自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

【本報訊】黃大仙彩雲邨前晚深夜發生罕見的未來外母與女婿互毆事件。一名21歲青年因女友懷有六個月身孕被迫「奉子成婚」,在女友住所內與未來外母商討婚事時,疑為婚宴「人情」(賓客禮金)歸誰問題各不相讓。青年情緒失控揮拳打爛吊燈洩憤,碎片濺中未來外母,年僅36歲的未來外母被激起怒火,與未來女婿大打出手,結果兩敗俱傷,送院敷藥後同被捕。身懷六甲的準新娘慘變夾心人,受驚不適須送院檢查。 記者:黎家駒、鄭大康、張珮琪

與未來外母談論婚事安排,結果打架收場的姓張青年「阿洋」,21歲,早前結識19歲的姓馬女友「阿琪」。據悉阿琪現時無業,兩人認識後打得火熱,今年年初阿琪赫然發現懷孕,至今已懷孕六個月、逐漸「見肚」,兩人商議下決定「奉子成婚」。
至於與未來女婿動粗的女子姓楊,年僅36歲,已為兩女一子之母,阿琪為長女,次女18歲任售貨員,幼子12歲,今年升讀中一。據悉楊婦於幼子出世後不久即與丈夫離異,現時與三子女一家四口同住彩雲邨日月樓一單位。

涉嫌與未來外母衝突的青年,送院敷藥後被捕。
準新郎先發難打爛吊燈

前晚11時許,阿洋到女友阿琪住所,與未來外母商談婚事安排。阿洋開出條件,願意負責女家送予親友的嫁女餅卡及10圍酒席的費用,同時送上29,000元禮金予未來外母,惟婚宴親友所付的「人情」則全歸他所有。
不過,未來外母對這個建議卻相當不滿,堅持女家親友所付「人情」應盡歸女家所有。
現場消息稱,雙方為婚宴「人情」問題各不相讓,你一言我一語越吵越烈,其間阿洋突然情緒失控,揮拳打爛客廳中一盞吊燈洩憤,吊燈碎片四濺擊中未來外母,即時火上加油,楊婦情緒變得更激動,兩人互相指罵繼而大打出手。

男揮拳擊臉 女抓胸口

糾纏中,阿洋被人抓傷手腳、胸口及肩膀,楊婦也被人揮拳擊中臉部及嘴唇,兩人同受輕傷。家人勸止無效,恐衝突惡化,於是報警求助。警員趕至了解事件後,召救護車將阿洋及楊婦送院敷藥,至於夾在男友與母親之間的阿琪,被兩人衝突場面嚇至不適,須送院檢查。
警方調查後以涉嫌襲擊罪將阿洋及其未來外母拘捕,帶往警署調查,兩人其後獲准保釋。據悉阿洋事後匆匆趕往上班,楊婦接受訪問時則表示:「阿女家冇事,件事已經平息咗啦!」但她拒絕回應是否已原諒未來女婿。

搞紅事搞到差D見紅,真係嚇死人咩。。。但係真係證實左歷史會不停重演,單親阿媽36歲,個女19歲大肚,識左個會出手打女人既男友,仲有個18歲既妹。。。

禁止訪問

子爵府

個青年咁燥,
個女真係要再考慮嫁唔嫁

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

兩個都唔岩。 個男既發癲已經錯話晒長輩。個外母執著女家錢為乜丫...講真個肚都籮咁大...比晒個孫仲好啦。家和萬事興...
為個女著想唔高興都要忍..而家咁樣個大肚婆最難頂...嫁唔嫁好?唔嫁個肚點?嫁左個阿媽永遠有條刺比女婿兜搥蝸面過...

公爵府

回覆樓主:

唉…

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都係作怪

珍珠宮

回覆樓主

外母36歲,個女19歲....睇怕個孫大咗都...希望唔係生女啦!

子爵府

回覆樓主

其實個男的offer 都唔差,留返錢比新人去接迎新生仲好啦

lojo11    發表於 17-8-21 18:32
facialchung    發表於 17-8-21 17:30
Zebrafish    發表於 17-8-21 12:31

男爵府

15週年勳章

一有錢銀問題就好易變成咁
佢老公真係唔要得 遲下佢兩公婆有意見不合又唔知會唔會打人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

外母 36 歲,個女 19 歲
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

外母17 歲生大女,一代傳一代

lojo11    發表於 17-8-21 18:33

公爵府

2024年龍年勳章

外母好後生, 即係37歲就做婆婆

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

繼兒動母 發表於 17-8-21 11:51
【本報訊】黃大仙彩雲邨前晚深夜發生罕見的未來外母與女婿互毆事件。一名21歲青年因女友懷有六個月身孕被迫 ...

到唔會長久

珍珠宮

回覆樓主

個外母都17歲生左大女

珍珠宮

回覆樓主:

可見的將來只有一個結果:離婚收場

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

外母17歲生個女,
36歲做亞婆,
唔怪之得依家遲婚生仔個d,
俾人話係個仔嘅gramma啦!

侯爵府

環保接龍勳章

36歲外母, 37歲做外婆.

其實男家嚟提親既OFFER都算有誠意,
不過燥咗少少.
應該揾多個中間人放咗風先,
再一齊傾.

lojo11    發表於 17-8-21 18:33
bebe12hk    發表於 17-8-21 13:44
piklam1    發表於 17-8-21 13:14

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主

外母36

珍珠宮

上校車 發表於 17-8-21 12:15
外母17 歲生大女,一代傳一代
雖然咁講好衰, 但好似真係見到有"遺傳"

bebe12hk    發表於 17-8-21 13:45
小可愛11    發表於 17-8-21 12:47
小可愛11    發表於 17-8-21 12:46

男爵府

回覆樓主

阿女唔夠阿媽叻,遲左兩年生