

公爵府

circle119 發表於 17-3-31 00:20
不看西醫?
西醫曾經有睇過, 但係感覺都係始標不始本, 所以喺兩年前先的起心肝去睇中醫, 都試過好多中醫架喇!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實係咪角質厚的原因

公爵府

我天天朝早有大便, 月經準時, 有做足清潔洗臉, 無化妝, 又有戒口, 連醫師也不明原因, 佢已經很努力幫我清腸胃濕毒, 但係咪真係咁難清? 都睇左佢半年有多喇, 差唔多有8, 9個月, 但不過我唔係日日飲藥既, 但D藥我係會自己煲的, 不食藥粉, 定係會因為其他原因?? 其實我有諗過我係虛, 血氣行得唔好, 所以D暗瘡印唔退, 但係我又虛不受補, 太補我又會爆瘡爆得更勁, 我應該係燥熱底, 陰虛, 因之前睇過既醫生都係咁樣斷我證的, 我呢D係虛火, 因我已經戒食熱氣野好耐

子爵府

zoie_w 發表於 17-3-31 00:03
我久唔久會出D好細粒既瘡瘡仔, 但有時會發D有濃既瘡, 會好痛同痕, 以左邊面情況較差, 右邊面本來無野的, ...

最終極治療係睇西醫食a酸…但要食成年…同埋傷脾…成個療程20000,

侯爵府

我又係差唔多年紀, 無啦啦生足成年暗癐, 搞左好大輪... 用手工皂, 護膚facial左搽又搽, 換真絲枕袋, 抗蟎床褥套, 戒油炸戒咖啡戒奶茶戒檸茶, 狂飲水... 然後都唔得, 啲暗瘡一排排咁生, 額頭, 左右兩邊面, 下巴...
最後我放棄.. 乜都唔理, 咁啱辣起條癮日日飲青普洱, 然後過兩星期, 突然發現無再生暗瘡...
不過唔知啱唔啱你. 上網查, 係有話青普洱適合虛火生暗瘡既人飲. 但偏寒, 腸胃唔好又唔飲得. 反正你睇開中醫, 問下中醫你飲唔飲得.

子爵府

會吾會對潔膚用品敏感,試吓用天然有機皂,無parabens成分,睇吓可吾可以慢慢改變,另外壓力和睡眠質素都會出瘡,希望幫到你!

男爵府

壓力會有影響

另外你有冇做運動?

大宅

平時係咪左邊側訓?

男爵府

zoie_w 發表於 17-3-31 00:16
我37, 未到40, 不過我之前幾年D皮膚都係左邊面容易爆瘡架, 但自從兩年前開始睇中醫遇到個醫師之後, 就開 ...

我之前都是下巴爆

大宅

平時有無做足防曬?做防曬可防止印加深。我搞左三,四年睇左中西醫/偏門都睇埋,最尾自己改善飲食同生活習慣搞返好,印都退晒。

伯爵府

睇下皮膚科,治下標先好渦……

公爵府

QY08040408 發表於 17-3-31 01:15
睇下皮膚科,治下標先好渦……

我唔算嚴重, 同埋之前都有睇過, 食完療程之後都係咁.....

子爵府

回覆樓主:

睇皮膚科醫生啦,睇到好為止

首頁
12345...13

尾頁

跳至