跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-2-18 16:45 發表
收到信通知N1 interview.
想問吓有無mami既小朋友讀緊, 覺得好唔好?
可唔可以俾d意見我? THX!!

我都幫囡囡報了名呀! 我有朋友的仔讀緊, 讚學校好好, 校長好有心, 佢的大女以前讀靈糧堂, 佢話靈糧攪好多課外活動, 小朋友放假常是去這裏去那裏表演. 升小一時也的確吃力. 後來細仔就報了這間. 覺得校長好有心, 老師好愛錫小朋友, 希望我囡囡入到啦! 因為nursery好少位呀!

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-2-18 17:10 發表
咁n1係全日/半日? 學費幾錢?
因為我個仔讀緊全日, 想搵間半日.

你也有兩個小朋友嗎? 還是你的小朋友現在已讀n1班想轉校插班?
n1只有上午班,所以競爭都好劇烈. k2才開始有全日班選擇. 幾多錢就好似每年不同, 我都唔知nursery幾錢呀! 不過我參考幼稚園概覽, k1價錢約每年二萬一千, 咁相信兩歲幼兒差不多掛.

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-2-19 10:34 發表
我得1個小朋友, 佢依家係屋企附近讀緊N1全日班. 但我想搵間好d既, 等佢下年可以直升上K1, 唔洗再周圍搵學校.

咁你知唔知佢地N1收幾多人呀?

我睇幼兒網址(社會福利署), 這學校大約收22學生. 你也可以自己去社署網址睇睇, 可知道每間幼兒園收幾多學生, 不過只係一個總數, 唔會話幾多個上午班, 幾多個下午班.

禁止訪問

大宅

我都想 apply ar, 不過已經過晒 apply 的時間了
原帖由 Venuscheng 於 09-2-19 14:52 發表

我睇幼兒網址(社會福利署), 這學校大約收22學生. 你也可以自己去社署網址睇睇, 可知道每間幼兒園收幾多學生, 不過只係一個總數, 唔會話幾多個上午班, 幾多個下午班. ...

子爵府

原帖由 candypoon 於 09-2-19 16:01 發表
我都想 apply ar, 不過已經過晒 apply 的時間了

我大仔以前又係過左apply時間呀!

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-2-18 16:45 發表
收到信通知N1 interview.
想問吓有無mami既小朋友讀緊, 覺得好唔好?
可唔可以俾d意見我? THX!!

上星期面試了, 我個女超高妹, 行埋去bb中, 好似係最大個個, 但佢其實都唔係大, 只係20個月大. 她表現算好, 雖然也有扭計, 我都唔明點解學校安排小朋友在車車和滑梯中做運動, 真係好悶下, 難怪大部份小朋友都扭計要去玩, 唔要做運動. 而且佢地安排講故事, 但點解無安排一齊唱歌, 小朋友最喜歡就係唱歌的了. Anyway,我都希望囡囡入到.

洋房

安排講故事可以看看小朋友的専注力、做運動想做
warm-up、我女女去年都一様。現在讀緊N1、
学校和老師真的好好。

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-12 10:30 發表
我個仔初初去到勁哭, 唔肯落地. 到後來, 玩車車, 玩滑梯佢先無哭. 到聽故事時, 佢出奇地好定咁聽, 無走圍走. 最後, 畫畫佢都肯做, 仲俾老師話, 係唔係我個仔自己畫, 佢好夠力, d色好實.

但阿仔之前哭, 唔知會唔 ...

但是在聽故事和畫畫之後來去玩車車和滑梯喎! 唔通唔同組係做唔同的野先? 我個女都有坐定定聽故事, 不過佢最鍾意係唱歌, 我奇怪無任何唱遊環節姐!
而做warm-up如果可以在班房做完先出去滑梯旁就會好d. 因為大多數的小朋友一出去見到車車和滑梯就都唔理老師了. 我個女都要去玩, 我捉住佢, 不過幸好佢無喊.

禁止訪問

洋房

N1得上午班、21個学生一班(二位班主任)

原帖由 rainbow1623 於 09-3-12 10:30 發表
我個仔初初去到勁哭, 唔肯落地. 到後來, 玩車車, 玩滑梯佢先無哭. 到聽故事時, 佢出奇地好定咁聽, 無走圍走. 最後, 畫畫佢都肯做, 仲俾老師話, 係唔係我個仔自己畫, 佢好夠力, d色好實.

但阿仔之前哭, 唔知會唔 ...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-12 12:38 發表
咁應該唔同組la~~ 我係玩完車車, 然後去聽故事, 跟住畫畫. 我係in 9:00am, 你呢?

聽日就知結果, 好緊張!! 呢間係我個仔最後1間interview. 如果唔收, 阿仔唯有讀住依家呢間既N1, 到今年9月先同佢報鍾意既學校讀K ...

我都係in9:00am呀! 不過應該不同組了. 我個女現在20個月大, 今年9月先開始上n1

子爵府

原帖由 rainbow1623 於 09-3-12 14:25 發表
吓, 得咁少位咋~~
真係難過中六合彩

我都好想囡囡入這學校, 就知佢收好少學生, 所以都交了第二間幼稚園的留位費.

首頁

尾頁

跳至