懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想同各位分享這兩個月來的經歷,希望共勉之!

話說7月頭太太剛3個月,所以安排做T21….

5日後,收到報告….私家醫生急CALL我們回去睇報告!

報告話發現DNA15多左一D….

T21主要不是CHECK DNA15….同埋DNA15多左係好RARE CASE…而多左幾多都唔知….故有咩影響唔知有咩建議都唔肯定!只是叫我地早D照結構睇下BB有無出現發展異常,再作決定!

同時叫我地睇番公家睇下有咩建議!

我們去左QEREFERRAL…隔左2日先有得睇母胎醫學!個兩日….終於知道咩叫做渡日如年….

一方面好想係無事但當嘗試上網找資料時發現DNA15有野可以影響到BB的智力Mobility…當時就好亂和唔開心!因為好難得先有BB…..所以一想到可能要同BB88…就忍唔住CRY….

終於等到見QE….好感恩遇到個好好的姑娘….initial interview…..佢見我們好擔心,就詳細同我地解釋….T21流行左之後都多左這些怪REPORT…大部份都最終無事….又好好地摸著太太的肚皮講…”爸爸媽媽都努力緊…BB你都要努力啊!個下忍不哭了出來!

到見醫生時….醫生也好好地講解….因為T21係抽血的故血內的DNA有機會係來自MOM, BB或胎盤。SO佢建議要清楚知道BBDNA…就必須抽羊水!但抽羊水最早都係18WK…夠羊水先至可以做….

唯有要等多6WK先做羊水….但等的時間又係好漫長!好擔心留多一日….會多一份感情到如果要分手時會更加唔捨得!每天也只得等待!

在等的過程中,我們在17WK再去了私家做regular check up…..點知禍不單行….BB個腦仔發現到兩邊都有水囊更加用abnormal去形容心情再次跌落谷底!因為擔心DNA真的有問題symptoms亦已經出現。。。私家醫生又係話等公家的抽羊水去confirm個情況!

由於好擔心。。。。所以問左做醫生的朋友。。。原來17wk-21wk BB有水囊係好normal的事。。。。個下真得好嬲個私家醫生!因為佢的評估。。。讓我們再次傷心擔心多一次!

終於捱到抽羊水。。。。託賴不是太痛和BB好乖無亂動。。。所以都順利完成!亦聽左大家之前講要做埋DNA Clip…for comparing with parents’ DNA….又要等多10日出reports….

忐忑不安是這10天的感覺,完全做不到野。由於有信仰。。所以不停祈禱。。。。這才好過一些!昨天,最終出了DNA Clip n 羊水的報告。。。BB’s DNA無任何問題。。。照結構時。。。也一切正常!這兩個月的擔心終於可以放下了!

希望藉此同各位同樣面對T21有問題的JM….打打氣。。。過程大家絕不alonely…亦明白等待的無奈及擔心!希望大家知道大約的檢查流程會安心D。。。同樣也可以順利面對!加油!主佑各位!

別墅

thomenberg 發表於 17-9-13 13:00
想同各位分享…這兩個月來的經歷,希望共勉之! 話說7月頭太太剛3個月,所以安排做T21….5日後,收到報告… ...

祝福你、太太同bb都平安幸福!

複式洋房

回覆樓主

好開心聽到你bb健康平安!做左爸爸媽媽之後真係由發現有左開始,有著不同的擔心....希望所有媽媽都健康平安生到健康寶寶

子爵府

你地一家3口都好叻好堅強,呢段日子好難捱,你地一樣撐得住。
多謝你地擔心過後肯分享,對其他未來媽媽好有幫助

別墅

回覆樓主

感謝分享
做爸爸媽媽真係唔簡單

大宅

回覆樓主

多謝分享,好有用

珍珠宮

回覆樓主

正能量!體會到樓主真係唔容易,勇敢去面對!祝福bb健康平安!

複式洋房

睇到最後係無問題, 真替你們開心呀
其實做父母, 特別做媽媽, 一"咩"起左條小生命響身上, 就咩都會好擔心...
大家都要共勉之 !

複式洋房

bb無事就放心曬

男爵府

玩具勳章 畀面勳章

回覆樓主

太好了!祝福BB 健康出世!

別墅

想同各位分享…這兩個月來的經歷,希望共勉之! 話說7月頭太太剛3個月,所以安排做T21….5日後,收到報告… ...

俾個hug你冇事了!要開心返

大宅

回覆樓主

God bless your family !

大宅

回覆樓主:

實在太好啦,大小平安!恭喜晒! (emoji)

別墅

回覆樓主

做爸媽真堅強。

大宅

感動 ! 祝福你地和BB健健康康!

複式洋房

多謝分享,祝福你們

大宅

放心!bb會健康平安地長大架

複式洋房

多謝你分享!這段日子真不易過,恭喜你們一家3口,願你們平平安安順產!

複式洋房

回覆樓主:

感謝分享,祝bb健康平安

複式洋房

Thx u all🙏🏻🙏🏻🙏🏻做爸媽的路一點也不易行
願各位也順順利利
共勉之

首頁

尾頁

跳至