自由講場

跳至

首頁
12345...35

尾頁

男爵府

唉, 估唔到我真係要開個咁既鋪
(以下內容可能會得罪d愛狗人士, 不喜勿回, 我係真心求助)

話說我老公有隻狗, 由bb養到依家差唔多10歲, 係佢同佢ex一齊買一齊養既,
佢地分開左之後隻狗就跟左我老公, 冇錯, 我識我老公時隻狗已經存在...
我由細到大冇養過寵物, 我對照顧寵物真係冇認識, 以前拍拖都冇唔覺得有咩問題,
直到結左婚之後就出事, 開頭我地仲比佢入房, 自從有一日我眼濛濛一落床踩埋灘尿一腳都係, 我老公話因為我地閂左門佢唔識開門去廁所, 之後我地就冇再比佢入房, 平時我地返左工, 佢會係張布sofa度訓, 有時仲會係sofa嘔, 佢識自己去廁所, 係去我地個廁所, 每日返到屋企第一件事就係洗廁所, 因為成日流流長勁臭~
我放幾多吸味野又點香蕉又2部空氣清新機, 但係每日返到屋企我依然覺得好臭, 尤其我大肚果陣, 真係一返屋企就嘔....... 由果陣開始我就好討厭佢, 臨生前已經晚晚訓唔好, 一晚起身幾次去廁所, 每去一次就要洗一次地, 因為佢一定會痾左尿/屎, 訓下去下廁所洗下地, 基本上晚晚都冇乜點訓, 我老公又夜返又忙. 我已經冇叫佢起身幫我, 但係我自問我都盡力照顧佢, 到時到候就帶佢去剪毛沖涼, 買乜買物~ 一直維持呢個忍耐忍耐既狀態, 依家呀b都就黎一歲, 因為隻狗, 我覺得我屋企好似唔屬於我咁, 佢平時會上sofa, 我就唔會坐, 佢係地下行黎行去, 就我唔會比呀b落地, 係屋企長期匿係房, 我唔識講, 總之我覺得我怕左佢驚左佢, 怕左佢怕米貴.............

直到尋晚, 我地返到屋企見到佢痾左屎係sofa我真係接受唔到!!!
我老公仲要覺得冇問題, 我即時跳左掣, 為左呢件事我夜媽媽帶左呀b走, 同我老公鬧左一場大交, 我直情覺得我冇可能再同隻狗一齊生活落去, 有佢冇我!!!! 鬧到離婚咁滯~

我依家真係唔知做好? 係咪為左頭家要繼續包容接受? 我只係想有個舒服既屋企姐, 點解佢有生活既權利, 我就連生活空間都冇........... 我應該點樣再同隻狗生活落去

LOVE074    發表於 17-5-26 17:47

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

我好明白你,我老公以前同個Ex又係有隻狗,可吾可以叫佢比番個ex呀?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

狗狗都1X歲
應該果頭近
可唔可以忍多一年半載?

picky1214    發表於 17-5-26 23:04
esmehouse    發表於 17-5-26 22:09
bull2015    發表於 17-5-26 20:59
APIGMA    發表於 17-5-26 18:42

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

養左咁多年,你老公唔捨得好正常,
因為你老公唔落街放狗,
屎尿加佢本身既味係會好大狗味,

屋企有無位圍起一個空間俾佢活動????

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我冇咩意見比你,因為我養貓同你情況都差唔多,不過我接受到又慣左。只可以講養寵物就係咁。同埋如果佢老D有可能失禁,或者眼矇眼聾,你講既所有野都會加倍上。

珍珠宮

回覆樓主:

我不喜服侍貓狗
不要廹我接受
結婚前要未婚夫送走

珍珠宮

開心吸收勳章

YAC0601 發表於 17-5-26 16:29
唉, 估唔到我真係要開個咁既鋪
(以下內容可能會得罪d愛狗人士, 不喜勿回, 我係真心求助)
點香蕉?

你地少左時間理佢,佢只係想你們注意佢多D 啫
違規內容

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

係咪因為你地無帶佢落街, 所以只可以係屋企痾呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我都明白你, 我另一半都有2隻貓,
但你諗下 千世修得共枕眠,而且狗狗已經算大年紀了...好話唔好聽佢就快一世了
係咪真係頂唔落去呢?? 或者是自己一時火姐眼 轉牛角尖...嬲完就回家去吧...
當狗狗也是你家人一份子,這樣會更好

子爵府

會唔會試下搵動物傳心師,同狗狗傾下,睇下可唔可以改善li 個行為問題

子爵府

大狗定細狗?你老公應該日日同佢去一次街柯尿柯屎, 佢就自然不會在屋企柯。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

跳躍精靈 發表於 17-5-26 16:35
FORUM 唔係問呢D問題的地方
我真心的
樓主快D DELETE POST

我好鐘意動物,不過仍然可以體諒樓主,
去其他寵物谷就肯定死得

珍珠宮

開心吸收勳章

**** 該帖被屏蔽 ****

召藥師  如果依組字係位置座標、地址等冇問題,有特別意思就請避免用。謝謝  發表於 17-5-26 20:00

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 YAC0601 的帖子

呢個問題既發生係因為你本身唔鐘意隻狗,咁d狗係好醒既,佢地feel到。當佢地唔鐘意果個人,咁佢地就會做一d平日唔會做既野出黎,好似四圍痾咁樣。其實隻狗都十歲,我覺得你唔要佢有點那個,因為佢都未必擺得耐。如果你可以調節好心態,同佢和睦共處到既話,我相信情況會有改善。

男爵府

蛋皇哥0127 發表於 17-5-26 16:39
點香蕉?

你地少左時間理佢,佢只係想你們注意佢多D 啫
打錯, 係點香(紛)唔識點打tim

大宅

回覆樓主:

我明白你 我沒寵物 但我想像到你既無奈

水晶宮

同C6再溝通下, 妥善安排一下, 下一步要點做.

伯爵府

都好明白你, 成日又屎又尿, 我自己都有狗, 又小朋友, 日日抹屎尿都抹死, 不如教下狗得唔得? 狗冇人教佢, 唔識去, 佢好無奈, 佢都唔識佢唔岩, 你體諒你老公唔係放棄隻狗既人, 即係佢負責任, 有良心既人, 教狗係唯一既做法, 佢年齡咁大, 真係唔好棄養, 等如拎佢去死,,,同老公傾下, 點教, 請人教, 解決

珠媽    發表於 17-5-26 17:52

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

FORUM 唔係問呢D問題的地方
我真心的
樓主快D DELETE POST

同意。 但我好明白樓主。加油

首頁
12345...35

尾頁

跳至